Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα χέρια της αστυνομίας μεγάλο δίκτυο πλαστών διαβατηρίων

Στα χέρια της αστυνομίας μεγάλο δίκτυο πλαστών διαβατηρίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αστυνομία,

Πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης αλλοδαπών με πλαστά έγγραφα έδωσε η αστυνομία, η οποία σε συνεργασία με την Europol εξάρθρωσε μεγάλο εγκληματικό δίκτυο με διεθνή δράση, που ειδικευόταν στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων παντός τύπου, με σκοπό τη διευκόλυνση διακίνησης αλλοδαπών σε ευρωπαϊκές χώρες και στην παραμονή τους σ αυτές.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 20 άτομα, ενώ αναζητούνται ακόμα τρία. Βασικός προορισμός των αλλοδαπών ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξετάζεται αν από αυτά τα διαβατήρια είχαν προμηθευτεί άτομα που συνδέονται με τον ISIS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «γκάμα» των παραγγελιών που αναλάμβαναν δεν περιοριζόταν στο στενό κύκλο των «κλασικών» ταξιδιωτικών εγγράφων, όπως δελτία ταυτότητας, άδειες οδήγησης, διαβατήρια, άδειες διαμονής, σφραγίδες συνοριακού ελέγχου Χωρών Schengen , βίζες, Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενών, αλλά «εκτεινόταν» και σε άλλα πλαστά έγγραφα, όπως πιστοποιητικά βάφτισης και γέννησης, βεβαιώσεις τύπου Α, κάρτες τραπέζης και κάρτες υγείας.

Οι παραγγελίες αφορούσαν – κατά περίπτωση – στη δημιουργία εξ υπαρχής πλαστών εγγράφων ή στη νόθευση γνήσιων με παραποίηση των επιμέρους στοιχείων τους, ως ακολούθως:

με αντικατάσταση της φωτογραφίας του πραγματικού κατόχου,

με αλλαγή της ημερομηνίας γέννησης και του ύψους ώστε να προσαρμόζεται στην ηλικία του ενδιαφερομένου,

με αλλαγή της ημερομηνίας λήξης, ώστε το έγγραφο να φαίνεται σε ισχύ,

με τοποθέτηση πλαστής σφραγίδας ελέγχου συνοριακής διέλευσης,

με παραποίηση της πρώτης σελίδας του διαβατηρίου, στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας και υπάρχει η φωτογραφία του πραγματικού κατόχου (επώνυμο, όνομα, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, ιθαγένεια, ύψος).

με τοποθέτηση πλαστής ή νοθευμένης βίζας ευρωπαϊκής χώρας. Αξίζει να σημειώσω ότι η περίπτωση αυτή αποσκοπούσε στη δημιουργία της λανθασμένης εντύπωσης, εκ μέρους των ελεγκτικών Αρχών, ότι ο κάτοχος/χρήστης του πλαστού διαβατηρίου έχει ήδη υποστεί διαβατηριακό έλεγχο και κατά συνέπεια βρίσκεται υπό νόμιμο καθεστώς παραμονής και έχει δυνατότητα μετακίνησης και σε άλλες χώρες.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου για να προχωρήσουν στην κατάρτιση των πλαστών εγγράφων παραλάμβαναν τα απαιτούμενα υλικά (φωτογραφίες, στοιχεία ταυτότητας, σώματα εγγράφων κ.λπ.), είτε δια ζώσης, είτε, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος διέμενε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή διαδικτυακών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.

Τη διεκπεραίωση των παραγγελιών αναλάμβανε ο κεντρικός πυρήνας του εγκληματικού δικτύου, που απαρτιζόταν από τέσσερα άτομα, τα οποία είχαν δημιουργήσει και «στεγάσει» ισάριθμα, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια («πλαστογραφεία»/ print shops ), στο Νέο Κόσμο, στην Πλατεία Κολιάτσου, στο Παγκράτι και στα Κάτω Πατήσια.

Τα πλαστά έγγραφα που κατάρτιζαν στα εργαστήρια ήταν κυρίως:

διαβατήρια διαφόρων κρατών,

δελτία ταυτότητας ελληνικά και χωρών Schengen ,

άδειες οδήγησης ελληνικές και χωρών Schengen νέου τύπου,

Ειδικά Δελτία Ταυτότητας Ομογενών ,

άδειες διαμονής ελληνικές, ιταλικές και διαφόρων άλλων ευρωπαϊκών χωρών,

σφραγίδες θεώρησης εισόδου και εξόδου από το έδαφος Schengen (συνοριακή διέλευση),

πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τραπεζών και

ευρωπαϊκές κάρτες υγείας.

Μετά το πέρας της κατάρτισης των πλαστών εγγράφων τα παρέδιδαν στους ενδιαφερόμενους απευθείας, είτε μέσω εταιρειών ταχυδρομικών μεταφορών, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος βρισκόταν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις προμήθειας «κλασικών» ταξιδιωτικών εγγράφων, τα μέλη του εγκληματικού δικτύου παρέδιδαν επιπλέον συνοδευτικά και υπό τη μορφή « bonus »: πλαστή ελληνική άδεια οδήγησης νέου τύπου, πλαστή κάρτα τραπέζης και πλαστή κάρτας υγείας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα – Φθορές σε αυτοκίνητα

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Ο 50χρονος έσφαξε τη γυναίκα του και πήγε να αγοράσει μπύρες

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Ο 50χρονος «της είχε βουτήξει το κεφάλι σε χλωρίνη»

Μενίδι: Με 17 μαχαιριές έσφαξε τη γυναίκα του

Μενίδι: «Σκότωσα τη γυναίκα μου και δεν το μετανιώνω» – Τα πρώτα λόγια του γυναικοκτόνου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr