Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιρακινοί στρατιωτικοί του Σαντάμ Χουσεΐν έφτιαξαν το Ισλαμικό Κράτος

Ιρακινοί στρατιωτικοί του Σαντάμ Χουσεΐν έφτιαξαν το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δημιούργημα στρατιωτικών, πρώην αξιωματικών του Σαντάμ Χουσεΐν, θεωρεί το Ισλαμικό Κράτος η Washington Post.

Σε αναλυτικό άρθρο που δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της, η WP αναφέρεται στις μαρτυρίες του Αμπού Χάμζα (Abu Hamza), πρώην Σύρου επαναστάτη, ο οποίος συμφώνησε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος για να βοηθήσει στην εγκαθίδρυση μιας ισλαμιστικής ουτοπίας.

Σύντομα ο Αμπού Χάμζα (το όνομα αυτό είναι ψευδώνυμο) ανακάλυψε ότι βρισκόταν υπό την επίβλεψη ενός Ιρακινού Εμίρη και δεχόταν εντολές από μια σκιώδη ηγεσία Ιρακινών, οι οποίοι μπαινόβγαιναν στη Συρία.

Όταν κάποια στιγμή ο Αμπού Χάμζα διαφώνησε σε κάποιο στρατιωτικό συμβούλιο που συμμετείχε με άλλους οπλαρχηγούς από το Ισλαμικό Κράτος, συνελήφθη μετά από εντολή ενός μασκοφόρου Ιρακινού, ο οποίος καθόλη τη διάρκεια της ανάκρισής του παρέμεινε σιωπηλός και απλά κρατούσε σημειώσεις.

Αν και ο Αμπού Χάμζα δεν θεωρήθηκε “εχθρός” και μάλιστα έγινε και φύλαρχος μιας μικρής κοινότητας στη Συρία, ουδέποτε έμαθε τις πραγματικές ταυτότητες των Ιρακινών που διατάζουν στο Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι είτε συστήνονται με κωδικά ονόματα ή δεν αποκαλύπτονται καθόλου.

Ωστόσο, όλη η σπονδυλική δομή που έχει στελεχώσει το Ισλαμικό Κράτος είναι πρώην Ιρακινοί αξιωματικοί που υπηρέτησαν υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν, όπως και ο μασκοφόρος Ιρακινός που τον ανέκρινε, ο οποίος ήταν στις μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ και τώρα στις μυστικές υπηρεσίες του Ισλαμικού Κράτους.

Υπάρχει πλέον αίσθηση ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι δημιούργημα μπααθιστών του Ιράκ, αν και οι μπααθιστές με τους τζιχαντιστές δεν έχουν καμία ιδεολογική σχέση, βρίσκονται ακριβώς απέναντι.

Εάν όμως σκεφτεί κανείς ότι η κόρη του Σαντάμ Χουσεΐν, Ραγκάντ, υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, όπως και ότι τα μέλη του Μπάαθ στην Τικρίτ συνεργάστηκαν με τους τζιχαντιστές, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αποδείξεις μια τέτοιας παράδοξης συμμαχίας. Και τη λέμε παράδοξη συμμαχία, διότι το Μπάαθ είναι σοσιαλιστικό – πατριωτικό κόμμα που πάντα επιθυμούσε κοσμικά αραβικά κράτη, ενώ οι τζιχαντιστές είναι οπαδοί της θεοκρατίας.

Η Washington Post αναφέρει ότι παρά τους χιλιάδες ξένους εθελοντές που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, οι ηγέτες της οργάνωσης παραμένουν αυστηρά πρώην αξιωματικοί του Ιράκ, όπως και όλα τα μέλη των σκιωδών στρατιωτικών και ασφαλίτικων υπηρεσιών, η πλειοψηφία των εμίρηδων και των πριγκίπων του, όλοι όσοι βρίσκονται σε νευραλγικά πόστα.

Και ίσως έτσι εξηγείται η στρατιωτική εκπαίδευση των τζιχαντιστών, που στην αρχή προκαλούσε έκπληξη, αφού καθοδηγούνται και εκπαιδεύονται από πρώην στρατιωτικούς. Το Ισλαμικό Κράτος στην πραγματικότητα δεν είναι οργάνωση, είναι ένας στρατός δημιουργημένος από πρώην σοσιαλιστές (μπααθιστές) στρατιωτικούς που διψάνε για εκδίκηση, την οποία παίρνουν μέσα από τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Ακόμα και στη Συρία οι τοπικοί “εμίρηδες” που έχει ορίσει το Ισλαμικό Κράτος είναι στην ουσία διακοσμητικοί, αφού κοντά τους υπάρχει πάντα ένας Ιρακινός από την ηγεσία για να λαμβάνει τις σοβαρές αποφάσεις.

“Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από του Ιρακινούς, οι περισσότεροι των οποίων είναι πρώην αξιωματικοί του στρατού. Οι Ιρακινοί αξιωματικοί διοικούν, αυτοί καταστρώνουν τις τακτικές και τα σχέδια μάχης”, είπε ο Αμπού Χάμζα για να συμπληρώσει ότι “οι ίδιοι οι Ιρακινοί δεν πολεμάνε, στέλνουν τους ξένους στην πρώτη γραμμή”.

Όπως συμπεραίνει το ρεπορτάζ, οι πρώην μπααθιστές στρατιωτικοί επιθυμούν να ξαναγίνουν η άρχουσα τάξη που διοικούσε το Ιράκ πριν την ανατροπή του Σαντάμ. Και όχι μόνο του Ιράκ, αλλά και τη Συρίας και όλου του Ισλάμ. Είναι άνθρωποι που όταν έπεσε το καθεστώς έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Τώρα επέστρεψαν για να πάρουν τη ρεβάνς…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr