Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο Τσίπρας επιχειρεί “κούρεμα” του Σόιμπλε για να κλείσει η συμφωνία

Πώς ο Τσίπρας επιχειρεί “κούρεμα” του Σόιμπλε για να κλείσει η συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δίνει το στίγμα των προθέσεων του Μαξίμου, τονίζοντας πως “ο πολιτικός παράγοντας δεν θα είναι απών από τη συμφωνία” για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας στρέφει το ενδιαφέρον του στην πολιτική διαπραγμάτευση σε κουρφαίο επίπεδο.

Στόχος δεν είναι άλλος από την άρση των εμποδίων που εν πολλοίς συνοψίζονται στο δίδυμο Σόιμπλε – ΔΝΤ, ώστε να μπορέσει να κλείσει εί δυνατόν και μέχρι τα Χριστούγεννα η δεύτερη αξιολόγηση, αν και ο ρεαλιστικότερος πλέον στόχος είναι οι Αρχές Γενάρη.

Όπως υπογράμμισε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και επανέλαβε την Κυριακή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της νομοθέτησης νέων πρόσθετων μέτρων για μετά το 2018, στέλνοντας μήνυμα στο ΔΝΤ να πιέσει στην κατεύθυνση των μικρότερων πλεονασμάτων το Βερολίνο.

Τα πλεονάσματα για μετά το 2018 αναμένεται να αποτελέσουν και το βασικό θέμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης από την πλευρά του πρωθυπουργού, ο οποίος προσέρχεται ειδικά στο ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ με κεντρική θέση ότι τα πλεονάσματα 3,5% είναι ανέφικτα και η κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει, δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μία ποσοστιαία μονάδα να διοχετεύεται σε αναπτυξιακούς σκοπούς

Σημαντικό μοχλό πίεσης αναμένεται να αποτελέσει και ο παράγοντας της γενικότερης πολιτικής αποσταθεροποίησης, δεδομένου ότι όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος «κανείς δεν θέλει έναν νέο πυρήνα πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης», παραπέμποντας στους τριγμούς από το βρετανικό και το ιταλικό δημοψήφισμα αλλά και την προεκλογική περίοδο σε Γερμανία και Γαλλία.

Σε αυτό το πλαίσιο με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και τις επαφές που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Βερολίνο, όπου θα παραβρεθεί επ’ ευκαιρίας του Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις 16 και 17 Δεκέμβρη, το βάρος τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να πέσει στην πολιτική διαπραγμάτευση, την ώρα πάντως που η ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών παραμένει θολή.

Η προσπάθεια αναχωμάτων απέναντι στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για μία ακόμη φορά επιχειρείται τόσο μέσω των Ευρωπαίων και Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, με τους δεύτερους να εμφανίζονται ενισχυμένοι ενόψει του εκλογικού 2017 και το Μαξίμου να ποντάρει στις πιέσεις τους, όσο και μέσα από τις επαφές με Μέρκελ και Ολάντ, καθώς εκτιμάται ότι ο Γερμανός υπουργός προτάσσει τη δική του προσωπική ατζέντα.

Έτσι, την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει την ευκαιρία να έχει τετ α τετ με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη με επίκεντρο το Κυπριακό, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς. Στη συνέχεια θα συμμετέχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Την Παρασκευή με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αντικαγκελάριο και επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του Γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Αλέξης Τσίπρας για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης του Συντάγματος

Αλέξης Τσίπρας: Εκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Τσίπρας χωρίς βαρίδια: Γενναία αυτοκριτική, σθεναρή κριτική στο καθεστώς Μητσοτάκη, Έλληνας άρα δυτικός ηγέτης

«Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου μετά από έρευνα του Spiegel»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...