Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αυστρία ξεκινά απελάσεις μεταναστών – Η Γερμανία ετοιμάζει νόμο!

Η Αυστρία ξεκινά απελάσεις μεταναστών – Η Γερμανία ετοιμάζει νόμο!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ξεκινάνε απελάσεις μεταναστών από την Αυστρία, το ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος είπε ότι η χώρα του πρέπει να επιταχύνει τις απελάσεις των ανθρώπων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο.

Ο Βέρνερ Φάιμαν δέχεται όλο και πιο σκληρή πίεση από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τον ήσσονα εταίρο του στην κυβέρνηση συνασπισμού, να υιοθετήσει σκληρή πολιτική απέναντι στη λαθρομετανάστευση.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εισέλθει στην Αυστρία, τελευταίο σταθμό πριν φθάσουν στη Γερμανία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ένας συγκριτικά μικρός αριθμός τους επέλεξε να ζητήσει άσυλο στην Αυστρία, αντί να συνεχίσει προς τη Γερμανία, εν μέσω της χειρότερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά η Αυστρία δυσκολεύεται να τους προσφέρει φιλοξενία.

«Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι όλοι οι πρόσφυγες πράγματι δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο», είπε ο Βέρνερ Φάιμαν σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Österreich που δημοσιεύεται την Κυριακή και αποσπάσματά της προδημοσιεύθηκαν το Σάββτο. «Επομένως, πρέπει να εντείνουμε τις απελάσεις».

Ο όρος πρόσφυγας χρησιμοποιείται συχνά από γερμανόφωνους πολιτικούς ακόμη κι όταν αναφέρονται στους μετανάστες γενικά.

Στις Αρχές της Αυστρίας έχουν υποβληθεί 85.000 αιτήσεις ασύλου μέσα στο 2015, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση αναμένει να υποβληθούν συνολικά περίπου 95.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού της χώρας, από 28.000 το 2014. Πέρυσι εγκρίθηκε το 38% των αιτήσεων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Μέλη της κυβέρνησης που ανήκουν στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα τονίζουν ότι η χώρα φθάνει στα όρια των δυνατοτήτων της όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών και προσθέτουν πως ελπίζουν τα νέα μέτρα ελέγχου και διαχείρισής τους στα σύνορα με τη Σλοβενία να τους αποθαρρύνουν και να μειώσουν τις ροές.

Το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, βλέπει στο μεταξύ τα ποσοστά του να αυξάνονται χάρη σε προτάσεις του όπως η ανέγερση ενός φράκτη στα σύνορα της Αυστρίας για να αποτραπεί η έλευση μεταναστών.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Φάιμαν γενικά έχει υιοθετήσει έναν πιο ευσπλαχνικό τόνο από τους συντηρητικούς όσον αφορά την κρίση των προσφύγων, ωστόσο επιμένει στο ότι λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις γι’ αυτή σε στενό συντονισμό με την Γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στο συνέδριο του συντηρητικού κόμματός της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Μέρκελ δεσμεύθηκε να «μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων» τους οποίους υποδέχεται η Γερμανία, στην προσπάθειά της να αποκρούσει τις βολές των δικών της επικριτών.

Σύμφωνα με την Έστεραϊχ, ο Φάιμαν τόνισε ότι η κατάσταση μπορεί να είναι «ακόμη πιο δύσκολη» το 2016.

«Αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουμε λιγότερες αφίξεις προσφύγων, αλλά δεν πρέπει κανείς να συγχέει τον χειμώνα με μια βελτίωση της κατάστασης», είπε ο Φάιμαν στην εφημερίδα.

«Επομένως πρέπει να προετοιμάσουμε μέτρα τώρα, ώστε να μην καταληφθούμε εξαπίνης την άνοιξη», πρόσθεσε.

Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα μέτρα.

Η Γερμανία και η Αυστρία ετοιμάζουν μια πρόταση σχετικά με την κατάρτιση κοινού ευρωπαϊκού νόμου για το άσυλο, δήλωσε ο συντονιστής της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων σε συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Focus.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο γενικός διευθυντής της καγκελαρίας στον οποίο η Άγγελα Μέρκελ έχει αναθέσει την επίβλεψη του χειρισμού της κρίσης των προσφύγων από την κυβέρνηση, δήλωσε στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ότι συνεργάζεται στενά για αυτό με τον Γιόζεφ Όστερμαϊερ —ομοσπονδιακό υπουργό παρά την αυστριακή καγκελαρία αρμόδιο για τις τέχνες, τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ— ο οποίος δραστηριοποιείται στη χάραξη πολιτικής για την κρίση.

«Συζητάμε για το ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει ένα τέτοιο σύστημα» είπε ο Αλτμάιερ, αναφερόμενος σε έναν ευρωπαϊκό νόμο και τα μέσα για την επιβολή του.

Ο Αλτμάιερ πρόσθεσε ότι σύντομα θα προσεγγίσουν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχει περισσότερη προθυμία για συζήτηση όσον αφορά το πρόβλημα από ό,τι οποτεδήποτε άλλοτε τα τελευταία χρόνια.

Τα λεγόμενα hotpots έχουν κεντρικό ρόλο στις ιδέες που επεξεργάζονται η Γερμανία και η Αυστρία όσον αφορά έναν νόμο για το άσυλο που θα έχει ισχύ σε όλη την ΕΕ.

Τα κέντρα κράτησης και ελέγχων των μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα έχουν στόχο να προσδιορίζεται ποιοι από αυτούς είναι πράγματι αιτούντες άσυλο και ποιοι δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ, το οποίο έχει στόχο να κατανεμηθεί πιο ισομερώς το βάρος της υποδοχής τους.

Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο τέτοια κέντρα που λειτουργούν κανονικά και ελέγχουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα 11 που προβλέπεται ότι θα υπάρχουν.

Ερωτηθείς τι θα προέβλεπε ένας κοινός νόμος της ΕΕ για το άσυλο, ο Αλτμάιερ είπε πως θα σημάνει ότι θα λαμβάνεται μια βασική απόφαση στα hotspots σχετικά με το εάν κάποιος χρειάζεται προστασία.

Εκείνοι για τους οποίους η απόφαση θα είναι πως χρειάζονται προστασία «θα ανακατανέμονται στις χώρες της ΕΕ βάσει μιας φόρμουλας και τότε το σημερινό σύστημα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου σε κάθε χώρα» θα αναλαμβάνει να τους διαχειριστεί, πρόσθεσε.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί έναν ευρωπαϊκό νόμο για το άσυλο και την αυστηρότερη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων κλειδί για τη μείωση των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία, που φέτος αναμένεται να ανέλθουν σε ένα εκατομμύριο.

Η αυστριακή εφημερίδα Kurier έγραψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο Αυστριακός υπουργός Δικαιοσύνης Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ υπέβαλε στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο που προβλέπει κοινούς κανόνες επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται σε αποστολές της ΕΕ στο εξωτερικό, στα hotspots που δημιουργεί η ΕΕ, ή στη «διεθνή κοινότητα» γενικά.

Το σχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κουρίρ, καλεί επίσης να θεσπιστούν κοινά κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, μια κοινή διαδικασία βάσει της οποίας θα επιτρέπεται σε μετανάστες και πρόσφυγες να εισέρχονται στην ΕΕ, και την κατανομή του οικονομικού βάρους σε όλα τα κράτη μέλη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr