Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Μπάμπης Χριστακόπουλος
Blogger, Δημοσιογράφος

Μαθητές κλήθηκαν από την Αστυνομία να “δώσουν εξηγήσεις” για τη συμμετοχή τους σε κατάληψη

Μαθητές κλήθηκαν από την Αστυνομία να “δώσουν εξηγήσεις” για τη συμμετοχή τους σε κατάληψη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κερατσίνι, Μαθητές,

Πρώτο θέμα σήμερα, Πέμπτη, η χθεσινή αποκάλυψη του tribune.gr για τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ Κερατσινίου, οι οποίοι επειδή συμμετείχαν σε κατάληψη κλήθηκαν από την Αστυνομία να δώσουν “εξηγήσεις” και ενημερώθηκαν, από την Αστυνομία, ότι δεν θα μπορέσουν να δώσουν Πανελλαδικές.

Το ρεπορτάζ σε δύο αναρτήσεις εδώ:
1. «Δεν θα γράψετε στις Πανελλαδικές γιατί κάνατε κατάληψη»
2. Τι απαντά η διευθύντρια του σχολείου στο Κερατσίνι για τους «καταληψίες» που… κόπηκαν από τις Πανελλαδικές

Αναλυτικά το θέμα:

«Δεν θα γράψετε στις Πανελλαδικές γιατί κάνατε κατάληψη»

Στις καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής παρέμβασης σε σχολικές μονάδες έρχεται να προστεθεί και ένα νέο περιστατικό, αυτή την φορά στο Κερατσίνι.

Η διευθύντρια λυκείου του Κερατσινίου κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής να καταθέσει ονόματα μαθητών που συμμετείχαν στις μαθητικές καταλήψεις τον περασμένο Οκτώβριο. Σε αντίθεση με τον διευθυντή του γυμνασίου στο οποίο συστεγάζονται και ο οποίος αρνήθηκε να ενημερώσει τις αστυνομικές αρχές, η διευθύντρια του λυκείου έδωσε 8 ονόματα ανήλικων μαθητών.

Οι μαθητές, κλήθηκαν με την σειρά τους να καταθέσουν και να ενημερωθούν ότι θα κατηγορηθούν για κακουργηματικές πράξεις. Η αστυνομική αυθαιρεσία ωστόσο, δεν σταμάτησε στην έκδοση της κατηγορίας από την αστυνομία αντί για τις δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με μαρτυρίες μαθητών που κλήθηκαν να καταθέσουν, ενημερώθηκαν, μετά το πέρας της κατάθεσής τους, ότι δεν θα είναι σε θέση να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας τους.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την τοπική ΕΛΜΕ, μας ενημέρωσαν ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να υπάρξει και ότι θα προχωρήσουν σε ψήφισμα και παράσταση διαμαρτυρίας δίοτι αυτό θεωρείται παρέμβαση στο εκπαιδευτικό έργο, ενώ διευκρίνησαν ότι, παρά το γεγονός ότι η διευθύντρια του σχολείου καλύπτεται νομικά, δεν παύει να είναι ηθικά και παιδαγωγικά υπόλογη.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται μετά την δημοσιοποίηση εγγράφου της ΓΑΔΑ όπου ζητά από τα αστυνομικά τμήματα να καταγράψουν «τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων» που είναι στον χώρο ευθύνης τους.

Τι απαντά η διευθύντρια του σχολείου στο Κερατσίνι για τους «καταληψίες» που… κόπηκαν από τις Πανελλαδικές

Σειρά αναπάντητων ερωτημάτων προκύπτουν για τον τρόπο που κινήθηκαν οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές για τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ Κερατσινίου σε σχέση με την πενθήμερη κατάληψή τους. Η πλειοψηφία των ερωτήσεων που τους έγιναν δεν είχαν σχέση με την κατάληψη, αλλά με την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την κα Κατσικαρέλη, διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Κερατσινίου, (οι μαθητές του ήταν αυτοί που κλήθηκαν για κατάθεση από τις αστυνομικές αρχές), επιβεβαίωσε το γεγονός, ενώ διευκρίνισε ότι τα ονόματα δόθηκαν κατά την κατάθεσή της στο Α.Τ. Κερατσινίου τον Οκτώβριο του 2013 και όχι την περασμένη εβδομάδα. Έκτοτε συνέχισε, δεν είχε καμία ενόχληση από την αστυνομία για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σημείωσε επίσης ότι της δημιουργεί προβληματισμό η ανακίνηση αυτού του ζητήματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεδομένου ότι, στην κατάθεσή της είχε τονίσει πως η συμπεριφορά των μαθητών την περίοδο της κατάληψη ήταν άριστη και δεν είχαν προκληθεί υλικές ζημιές. Τέλος, συμπλήρωσε ότι: «…δημιουργείται αδικαιολόγητη αναστάτωση στην σχολική κοινότητα και αυτό είναι εντελώς αντιπαιδαγωγικό. Αν οι αρχές, έπρεπε να καταλήξουν κάπου, θα έπρεπε να έχουν καταλήξει από εκείνη την στιγμή και όχι τέσσερις μήνες μετά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του συλλόγου διδασκόντων του 2ου Λυκείου που έπειτα από συνεδρίασή τους, εξέδωσαν ανακοίνωση καταδίκης και καταγγελίας της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων σημειώνοντας ότι, κατά την διάρκεια της κατάληψης, δεν παρατηρήθηκε καμία παραβατική συμπεριφορά και ότι το σχολείο παραδόθηκε από τους μαθητές, στην ίδια κατάσταση που παρελήφθη.

Από την πλευρά του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του σχολείου, σημειώνεται ότι η κατάληψη αποφασίστηκε έπειτα από ψηφοφορία των μαθητών με ποσοστό 70% ενώ γίνεται μνεία στα αιτήματα των μαθητών για την κατάληψη, που ήταν:

• Η θέρμανση του σχολείου,
• Η επιδιόρθωση ζημιών που οφείλονται στη παλαιότητα του κτηρίου,
• Η παρουσία σχολικού φύλακα, και τέλος
• Να μην απολυθούν οι καθηγητές τους.

Τόσο στην ανακοίνωση των μαθητών όσο και σε αυτή του συλλόγου διδασκόντων, καταγγέλλεται ότι κάποιοι από τους μαθητές που προσήλθαν στο αστυνομικό τμήμα, κατέθεσαν χωρίς την παρουσία του κηδεμόνα τους, ενώ σε άλλη περίπτωση, οι αστυνομικοί που λάμβαναν τις καταθέσεις, προέτρεψαν τον κηδεμόνα να φύγει.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδημοκρατική εκτροπή

Όπως αναφέρουν το Τμήμα Παιδείας και η ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η απαράδεκτη αυτή τακτική μετατρέπει τα σχολεία σε τόπους χειραγώγησης, ελέγχου και τρομοκράτησης διευθυντών και εκπαιδευτικών. Η εποπτεία της λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και η οποιαδήποτε ανάμιξη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε αυτήν αποτελεί αντιδημοκρατικη εκτροπή από την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία. Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση Σαμαρά δεν έφταναν οι δραματικές περικοπές των δαπανών για την Παιδεία. Δεν έφταναν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών. Δεν έφταναν οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων. Έπρεπε να αναβιώσει το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς και στα σχολεία.

Δεδομένου ότι, η συγκεκριμένη διαταγή αφορά όλη την Αττική – ενώ έχουν ήδη επισήμως καταγραφεί από συλλόγους εκπαιδευτικών, επισκέψεις κλιμακίων οικείων Αστυνομικών Τμημάτων σε σχολικές μονάδες με σκοπό την συλλογή των σχετικών στοιχείων- θα μπορούσαμε να εξάγουμε το συμπέρασμα, ότι το Υπουργείο Παιδείας καθιστά τον εαυτό του περιττό και αποποιείται των αρμοδιοτήτων του για την εποπτεία των σχολικών μονάδων, τις οποίες και παραχωρεί στον κ. Δένδια και την Ελληνική Αστυνομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των σχολείων ειδικότερα και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, γενικότερα.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διαταγής και την παύση κάθε σχετικής διαδικασίας, ούτως ώστε να σταματήσει κάθε εμπλοκή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη στα ζητήματα της Παιδείας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη 29/2

Μενίδι: Ανήλικοι ασέλγησαν σε 12χρονο μέσα στο σχολείο – Ο ένας είπε ότι το έκανε για πλάκα

Σοκ στο Κερατσίνι: 78χρονος παππούς συνελήφθη για τον βιασμό της ανήλικης εγγονής του

Δασκάλα «το έκανε» με τα αγόρια αλλά και με τα κορίτσια του σχολείου

Πανικός από Μακρόν: Επαναφέρει την ποδιά στις μαθήτριες υπό το φόβο της ήττας από τη Λεπέν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr