Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πυριτιδαποθήκη η Ευρώπη: Κινήσεις “ψυχρού πολέμου” από Μόσχα και ΝΑΤΟ

Πυριτιδαποθήκη η Ευρώπη: Κινήσεις “ψυχρού πολέμου” από Μόσχα και ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Μπαρούτι” μυρίζει η Ευρώπη στα ανατολικά σύνορά της με την πρωτοφανή κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων να βάζει εκ νέου τη Γηραιά Ήπειρο στον κικεώνα της αναβίωσης του Ψυχρού Πολέμου.

Την ώρα που η Μόσχα προβαίνει σε επίδειξη ισχύος στη Συρία και κινητοποιεί ολόκληρη τη στρατιωτική μηχανή της επιδεικτικά, κράτη μέλη του ΝΑΤΟ απαντούν με ενεργοποίηση των στρατιωτικών τους δυνάμεων και με τα ραντάρ τους στραμμένα προς τη Ρωσία.

Ο φόβος όλων επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο να έχει αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικά η Ρωσία στο Καλίνινγκραντ, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ να αρνείται να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα για το κατά πόσο οι επίμαχοι πύραυλοι φέρουν και πυρηνικές κεφαλές.

Την ίδια ώρα η αποκάλυψη της Wall Street Journal για προετοιμασίες πυρηνικού πολέμου από τη Μόσχα έχουν σημάνει συναγερμό σε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας και τα στρατιωτικά επιτελεία ανά την υφήλιο.

Την Τετάρτη η Βρετανία ανακοίνωσε την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Typhoon στη Ρουμανία.

Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν για την αποστολή στρατιωτιών και βαρέων αρμάτων μάχης στον προνομιακό τους εταίρο, Πολωνία, η οποία με τη σειρά της βλέπει εξόχως ανησυχητικά τις ρωσικές κινήσεις στα ανατολικά της σύνορα.

Η Γερμανία, ο Καναδάς και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ επίσης δεσμεύτηκαν να στείλουν δυνάμεις σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, την ίδια ημέρα που δύο ρωσικά πολεμικά πλοία οπλισμένα με πυραύλους cruise μπήκαν στη Βαλτική, ανάμεσα στη Σουηδία και τη Δανία.

Τα πλοία ανήκαν σε μια ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου δύναμης οκτώ σκαφών, περιλαμβανομένου του μοναδικού αεροπλανοφόρου της Ρωσίας, «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», που πρόκειται να ενωθούν με άλλα 10 ρωσικά πλοία που είναι ήδη στα ανοιχτά της Συρίας, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Στη Μαδρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ρωσία απέσυρε αίτημα ανεφοδιασμού τριών πολεμικών στον ισπανικό βορειοαφρικανικό θύλακα της Θέουτα, αφού σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ υποστήριξαν πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στοχευθούν άμαχοι στη Συρία.

Την ίδια ώρα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η συνεισφορά δυνάμεων, ύψους 4.000 στρατιωτών, στις χώρες της Βαλτικής και στην ανατολική Ευρώπη αποτελεί μια υπολογισμένη αντίδραση σε αυτό που η Συμμαχία θεωρεί πως είναι δύναμη 330.000 Ρώσων στρατιωτών στη δυτική πτέρυγα της Ρωσίας, κοντά στη Μόσχα.

«Αυτόν τον μήνα και μόνο, η Ρωσία ανέπτυξε πυραύλους Iskander, ικανούς να φέρουν πυρηνικά όπλα, στο Καλίνινγκραντ, και ανέστειλε μια συμφωνία σχετικά με πλουτώνιο πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ» είπε ο Στόλτενμπεργκ, κατηγορώντας επίσης τη Ρωσία πως συνεχίζει να υποστηρίζει τους αντάρτες στην Ουκρανία.

Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να τηρηθεί η υπόσχεση τον Ιούλιο από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για αποτροπή της Ρωσίας προς τις ευρωπαϊκές πρώην σοβιετικές χώρες, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Το σχέδιο του ΝΑΤΟ είναι η δημιουργία τεσσάρων ομάδων μάχης, για ένα σύνολο 4.000 στρατιωτών, νωρίς το 2017, στηριζόμενων από μια δύναμη ταχείας αντίδρασης, 40.000 στρατιωτών, και, αν χρειαστεί, επιπλέον δυνάμεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ας Κάρτερ, ανακοίνωσε πως μια «ετοιμοπόλεμη δύναμη ισχύος τάγματος» περίπου 900 στρατιωτών θα αποσταλεί στην ανατολική Πολωνία, και ότι μια άλλη, ξεχωριστή δύναμη, εξοπλισμένη με άρματα μάχης και άλλα είδη βαρέος οπλισμού, θα κινηθεί στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον, δήλωσε πως η Βρετανία θα αποστείλει ένα τάγμα ισχύος 8.000 ανδρών στην Εσθονία, υποστηριζόμενο από στρατεύματα από τη Γαλλία και τη Δανία, αρχίζοντας τον Μάιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr