Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν την Τσίζρε και οι Κούρδοι βαράνε κατσαρόλες (βίντεο + φωτο)

Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν την Τσίζρε και οι Κούρδοι βαράνε κατσαρόλες (βίντεο + φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η πόλη Τσίζρε (Cizre) βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ. Ο πληθυσμός της πόλης είναι κυρίως κουρδικός, ωστόσο, εκτός από Κούρδους στην πόλη ζουν και πολλοί Ασσύριοι και Σύροι Αραμαίοι μονοφυσίτες χριστιανοί.

Η πόλη έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 140.000 κατοίκους και δήμαρχο την 27χρονη Λεϊλά Ιμρέτ (Leyla Imret), τη νεότερη δήμαρχο της Τουρκίας.

imret Η Κούρδισσα δήμαρχος της Τσίζρε, Λεϊλά Ιμρέτ.

Οι κάτοικοι της Τσίζρε έχουν εκφραστεί δυναμικά υπέρ της κουρδικής “αυτοκυβέρνησης” στην Τουρκία από το Φθινόπωρο του 2014, όταν οι Κούρδοι της Τουρκίας ξεσηκώθηκαν ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν, την οποία κατηγορούσαν ότι υποστήριζε το Ισλαμικό Κράτος και επεδίωκε την άλωση της πόλης Κομπάνι από τους τζιχαντιστές.

Μετά τις 24 Ιουλίου του 2015, που η κυβέρνηση Ερντογάν κήρυξε πόλεμο ενάντια στην “τρομοκρατία”, δηλαδή ενάντια στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) -γιατί το Ισλαμικό Κράτος ούτε που το έχει ακουμπήσει- οι κάτοικοι της Τσίζρε ανακήρυξαν για μια ακόμη φορά από τους πρώτους κουρδική αυτοκυβέρνηση.

Οι Κούρδοι λένε ότι δεν επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους από την Τουρκία. Αυτό όμως που ζητάνε είναι ενός είδους ομοσπονδιακή Τουρκία, χωρισμένη σε καντόνια, όπου οι Κούρδοι θα αυτοκυβερνούνται στις περιοχές τους, σε μια ομόσπονδη Τουρκία. Φυσικά και η κυβέρνηση της Άγκυρας δεν “καταλαβαίνει” από τέτοια “ομοσπονδιακά” και έστειλε στρατεύματα και ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας να ανακαταλάβουν τις κουρδικές πόλεις που “σήκωσαν κεφάλι”.

Στην Τσίζρε, που υπάρχει και ισχυρή οργάνωση νεολαίας του PKK, υψώθηκαν οδοφράγματα και ολόκληρες συνοικίες “ταμπουρώθηκαν”.

Οπλισμένοι Κούρδοι νεολαίοι ανέλαβαν τη φύλαξη των οδοφραγμάτων. Εξαιτίας των συγκρούσεων και των οδομαχιών, οι τουρκικές Αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο Τσίζρε, διέκοψαν το διαδίκτυο και τα τηλέφωνα και τοποθέτησαν ελεύθερους σκοπευτές με ξεκάθαρες εντολές να σκοτώνουν ό,τι κινείται στους δρόμους της πόλης.

Θύματα των ελεύθερων σκοπευτών τις προηγούμενες ημέρες δεν υπήρξαν μόνο ενήλικες “ύποπτοι” τρομοκράτες αλλά και μικρά παιδιά, δέκα ετών και ακόμα νεώτερα.

cizre_agoria Κουρδάκια πυροβολημένα στην Τσίζρε από Τούρκους ελεύθερους σκοπευτές.

Έτσι η Τσίζρε έγινε μια πολιορκημένη κουρδική (επισήμως “τουρκική”) πόλη μέσα στην Τουρκία.

Η παρατεταμένη απαγόρευση κυκλοφορίας, οι δολοφονίες αμάχων και μικρών παιδιών, η απαγόρευση των τουρκικών Αρχών στους τραυματίες να καταφεύγουν στα νοσοκομεία, δημιούργησε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα που όσο κι αν την “κρύβουν” τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης γίνεται γνωστή μέσω των social media, ιδιαίτερα μέσω του Twitter και των κουρδικών αγγλόγλωσσων ειδησεογραφικών σάιτ.

Την Τετάρτη, χιλιάδες άμαχοι (και άοπλοι) Κούρδοι από όλες τις περιοχές του βόρειου (τουρκοκρατούμενου) Κουρδιστάν αποφάσισαν -αυθόρμητα- να σχηματίσουν μια πορεία ειρήνης προς την Τσίζρε, ώστε να σπάσουν την πολιορκία της πόλης από τον τουρκικό στρατό και τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

demirtas Ο Κούρδος αριστερός ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς επικεφαλής στην πορεία προς την Τσίζρε.

Στην πορεία τέθηκε επικεφαλής ο Κούρδος ηγέτης του αριστερού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και γρήγορα σχηματίστηκαν πραγματικά ποτάμια ανθρώπων που πορεύονταν προς την Τσίζρε.

kurdoi_cisre Χιλιάδες Κούρδοι πεζή, άοπλοι, ειρηνικοί, στην πορεία προς την Τσίζρε, για να σπάσουν την πολιορκία και τον αποκλεισμό της πόλης από τον τουρκικό στρατό και την τουρκική αστυνομία.

Το τουρκικό κράτος αιφνιδιασμένο από αυτή την τροπή, της μεγαλειώδους άοπλης και ειρηνικής πορείας προς την Τσίζρε, που όσο περνούσαν οι ώρες γιγαντωνόταν σε μια τεράστια λαοθάλασσα, αποφάσισε μόλις έπεφτε η νύχτα να χτυπούσε με ό,τι έχει την πόλη (μια τυπικά “τουρκική” πόλη), ώστε να προλάβει τις εξελίξεις.

Πράγματι, τις τελευταίες ώρες, πριν δύσει ο ήλιος, η πορεία των Κούρδων προς την Τσίζρε είχε την ακόλουθη εντυπωσιακή εικόνα:

cisre_poreia

Δεν ξέρουμε εάν μπορεί μάτι να “υπολογίσει” πόσους ανθρώπους “χωράει” η φωτογραφία, αλλά πρέπει να είναι δεκάδες χιλιάδες. Σαν ολόκληρο το Κουρδικό έθνος, που ζει στην Τουρκία, να σχηματίζει το μεγαλειώδες ανθρώπινο ποτάμι προς την Τσίζρε.

Το βράδυ της Τετάρτης – ξημερώματα Πέμπτης, όπως έγινε γνωστό μέσω Twitter, ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε να βομβαρδίζει την Τσίζρε με όλμους. Εκρήξεις ακούγονταν στην πόλη ανά δυο ή τρία λεπτά.

Παράλληλα, όπως μετέδιδαν δημοσιογράφοι που βρίσκονται μέσα στην Τσίζρε, τουρκικά τανκς εισήλθαν σε κάποιες συνοικίες της πόλης. Το ακόλουθο βίντεο καταγράφει τους ήχους της μάχης:

Οι κάτοικοι της πόλης, όμως, δεν φοβήθηκαν την επίθεση των τουρκικών τανκς, ούτε άφησαν τα παλικάρια της κουρδικής πολιτοφυλακής οπλισμένα με τουφέκια μόναχά τους απέναντι στα άρματα μάχης.

Με ένα σύνθημα, ολόκληρος ο πληθυσμός της Τσίζρε, βγήκε στα παράθυρα του και άρχισε να χτυπά κατσαρόλες, παρά τον φόβο των ελεύθερων σκοπευτών, παρά τις βόμβες που πέφτουν από τους όλμους, παρά τις οδομαχίες. Ακούστε το συγκλονιστικό βίντεο που αναρτήθηκε ξημερώματα Παρασκευής:

Οι Κούρδοι ανάρτησαν στο Twitter και μια εικόνα της Τσίζρε, που φαίνεται να καίγεται (δίχως αυτό να μπορεί να επιβεβαιωθεί) και γράφουν προς τη διεθνή κοινότητα:

cizre_kalesma

“Ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία βομβαρδίζουν αμάχους Κούρδους, ολόκληρη πόλη, σπίτια στην κουρδική πόλη Τσίζρε, με 140.000 κατοίκους, με επιθετικά ελικόπτερα του ΝΑΤΟ και τανκς”.

“Και που είναι ο κόσμος; Μπορεί η Τουρκία να βομβαρδίζει τις κουρδικές πόλεις και να σκοτώνει τους Κούρδους; Επειδή είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και κάνει δουλειές με τη Δύση; Επειδή η Τουρκία αγοράζει αυτά τα όπλα από τις ΝΑΤΟϊκές χώρες και τη Δύση;”, γράφει η φωτογραφία.

Όπως γράφεται στο Twitter, στις 02.23 ξημερώματα Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), η τουρκική Αστυνομία από μεγάφωνα λέει στους κατοίκους της Τσίζρε: “Απόψε είναι η τελευταία σας νύχτα”.

Ακολουθεί “ζωντανή” ενημέρωση μέσω Twitter από τα τα hashtag – #cizrefreedommarch και #cizre



Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr