Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπό κατάρρευση η “μούφα” εκεχειρία Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία

Υπό κατάρρευση η “μούφα” εκεχειρία Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη συμμετοχή τους στις προετοιμασίες για τις επικείμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανέστειλαν περίπου 12 ένοπλες οργανώσεις ισλαμιστών από τη Συρία, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Δαμασκού ότι παραβιάζει την εκεχειρία και εξαπολύει επιθέσεις κοντά στην πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ αρχηγείο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μέτωπο Κατάκτησης Συρίας (Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ – πρώην Αλ Νούσρα) στην Ιντλίμπ, έγινε στόχος αεροπορικής επιδρομής, κατά την οποία σκοτώθηκαν 25 μέλη του κυρίως βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία, που εξαιρείται από την εκεχειρία.

Μετά την έναρξη της εκεχειρίας οι συγκρούσεις έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές της Συρίας.

Ωστόσο, μάχες εξακολουθούν να σημειώνονται στην ελεγχόμενη από την Αλ Κάιντα περιοχή Ουάντι Μπαράντα,15 χλμ βορειοδυτικά της Δαμασκού, όπου βρίσκονται οι κύριες πηγές υδροδότησης για τους κατοίκους της Δαμασκού και των περιχώρων της.

Η επιχείρηση του συριακού στρατού στην Ουάντι Μπαράντα ώθησε κάποιες ομάδες των τζιχαντιστών/ισλαμιστών να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που αναμένεται να διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν.

Οι ομάδες αυτές κατηγόρησαν το συριακό καθεστώς ότι «διαπράττει συχνές παραβιάσεις, κυρίως στις περιοχές Ουάντι Μπαράντα και την Ανατολική Γούτα» και προειδοποίησαν ότι «αν δεν υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, η συμφωνία (για εκεχειρία) θα θεωρηθεί άκυρη».

Την Τρίτη το βράδυ η επιχείρηση του συριακού στρατού με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ συνεχιζόταν στην Ουάντι Μπαράντα, με τις αεροπορικές επιδρομές και τις ρίψεις βαρελιών με εκρηκτικά να εντείνονται, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε τους τζιχαντιστές ότι «μολύνουν με πετρέλαιο» τα αποθέματα νερού και ότι έχουν κόψει το δίκτυο υδροδότησης προς τη Δαμασκό, που αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις πόσιμου νερού από τις 22 Δεκεμβρίου.

Το καθεστώς υποστηρίζει επίσης ότι μέλη της Φάταχ Αλ Σαμ βρίσκονται στην Ουάντι Μπαράντα, κάτι που διαψεύδουν οι ένοπλοι ισλαμιστές. «Μαχητές είναι έτοιμοι να παραδοθούν, όμως η Αλ Νούσρα [Αλ Κάιντα] απειλεί να τους σκοτώσει», δήλωσε ο Άλα Ιμπραχίμ κυβερνήτης της επαρχίας της Δαμασκού.

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν επίσης τη Χαν Σέιχουν στην επαρχία Ιντλίμπ, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα.

Από τις επιδρομές σκοτώθηκε μια έγκυος, ενώ οι τζιχαντιστές βομβάρδισαν χωριά της κεντρικής επαρχίας Χάμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, η εκεχειρία βρίσκεται σε «μια κρίσιμη φάση» και κινδυνεύει να καταρρεύσει αν η Ρωσία και η Τουρκία δεν επέμβουν για να την σώσουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr