Ισλαμικό ΚράτοςΑλ ΚάινταΤζιχαντιστέςΚυπριακό ΖήτημαΚουρδιστάνΙσραήλΕλληνική ΟμογένειαΤουρκία
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Εύη Σιμοπούλου - Μυτιληναίου
Δημοσιογράφος

Μέλι: 5 οφέλη για την υγεία μας – Ποια ποικιλία μπορούν να τρώνε και οι διαβητικοί

Μέλι: 5 οφέλη για την υγεία μας – Ποια ποικιλία μπορούν να τρώνε και οι διαβητικοί
0
Διαβάστε σχετικά για Μέλι,

Το μέλι είναι ένας ιατρικός και διατροφικός θησαυρός κρυμμένο γνωστός εδώ και αιώνες.

Το παχύρρευστο «χρυσάφι» που παίρνουμε από τις κυψέλες είναι πλούσιο σε αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Επειδή δεν χαλάει ποτέ θεωρήθηκε αθάνατο και τροφή των θεών, ενώ έχει βρεθεί αποθηκευμένο μέλι σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους.

Τα 5 οφέλη για την υγεία:

1. Ενισχύει τη μνήμη

2. Το καλύτερο αντιβηχικό για τα παιδιά

3. Το ρόφημα με μέλι πριν πέσετε για ύπνο θα σας χαλαρώσει και θα σας χαρίσει έναν ήρεμο ύπνο

4. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας και της ξηροδερμίας

5. Επιβραδύνει την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόκληση αρτηριοσκλήρωσης

Αυτό το υγιεινό φυσικό γλυκαντικό προσφέρει πολλά θρεπτικά οφέλη ανάλογα με την ποικιλία του.

Για το μέλι μας μίλησε ο Νίκος Σούκας της «ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΧΕΛΜΟΣ«, του οποίου η οικογένεια του ασχολείται με το αντικείμενο περισσότερο από μισό αιώνα.

Μέλι Βελανιδιάς

ΜΕΛΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΧΕΛΜΟΥ

Χαρακτηριστικά:

– Είναι ένα σκουρόχρωμο συνήθως μέλι με άρωμα και ιδιαίτερη γεύση, πλούσια και μεστή.

– Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό

– Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο.

– Τα ένζυμα που περιέχει, ενισχύουν το μεταβολισμό και τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων.

– Βοηθάει στις γαστρικές διαταραχές, στη γρίπη, στην υπερκόπωση, και την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.

– Χαρακτηρίζεται ως μέλι εξαιρετικής υψηλής θρεπτικής αξίας, γι’ αυτό και στην Ευρώπη διατίθεται από καταστήματα Υγιεινής διατροφής.

Στην χώρα μας το μέλι βελανιδιάς έγινε γνωστό μόλις τα τελευταία χρόνια λόγω της εσφαλμένης συνήθειας των Ελλήνων καταναλωτών να αγοράζουν διαυγή και με μεγάλη ρευστότητα μέλια.

Τις ευεργετικές του ιδιότητες τις γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι των Σκανδιναβικών χωρών, της Κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας και το προτιμούν.

Μέλι Βανίλια Ελάτης

ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΗΣ ΒΑΝΙΛΙΑ ΧΕΛΜΟΥ

Προέρχεται κυρίως από τα βουνά Mαίναλο, Πάρνωνα και Xελμό στην Πελοπόννησο.

Γεύση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση.

Άρωμα: Δεν παρουσιάζει έντονο άρωμα.

Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του. Έτσι, το μέλι ελάτης από το Μαιναλο, Παρνωνα και Χελμο ξεχωρίζει λόγω των κρεμ ανταυγειών που δημιουργούνται στο εσωτερικό του και λέγεται «Bανίλια ελάτης». Γενικά, το μέλι ελάτης έχει έντονα μελί χρώμα, σε άλλες περιοχές πιο σκούρο και σε άλλες πιο ανοιχτό.

Kρυστάλλωση: Λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, δεν κρυσταλλώνει.

Θρεπτική αξία: Eίναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέλι Ανθέων

ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ ΧΕΛΜΟΥ

Τα ανθόμελα παράγονται από το νέκταρ των λουλουδιών και περιέχουν γυρεόκοκκους από πολλά φυτά σε ποικίλες αναλογίες. Οι φυσικοχημικές, και θεραπευτικές τους ιδιότητές καθώς και το χρώμα τους διαφέρουν ανάλογα με το νέκταρ των φυτών που μεταφέρουν οι μέλισσες στην κυψέλη. Συνήθως κανένας τύπος γυρεόκοκκου δεν ξεπερνά το όριο πάνω από το οποίο θα μπορούσε να δώσει αμιγή χαρακτήρα στο εν λόγω μέλι.

Το ανθόμελο είναι το ποιο «γλυκό» από τα μέλια της Ελλάδος έχει απαλή γεύση χαρακτηρίζεται από ένα ισορροπημένο μπουκέτο αρωμάτων λουλουδιών βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών δίνει ενέργεια και αντοχή ρυθμίζει την εντερική λειτουργία ενισχύει τη λειτουργία του ύπατος.

Μέλι Θυμαρίσιο

ΜΕΛΙ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΧΕΛΜΟΥ

Θεωρείται αρίστης ποιότητας μέλι. Aνήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. H όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, γι’ αυτό και το προτιμούν συνήθως οι καταναλωτές. H μεγάλη του όμως ζήτηση οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιών (ακόμα και σε μικρές ποσότητες), επηρεάζει καθοριστικά το άρωμά τους. H παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού της Eλλάδας. Oι καλύτερες περιοχές παραγωγής θυμαρίσιου μελιού θεωρούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Kρήτη και τα Kύθηρα.

Γεύση: Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα.

Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.

Xρώμα: Συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο. (Tο θυμαρίσιο μέλι της Aττικής και των Kυκλάδων είναι πιο ανοιχτό από το θυμαρίσιο μέλι της Kρήτης, που είναι σκούρο πορτοκαλί.)

Kρυστάλλωση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού ζαχαρώνει σε διάστημα 6-18 μηνών.

Θρεπτική αξία: Tο θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Μέλι Κουμαριάς

ΜΕΛΙ ΚΟΥΜΑΡΙΑΣ ΧΕΛΜΟΣ

Το μέλι κουμαριάς περιέχει:

– την ουσία Arbutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης σε αυτό.
– τον πολυσακχαρίτη, Τυρανόζη ο οποίος όπως αποδείχθηκε πειραματικά αυξάνει τη ζωή των κυττάρων.
– το ένζυμο Διαστάση ή Αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο.

Είναι πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού.

Οι φυσικές αντιβιοτικές ουσίες (τις οποίες περιέχει σε μεγάλο βαθμό) έχουν ως αποτέλεσμα να το καταστήσουν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Ακόμη χρησιμοποιείται σαν διουρητικό, και αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος καθώς επίσης και σε περιπτώσεις ήπιων λοιμώξεων των βρόγχων.

Οι θερμίδες που εμπεριέχει το μέλι κουμαριάς είναι λιγότερες από τα άλλα μέλια λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης και φρουκτόζης και έτσι συνίσταται σε περιπτώσεις δίαιτας καθώς και για
Διαβητικούς τύπου Β´.

Τέλος σύμφωνα με ανάλυση του Μελισσοκομικού Ινστιτούτου της Βρέμης και της εταιρείας Kraft του Μονάχου περιέχει:

0,0% σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη)
36,1% φρουκτόζη
28,9 γλυκόζη
1,7% μαλτόζη
1% τυρανόζη
19,5% υγρασία
Το ph του κυμαίνεται στο 4,5

Η ανθοφορία της κουμαριάς ξεκινάει τον Νοέμβριο ενώ τα άνθη της δίνουν γύρη και νέκταρ μέχρι αργά την Άνοιξη. Κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα και αποκτά βουτυρώδη υφή.

Στην χώρα μας το μέλι της κουμαριάς και της καστανιάς είναι δυστυχώς ελάχιστα γνωστά. Τα γνωρίζουν όμως και είναι περιζήτητα για τις ευεργετικές ιδιότητές τους στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, της Ρωσίας και των Αραβικών χωρών.

Μέλι Πεύκο και κωνοφόρων

ΜΕΛΙ ΠΕΥΚΟ ΚΑΙ ΚΩΝΟΦΟΡΩΝ ΧΕΛΜΟΣ

Γεύση: Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολυ γλυκό.

Άρωμα: Iδιαίτερο. Kάποιοι το παρομοιάζουν με το άρωμα ιωδίου.

Xρώμα: Tο χρώμα του πευκόμελου είναι χαρακτηριστικό και πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Eκείνο μάλιστα που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο.

Kρυστάλλωση: Η κρυστάλλωση του πευκόμελου γίνεται με αρκετά βραδύ ρυθμό, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή. Πιο συγκεκριμένα, τα αμιγή πευκόμελα παραμένουν ρευστά, δηλαδή χωρίς να κρυσταλλώσουν, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Θρεπτική αξία: Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας κάτι πού είναι ενδεικτικό από το υψηλό ποσοστό τέφρας που διαθέτει.Αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Aπό τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.

Μέλι Ελάτης

ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΗΣ ΧΕΛΜΟΥ

Μέλι παχύρευστο με μοναδική γεύση και άρωμα, υψηλής θρεπτικής αξίας. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία (κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, μαγνήσιο, βάριο, ψευδάργυρο, σίδηρο και χαλκό).

Θαυματουργό για παθήσεις του στομάχου και των εντέρων, βοηθάει στην αναιμία, έχει αντισηπτική και διουρητική δράση.

Μέλι Ρείκι

ΜΕΛΙ ΡΕΙΚΙ ΧΕΛΜΟΥ

Είναι στυπτικό, ελαφρώς ηρεμιστικό και υπνωτικό βότανο, με διουρητικές, αποχρεμπτικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες ιδιαίτερα στο ουροποιητικό σύστημα.

Το αφέψημα του φυτού δρα θετικά στις πέτρες που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα, καταπολεμάει τον κολικό των νεφρών, την χρόνια κυστίτιδα και τα οιδήματα, ενώ συμβάλλει στην μείωση της πιθανότητας προβλήματος στον προστάτη.

Βοηθά, επίσης, σε προβλήματα γαστρίτιδας με υπερέκκριση πεπτικών υγρών, κολικούς των εντέρων συνοδευόμενους από διάρροια και σε ασθένειες του ήπατος και της χολής. Χάρη στις ηρεμιστικές του ιδιότητες, βοηθάει στην μείωση της νευρικής υπερδιέγερσης, στη νευρική εξάντληση και την αϋπνία.

Τα προϊόντα της Μελισσοκομίας Χελμού

Η  Μελισσοκομία Χελμός διαθέτει και βιολογικό μέλι, κηρήθρα, γύρη, κ.α.. Μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα ή απευθείας από τον παραγωγό.

Μελισσοκομία Χελμός
Facebook Page: Μελισσοκομια Χελμος-melissokomia xelmos
Instagram: melissokomia_xelmos
Twitter: @melihelmos

To tribune.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.
comments powered by Disqus

Σχετικά άρθρα

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr