Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τραμπ στο πλευρό του Προέδρου Σίσι της Αιγύπτου – Τον κάλεσε στον Λευκό Οίκο

Ο Τραμπ στο πλευρό του Προέδρου Σίσι της Αιγύπτου – Τον κάλεσε στον Λευκό Οίκο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τηλεφωνικώς μίλησαν το βράδυ της Δευτέρας ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι η πρώτη επικοινωνία του νέου Αμερικανού Προέδρου με Άραβα ηγέτη, ενώ είναι ο δεύτερος ηγέτης παγκόσμια με τον οποίο συνομίλησε μετά τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε επαινετικά για τον αγώνα που δίνει η Αίγυπτος ενάντια στους τζιχαντιστές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Σίσι ότι εκτιμά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Αίγυπτος στον πόλεμό της ενάντια στην τρομοκρατία και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της διακυβέρνησής του να υποστηρίξει την Αίγυπτο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ακόμα ότι ανυπομονεί να τον επισκεφτεί ο Σίσι στην Ουάσιγκτον, μια επίσκεψη που ήδη προετοιμάζεται μέσα από διπλωματικά κανάλια.

Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως σημαντική. Ο Σίσι είναι ένας κοσμικός ηγέτης που απεχθάνεται τους ισλαμιστές.

Είναι εκείνος εξάλλου που ανέτρεψε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου στις 3 Ιουλίου του 2013.

Στις 30 Ιουνίου 2012 πρόεδρος της Αιγύπτου εκλέχτηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ύστερα από την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ εξαιτίας της “αραβικής άνοιξης”, δηλαδή της παναραβικής ισλαμιστικής εξέγερσης που υποκινήθηκε από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και υποστηρίχτηκε από τη Χίλαρι.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι αφού ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου άρχισε να μετατρέπει ταχύτατα τη χώρα σε θεοκρατία. Επίσης, είχε συμμαχήσει με τον Ερντογάν κι από κοινού ονειρεύονταν να ανασυστήσουν το ισλαμικό χαλιφάτο.

Οι κοσμικές δυνάμεις της Αιγύπτου και ο στρατός αντέδρασαν στην ισλαμοποίηση της χώρας και στην υποταγή της στην Τουρκία ανατρέποντας τον Μόρσι.

Ο Σίσι αμέσως έσπασε τις σχέσεις με την Τουρκία, έγινε σύμμαχος με την Ελλάδα και σταδιακά αποκατέστησε τις σχέσεις της Αιγύπτου με το Ισραήλ.

Κήρυξε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα παράνομη, ως “τρομοκρατική οργάνωση” και συνέτριψε την εξέγερση που πήγαν να του προκαλέσουν οι ισλαμιστές.

Τότε εμφανίστηκε το Ισλαμικό Κράτος στη Χερσόνησο του Σινά, υποστηριζόμενο από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή από το παλαιστινιακό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Η Αίγυπτος του Σίσι δεν δίστασε να καταγγείλει στον ΟΗΕ ότι η Τουρκία υποδαυλίζει και υποστηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία στην επικράτειά της.

Παράλληλα το σύστημα της Χίλαρι τον πολέμησε άγρια, αλλά ο Μόρσι είχε την υποστήριξη της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Ότι ο Τραμπ λοιπόν επέλεξε να μιλήσει με τον Σίσι, πρώτο από όλους τους Άραβες ηγέτες και να τον καλέσει στον Λευκό Οίκο έχει τη σημασία του.

Να σημειωθεί ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ήταν και ο πρώτος ηγέτης της Μέσης Ανατολής που συνεχάρη κατά την εκλογή του τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ στις 9 Νοεμβρίου (προσκαλώντας τον μάλιστα να επισκεφθεί το Κάιρο), ενώ τον είχε συναντήσει από κοντά και στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Σίσι ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ετήσια στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο και η οποία υπολογίζεται σε 1,3 δισ. δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ζητούν να εμποδιστεί ένας ισλαμιστικός στολίσκος με προορισμό τη Γάζα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr