Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο κινεζικός δράκος “βρυχάται” και ξυπνά την ελληνική οικονομία

Ο κινεζικός δράκος “βρυχάται” και ξυπνά την ελληνική οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Κίνα, Πεκίνο, Σαγκάη,

Άκρως θετικός είναι ο απολογισμός του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, με στενούς συνεργάτες του να υπογραμμίζουν ότι επί της ουσίας επετεύχθησαν και με το παραπάνω όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης και το κλίμα στην οικονομία έχει αλλάξει, αποδίδοντας στις προσπάθειες του τελευταίου ενός έτους τη θετική ανταπόκριση της Κίνας στο κάλεσμα για επενδύσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για επανάπαυση και πανηγυρισμούς καθώς τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, με πρώτο από όλα την ανάσχεση της ανεργίας.

Ωστόσο σημειώνουν πως τα αποτελέσματα του ταξιδιού στη χώρα των δράκων και οι συμφωνίες που συνάφθηκαν με κινεζικούς κολοσσούς θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, δίνοντας το σύνθημα για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων και την επιστροφή στην ανάκαμψη.

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα, οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν: «Πετύχαμε τρία στα τρία: Σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, τον κινεζικό κολοσσό Αlibaba και την εταιρία προηγμένης τεχνολογίας ΖΤΕ. Μόνο η Cosco αναμένεται να επενδύσει συνολικά στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έργα υποδομής με στόχο την αναβάθμιση του τομέα της κρoυαζιέρας, τη δραστική αύξηση του αριθμού των κοντέινερς, την ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, αλλά και τη δημιουργία ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης που θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος στάθμευσης στον Πειραιά».

Το σημαντικότερο είναι – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – ότι «όχι μόνο ο Πειραιάς αλλά η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον στο «κεφάλι του δράκου» και η υπόλοιπη Ευρώπη είναι το σώμα του… Έχουμε προωθήσει μεγάλες αλλαγές, αλλά όσο πιο πολύ τρέξουμε τόσο πιο γρήγορα θα επιφέρουμε όλες τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία».

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Alibaba Τζακ Μα ο πρωθυπουργός, καθώς όπως εξήγησε σε δημοσιογράφους, η διαδικτυακή εταιρία με έδρα τη Σαγκάη επικεντρώνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την ελληνική πλευρά να στοχεύει στην ενίσχυση του τουρισμού και μερίδιο στην πίτα των 8 εκατομμυρίων τουριστών που έρχονται στην Ευρώπη. “Κλειδί” θα αποτελεί η κάρτα ali bay και η εισαγωγή της στην Ελλάδα.

Κλιμάκιο της Alibaba θα επισκεφτεί τη χώρα μας για περαιτέρω συζητήσεις τον Σεπτέμβρη και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνουν σεμινάρια από την κινεζική εταιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

H Alibaba πραγματοποιεί το 80% των on-line αγορών προϊόντων στην Κίνα με μεγέθυνση που φτάνει το 33%.

Μεγάλη επιτυχία χαρακτηρίζει η ελληνική πλευρά την υπογραφή μεταξύ της ZTE και της FORTHNET με τη συμφωνία για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με την κινεζική εταιρία να κυριαρχεί στον χώρο των τηλεπικοινωνίων και να είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας. Επενδύει ετησίως το 10% των εσόδων της στην έρευνα και στην ανάπτυξη.

Αντίστοιχα, μεγάλες προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί και από τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και με τη Foshun, μια από τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες της λίστας Forbes με συνολικό ενεργητικό 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Δραστηριοποιείται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο φάρμακο, στον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.

Στη χώρα μας μετέχει ήδη ως μέτοχος στην επένδυση του Ελληνικού, ως ιδιοκτήτρια εταιρία της Folie Folie και ως μέτοχος της εταιρίας τουριστικών επενδύσεων Club Med.

Από τις συναντήσεις που έγιναν με την Κινεζική αντιπροσωπεία φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό, για εισαγωγή αγροτοδιατροφικών προιόντων ελληνικής παραγωγής στην Κίνα και για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι συζητήσεις και με την εταιρία χρηματοδοτήσεων CCCB, που είναι η 8η σε μέγεθος εταιρία στην Κίνα, αλλά και η μεγαλύτερη στην Σαγκάη. Δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς και έχει επενδύσει περίπου 150 εκ. ευρώ τα δυο τελευταία χρόνια στην Τσεχία. Η Ευρώπη είναι ο νούμερο ένα προορισμός για τις επενδύσεις της και κύριες δραστηριότητές της είναι οι επενδύσεις κεφαλαίων, η ενέργεια, το real estate, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα χρηματοοικονομικά, το φάρμακο, η βιομηχανία και ο αθλητισμός.

Θετικά αποτιμάται και η επαφή με την Wanda, που δραστηριοποιείται στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, του πολιτισμού και της χρηματοδότησης. Πέρα από το γεγονός ότι συζητήθηκε η πιθανότητα δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα, από κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Κίνας ζήτησε από τον πρωθυπουργό έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου προκειμένου να πραγματοποιήσει την επένδυσή του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...