Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιβεβαίωση TRIBUNE: Το πλάνο για έξοδο στις αγορές μετά τη συνολική συμφωνία

Επιβεβαίωση TRIBUNE: Το πλάνο για έξοδο στις αγορές μετά τη συνολική συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην πλήρη επιβεβαίωση των όσων μετέδωσε το TRIBUNE το περασμένο Σάββατο για το σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα για μία πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι, μετά το κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας, προχώρησε ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας τη σιγουριά του για την τεχνική συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου και στέλνοντας τα μηνύματα της Αθήνας για την ανάγκη να βρεθεί λύση στο ζήτημα του χρέους για τη συνολική συμφωνία, τόνισε ότι “ο στόχος μας είναι να κλείσει η συμφωνία και αμέσως να βγούμε στις αγορές. Αλλά να είναι διατηρήσιμη (αυτή η κίνηση), όχι ευκαιριακή, ώστε με το τέλος του προγράμματος να έχουμε και οριστική έξοδο από την επιτροπεία. Εχουμε σχέδιο, έχουμε στόχευση και αποφασιστικότητα να το πετύχουμε”.

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η επίτευξη μίας συμφωνίας “τόσο όσο”, ώστε να μπορούν να συγκεραστούν οι πολιτικές διαφωνίες Βερολίνου και ΔΝΤ για το χρέος. Να είναι δηλαδή έτσι διατυπωμένη η αναφορά στα μέτρα για το χρέος, ώστε το Βερολίνο να μην αντιστέκεται λόγω τυχόν εσωτερικού αντίκτυπου προεκλογικά, ενώ το Ταμείο να μπορεί να περάσει μία θετική έκθεση βιωσιμότητας, η οποία θα σημάνει το πράσινο φως για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 χαρακτηρίζοντας «ρεαλιστικό στόχο» στο επερχόμενο Eurogroup να υπάρχει συνολική συμφωνία. «Το χρονοδιάγραμμα είναι ως εξής: Έχουμε ήδη την τεχνική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 22 του Μάη και στις 22 του Μάη – θέλω να πιστεύω είναι ρεαλιστικός στόχος – να έχουμε και τη συνολική συμφωνία που αφορά το χρέος».

Είναι προφανές πως οι διαβουλεύσεις για το θέμα του χρέους σε παρασκηνιακό επίπεδο συνεχίζονται προκειμένου το Μαξίμου να μπορέσει να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο Eurogroup σε περίπου 1 μήνα από σήμερα. Το βάρος σύμφωνα με πληροφορίες πέφτει και στην επικείμενη Σύνοδο των G7 στην Ιταλία στις 11-13 Μαΐου, όπου πιθανότατα να συνεδριάσει και το Washington Group για το χρέος, αφού θα δώσουν το παρόν όλοι οι επικεφαλής των θεσμών του ελληνικού προγράμματος.

Αμέσως μετά, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, θα επιχειρηθεί μία πρώτη έξοδος στις αγορές, με στόχο να προετοιμαστεί η οριστική έξοδος από το μνημόνιο και ο δανεισμός από τις αγορές.

Για αυτό το λόγο και χαρακτήρισε την επιχειρούμενη συμφωνία “εξιτήριο” από το μνημόνιο ο πρωθυπουργός.

Έτσι, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι και το ραντεβού του με την τράπεζα Rothchild.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή αυτό το ταξίδι, η κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει, δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι στην τράπεζα αυτή ανατίθεται ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές. Ταυτόχρονα, είχε γίνει γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ήδη προβεί στις αναγκαίες κινήσεις, στέλνοντας (από τα τέλη Ιανουαρίου) επιστολή στο Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ, με την οποία ζητούσε την άμεση πρόσληψη τεχνικού συμβούλου με σκοπό την προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές.

Υλοποίηση των μέτρων μόνο εάν μειωθεί το χρέος

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ πολλών άλλων:

* Για την πολύμηνη διαπραγμάτευση δεν έφταιγε η κυβέρνηση αλλά οι νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ. «Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα απ’ όσα έπρεπε να πάρουμε. Αυτή την πίεση είχαμε. Ολοι το έχουν καταλάβει και μόνο η αντιπολίτευση υποστηρίζει το αντίθετο».

* «Κάτι χάσαμε. Κερδίσαμε τα αντίμετρα. Οση είναι η επιβάρυνση τόση θα είναι και η ελάφρυνση, που θα φέρει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο στη συμφωνία. Καταφέραμε να απομονώσουμε το ΔΝΤ. Μπήκαμε σε διαπραγμάτευση η οποία δεν αφορά μόνο στο πρόγραμμα αλλά και το χρέος. ΔΝΤ και Βερολίνο ήθελαν στη μέση την Ελλάδα με τις λάθος προβλέψεις τους, ήθελαν να αρνηθούμε τις μεταρρυθμίσεις για να μας ρίξουν το φταίξιμο».

* «Πρέπει να βγούμε από τα μνημόνια, η χώρα δεν αντέχει άλλη επιτροπεία. Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε τη λύση για το χρέος, ωστόσο, αν δεν τηρηθεί (η λύση), τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν. Μία κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που ψήφισε».

* Παραπέμποντας στο πρωτογενές πλεόνασμα-γίγας του 4,2% για το 2016 (έναντι στόχου 0,75%) διαβεβαίωσε ότι ο κόφτης δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το 2018. «Τελικά, παρά τα όσα έχουν ειπωθεί, ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε και ούτε θα ενεργοποιηθεί. Αντιθέτως, έχει μπει κόφτης σε μίζες, ρεμούλα και φοροδιαφυγή». Στο σημείο αυτό άλλωστε τόνισε ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπερφορολόγησαν, αλλά δεν κατέγραψαν πλεόνασμα.

* Για τις ιδιωτικοποιήσεις: «Αν ήταν δική μας επιλογή, δεν θα πωλούσαμε σε περίοδο κρίσης. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη. Επαναδιαπραγματευτήκαμε με επιτυχία τη συμφωνία για τον ΟΛΠ ΟΛΠ 0,00%».

Για Μέρκελ, Σόιμπλε και Μητσοτάκη

* Για την Αγκελα Μέρκελ, υποστήριξε το «go back madam Merkel» που είχε πει κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά το έθεσε σε διαφορετική βάση: «Πιστεύω ότι έπρεπε να κάνει πίσω στη σκληρή πολιτική που επέβαλε, με όρους “γύψου”, στην Ελλάδα. Τα εξωπραγματικά πλεονάσματα της Γερμανίας είναι τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού νότου. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο κεντροδεξιό κόμμα, έχει μια πολιτική ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στο προσφυγικό. Στο ελληνικό πρόγραμμα η Γερμανία έκανε και συνεχίζει να κάνει τεράστια λάθη».

* Για τον Β. Σόιμπλε: «Είναι σοβαρός και σεβαστός πολιτικός αντίπαλος, αλλά δεν παίζει μόνος του, είναι σε μια συμμαχική κυβέρνηση».

* Για τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ αν κερδίσει τις εκλογές: «Αλήθεια; Και γιατί δεν το έκανε όταν ήταν υπουργός; Τόσα χρόνια δεν κυβερνούσαν; Αυτοί δεν έφεραν τον ΕΝΦΙΑ; Εντάξει, ας μη μας δουλεύουν, τουλάχιστον, ψιλό γαζί».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Αλαζόνας ο Κ. Μητσοτάκης – Οι πολίτες θα του στείλουν ηχηρό μήνυμα στις 9 Ιουνίου

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...