Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνεργασία Πιτσιλή-Μίχαλου για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Συνεργασία Πιτσιλή-Μίχαλου για την πάταξη του λαθρεμπορίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια των γραφείων του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, στο πλαίσιο του Πρωτόκολλου Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Τα γραφεία βρίσκονται στον όγδοο όροφο του κτιρίου του ΕΒΕΑ, στην οδό Ακαδημίας, και παραχωρούνται δωρεάν από το Επιμελητήριο.

Το Πρωτόκολλο αυτό προβλέπει:

• Τη διοργάνωση ημερίδων και λοιπών εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση των επιχειρήσεων για κάθε θέμα σχετικό με το λαθρεμπόριο στα προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ, καθώς και για τους έννομους τρόπους προστασίας και το έργο που σχεδιάζεται και συντελείται, από πλευράς Πολιτείας, ειδικά με τη σύσταση και τη συμβολή του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου.

• Την ευαισθητοποίηση του κοινού, κυρίως με την επισήμανση των κινδύνων που εγκυμονεί για τη δημόσια ασφάλεια, την υγεία και την εθνική οικονομία η λαθρεμπορία των καπνικών, αλκοολούχων και πετρελαιοειδών προϊόντων.

• Την παροχή πληροφοριών για τις συμπεριφορές που πλήττουν το νόμιμο εμπόριο και έχουν διαγνωστεί ως παράνομες από τα αρμόδια προς τούτο πολιτειακά όργανα.

• Κάθε άλλη μεταξύ τους συνδρομή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των δύο φορέων, με σκοπό τον περιορισμό του φαινομένου της λαθρεμπορίας.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε: Έχουμε τη χαρά σήμερα να εγκαινιάζουμε εδώ, στον όγδοο όροφο του κτιρίου μας, την έδρα του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Το κέντρο αυτό θα λειτουργεί ως σημείο επαφής και συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, για τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Γνωρίζετε ότι ως ΕΒΕΑ, αλλά και ευρύτερα ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, έχουμε αναδείξει επανειλημμένα ως ζωτικής σημασίας προτεραιότητα, την αποτελεσματικότερη πάταξη του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου.

Πρόκειται για δραστηριότητες που προκαλούν τεράστια ζημιά στην αγορά, σε όρους διαφυγόντος τζίρου, σε μια εποχή όπου οι νόμιμες και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Παράλληλα, όμως, προκαλούν απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια περίοδο όπου οι φορολογούμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους άμεσους και έμμεσους φόρους.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι η Πολιτεία οφείλει να επενδύσει επιτέλους σοβαρά, στην προσπάθεια πάταξης του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου.

Πρόκειται για μια μάχη που χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια.

Ως προς το παρεμπόριο, ειδικότερα, πάγια δική μας πρόταση, είναι η δημιουργία ενός κεντρικού ενιαίου φορέα, που θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το αντικείμενο και θα έχει πανελλαδική διάρθρωση. Η πρόταση αφορά την ενοποίηση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων σε ένα Σώμα, στο οποίο θα μεταφερθούν αρμοδιότητες, στελέχη και πόροι.

Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να υποδεχόμαστε με χαρά – και να καλωσορίζουμε ως ένα πρώτο θετικό βήμα – τη δημιουργία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων με ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Πιστεύω ότι από την πλευρά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων υπάρχει και η απαραίτητη βούληση και η τεχνογνωσία για την αποτελεσματική λειτουργία του κέντρου.

Από την πλευρά μας θα συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όποιο τρόπο μπορούμε και μας ζητηθεί.

Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας μας αφορά όλους».

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα σήμερα να σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της έδρας του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Η δωρεάν παραχώρηση του χώρου αυτού έχει διττή σημασία για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων:

Πρώτον, δείχνει την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου, που εκπροσωπεί το Επιμελητήριο, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καο συνολικά στις διωκτικές αρχές, και στο εγχείρημα, που επιδιώκεται μέσω του ΣΕΚ, και το οποίο δεν είναι άλλο από το μέγιστο δυνατό συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών, στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου.

Δεύτερον, αποδεικνύει πως, όταν υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές, θεσμικοί και δημόσιοι φορείς από τη μία πλευρά, και ιδιωτική πρωτοβουλία από την άλλη, μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση ενός θέματος, που αποτελεί χρόνια πληγή για την οικονομία και την κοινωνία και αποστερεί διόλου ευκαταφρόνητα ποσά από το Κράτος, δηλαδή από όλους εμάς.

Και βούληση υπήρξε από την πρώτη στιγμή.

Και εξακολουθεί να υπάρχει.

Και θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Κωνσταντίνε, για αυτό.

Διότι, κυρίες και κύριοι, σήμερα, εδώ, στον όγδοο όροφο του ΕΒΕΑ, τα εγκαίνια των γραφείων αποτελούν την τυπική διαδικασία.
Η ουσιαστική είναι η κοινή προσπάθεια των δημόσιων φορέων και του υγιούς επιχειρείν στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράψαμε σήμερα και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της ΑΑΔΕ και του ΕΒΕΑ, ώστε να συντονίσουμε τις δράσεις μας.

Άλλωστε, και η σύσταση του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου είναι ένα εγχείρημα, κάθε άλλο παρά μονοδιάστατο.

Είναι μια ευρύτερη κοινή προσπάθεια όλων των δημοσίων ελεγκτικών Αρχών, να συνθέσουν τις δυνάμεις τους σε ένα ενιαίο – συνεκτικό δίκτυο συνεργειών.

Διότι, ας μη γελιόμαστε, ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι οι αρρυθμίες, που παρουσιάζονται στη συνεργασία των κρατικών θεσμών, με αποτέλεσμα την την απώλεια της αξιοπιστίας, δηλαδή της εμπιστοσύνης πολιτών και επιχειρήσεων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Το Σ.Ε.Κ. έρχεται να εκπληρώσει το όραμα για συντονισμένη δράση των διοικητικών μηχανισμών έρευνας, ελέγχου και δίωξης, στην αντιμετώπιση των εγχώριων και διεθνών κυκλωμάτων λαθρεμπορίου, με τον θεσμικό και επιχειρησιακό επαναπροσδιορισμό της συνεργασίας των διωκτικών αρχών και την ανάπτυξη στρατηγικών πλεονεκτημάτων των δημόσιων αρχών έναντι του λαθρεμπορίου, στα προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ.

Όλες οι Υπηρεσίες, που συμμετέχουν, παρέδωσαν ένα Στρατηγικό Σχέδιο, με εξειδικευμένες δράσεις, που εκτείνονται σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, με ρεαλιστικούς και μετρήσιμους στόχους, σε βάθος πενταετίας.

Τώρα, αναμένουμε από τους ανθρώπους, που απαρτίζουν το ΣΕΚ, να εξειδικεύσουν – ανά τομέα προϊόντων – επιχειρησιακά σχέδια και να διαδραματίσουν το σημαίνοντα ρόλο, που τους έχει ανατεθεί.

Τα μέλη του ΣΕΚ πρέπει να εκμεταλλευτούν με ευρηματικότητα και καινοτομία το ανθρώπινο και υλικό κεφάλαιο, που θα τους παρασχεθεί, και να μετατρέψουν τις υστερήσεις και τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, σε πλεονεκτήματα.

Κλείνοντας, θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και την εταιρεία British America Tobbaco, η οποία εξοπλίζει το ΣΕΚ με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που θα εγκαταστήσουμε εντός μηνός στο χώρο αυτό».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Ποιοι φορολογούμενοι δεν θα αναγκαστούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις

ΑΑΔΕ: Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα SMS υποκλοπής στοιχείων σε βάρος πολιτών

ΕΝΦΙΑ: Μόνο με υπερπλήρη ασφάλιση κατοικίας η μείωση 10% – Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις

Η Ρωσία χρησιμοποιεί «στόλους σκιωδών δεξαμενόπλοιων» για να παρακάμψει το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr