Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μετά την Παλμύρα το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει την προέλασή του δυτικά (χάρτης)

Μετά την Παλμύρα το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει την προέλασή του δυτικά (χάρτης)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) όχι μόνο κατέλαβε την Κυριακή την Παλμύρα στη Συρία αλλά και συνέχισε την προέλασή του και δυτικά της πόλης, καταλαμβάνοντας χωριά και στρατηγικής σημασίας θέσεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Χομς – Παλμύρας.

Η προέλαση των τζιχαντιστών ξεκίνησε από το απόγευμα της Κυριακής στους ελαιώνες της Αλ Μπαγιαράτ. Εκεί συγκρούστηκαν άγρια με τον συριακό στρατό πετυχαίνοντας και δεύτερη νίκη επί των κυβερνητικών δυνάμεων.

Αφού οι Σύροι έχασαν την Αλ Μπαγιαράτ, το Ισλαμικό Κράτος προχώρησε προς το μικρό χωριό Αλ Νταγουά, χτυπώντας τον συριακό στρατό ενώ υποχωρούσε κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Χομς – Παλμύρας.

Το Ισλαμικό Κράτος έβαλε στη συνέχεια στόχο να καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο T-4 που βρίσκεται επίσης δυτικά της Παλμύρας και χρησιμοποιείται κι ως βάση ρωσικών ελικοπτέρων.

Η απώλεια της ιστορικής Παλμύρας, της οποίας ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί παγκόσμιο πολιτιστικό θησαυρό, έχει σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Αυτό που έχει αιφνιδιάσει τους πάντες είναι η μεγάλη επίθεση που κατάφερε να εξαπολύσει το Ισλαμικό Κράτος την Κυριακή, με περίπου 4.000-5.000 τζιχαντιστές, για να καταλάβει την Παλμύρα. Όλοι απορούν που τους είχε “κρυμμένους” τόσους άνδρες η τρομοκρατική οργάνωση την ώρα που οι περισσότεροι προεξοφλούσαν την κατάρρευσή της.

Μια πληροφορία είναι ότι αυτοί οι τζιχαντιστές ήλθαν στη Συρία από το Ιράκ. Και πάλι όμως προκαλεί εξίσου μεγάλη απορία πώς τόσες χιλιάδες άνδρες διέσχισαν την έρημο δίχως να τους εντοπίσει και βομβαρδίσει έστω ένα αεροπλάνο και γιατί το Ισλαμικό Κράτος αποδυνάμωσε το μέτωπο της Μοσούλης.

Τελικά, πόσες χιλιάδες άνδρες έχει το Ισλαμικό Κράτος; Προφανώς περισσότερους από όσους νομίζουμε.

Η φρουρά της Παλμύρας αποτελούνταν από 1.000 περίπου Σύρους στρατιώτες. Πολλοί από αυτούς ήταν εθνοφύλακες. Ο συριακός στρατός έκρινε ότι δεν μπορούσε να υπερασπιστεί την πόλη για αυτό και την εγκατέλειψε.

Η Παλμύρα είχε καταληφθεί για πρώτη φορά από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο του 2015. Οι τζιχαντιστές τότε λεηλάτησαν το μουσείο της και ανατίναξαν πολλά από τα αρχαία της μνημεία επειδή ήταν “ειδωλολατρικοί ναοί”.

Ο συριακός στρατός με τη βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων απελευθέρωσε την Παλμύρα τον Μάρτιο του 2016.

Τότε όλοι θεώρησαν ότι η πόλη σώθηκε για πάντα από τους φανατικούς τρομοκράτες. Από ό,τι φαίνεται όμως ο εφησυχασμός που ακολούθησε αποδείχτηκε μοιραίος.

Είναι γεγονός ότι ο συριακός στρατός έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις του στην απελευθέρωση του Χαλεπιού. Η δεύτερη όμως άλωση της Παλμύρας προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά γύρω από το αξιόμαχο των συριακών δυνάμεων και της αποφασιστικότητάς τους να πολεμήσουν.

Να σημειωθεί ότι ο συριακός στρατός εγκαταλείποντας την πόλη άφησε πίσω του 19 τανκς στους τζιχαντιστές, πολλά τεθωρακισμένα οχήματα και καμιόνια. Αυτά τα τανκς και τα τεθωρακισμένα δεν πολέμησαν ποτέ. Οι τζιχαντιστές τα πήραν λάφυρα και τα ενέταξαν στις δυνάμεις τους. Τα συριακά πληρώματα εγκατέλειψαν τα οχήματα και τα τανκς τους στη μέση των δρόμων και τράπηκαν σε άτακτη υποχώρηση.

Στον χάρτη βλέπετε με κόκκινο χρώμα τα κυβερνητικά εδάφη και τα βέλη δείχνουν που βρίσκεται σε εξέλιξη επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος μετά την κατάληψη της Παλμύρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νετανιάχου: «Τόσο γρήγορα ξεχάσατε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;»

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr