Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυπριακό: Άγκυρα και Ακιντζί έβγαλαν τις συνομιλίες από την πρίζα

Κυπριακό: Άγκυρα και Ακιντζί έβγαλαν τις συνομιλίες από την πρίζα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεν αφήνει περιθώρια επανόδου στις διαπραγματεύσεις ο Μουσταφά Ακιντζί εκτός κι εάν συρθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά με τους όρους της Άγκυρας.

Παράλληλα, η Άγκυρα ξεκινά μια προσπάθεια προώθησης του ψευδοκράτους, με άνοιγμα γραφείων του σε ξένες χώρες, ενώ ο κατοχικός ηγέτης θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν για να συμμετάσχει σε σύνοδο της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας ως παρατηρητής.

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα έχει τραβήξει την πρίζα από τη διαδικασία και είτε θα την αφήσει μετέωρη μέχρι το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία είτε θα προχωρήσει με το σχέδιο Β’, που αφορά «μια άλλη πορεία για το ψευδοκράτος».

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα μεταβεί σύντομα στα κατεχόμενα για να μιλήσει σε συγκέντρωση για το δημοψήφισμα, όπως ανακοίνωσε προχθές βρισκόμενος στα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τελευταίος, που επίσης μίλησε σε συγκέντρωση για το δημοψήφισμα, εξήγγειλε και τη λειτουργία τουρκικού προξενείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Χθες, η Ειδική Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετέφερε την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί ότι δεν θα παρευρεθεί στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους.

Ο κατοχικός ηγέτης διαβίβασε, μέσω της αξιωματούχου του ΟΗΕ, τους όρους του για να επανέλθει στη διαδικασία των συνομιλιών.

Τα Ηνωμένα Έθνη, αν και δεν αντιλαμβάνονται την εμμονή αυτή του κ. Ακιντζί, θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Είναι προφανές πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν προτίθενται να κηρύξουν αδιέξοδο και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να επαναρχίσει ο διάλογος.

Η κ. Σπέχαρ δήλωσε χθες πως θα μιλήσει σύντομα με τον Ειδικό μας Σύμβουλο κ. Άιντα για να τον ενημερώσει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του θα διαβιβάσει, πάντως, εντός των ημερών επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία θα του εξηγεί πώς η διαδικασία έφθασε στο σημείο αυτό και για τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς.

Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος αλλά και των τουρκικών μεθοδεύσεων είναι και η γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Στη δήλωσή του, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι, αντί να «διορθώσει το λάθος της η ελληνοκυπριακή πλευρά, συνεχίζει να επιρρίπτει την ευθύνη στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι χρησιμοποιεί δικαιολογίες».

Κατά τον ίδιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται να ξέχασε ότι είχε προβάλει ενστάσεις στις διαπραγματεύσεις επειδή ο ίδιος (ο Ακιντζί) παρευρέθηκε στο δείπνο που είχε παραθέσει ο Ερντογάν και συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει εκ νέου λόγω της υπομονής και της βούλησης για λύση της τ/κ πλευράς.

Επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων είπε πως «η ε/κ πλευρά αποφεύγει να συμπληρώσει τις λεπτομέρειες που αφορούν την αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, επιμένοντας ότι η πλειοψηφία των ψήφων των Ε/κ είναι αρκετή στις ομόσπονδες επιτροπές όπου ο αριθμός των μελών δεν είναι ίσος».

Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr