Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ενώ η Τουρκία καθυβρίζει όλη την Ευρώπη ο Έιντε μέσα στην “ίντριγκα” θέλει να λύσει το Κυπριακό

Ενώ η Τουρκία καθυβρίζει όλη την Ευρώπη ο Έιντε μέσα στην “ίντριγκα” θέλει να λύσει το Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Για «θετικές κινήσεις» μέχρι το καλοκαίρι που πρέπει να γίνουν έκανε λόγο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Έιντε, ενημερώνοντας στις 10 Μαρτίου τους ξένους πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος που υπογράφει ο Κώστας Βενιζέλος, στην ενημερωτική συνάντηση των πρέσβεων, που έγινε στη Νεκρή Ζώνη στη Λευκωσία και ήταν κεκλεισμένων των θυρών, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ παρουσιάστηκε ανήσυχος για τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά το πάγωμα της διαδικασίας και ξεκαθάρισε πως πρέπει να γίνουν κινήσεις.

Καθόρισε δε το καλοκαίρι ως τον χρόνο που πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα, θέτοντας χρονοδιάγραμμα που φαίνεται να συνδέεται και με διάφορες άλλες εξελίξεις (έρευνες εταιρειών στην ΑΟΖ, Προεδρικές, εξελίξεις στα κατεχόμενα κ.λπ.).

Ο κ. Έιντε είπε πως εάν το αδιέξοδο παγιωθεί δεν θα είναι μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια, όπως στο παρελθόν, αφήνοντας να αιωρούνται διάφορα «κακά σενάρια», τα οποία δεν κατονόμασε, παραπέμποντας, ωστόσο, στη γνωστή προειδοποίηση για τελευταία ευκαιρία.

Παράλληλα, ανατρέποντας το γνωστό δόγμα, που αναδεικνύει διαχρονικά η Λευκωσία, ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα, ο Άιντα ανέφερε στους διπλωμάτες τα εξής:

Το κλειδί για τη λύση δεν βρίσκεται εκτός Κύπρου, αλλά εντός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Έιντε, κρατώντας ίσες αποστάσεις και αποδίδοντας ισομερώς την ευθύνη για το αδιέξοδο, ανέφερε πως η εμπιστοσύνη μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έχει «φθαρεί» λόγω «της απόφασης της Βουλής και της υπερβολικής αντίδρασης των Τουρκοκυπρίων».

Προβαίνοντας σε μια αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων, ο κ. Έιντε ωραιοποίησε για μια ακόμη φορά τα αποτελέσματα.

Πρώτο, είπε πως οι δυο ηγέτες έκαναν υπέρβαση. Ο Νίκος Αναστασιάδης με τη Συμφωνία του Δείπνου (που οδήγησε στη Διάσκεψη της Γενεύης) και ο Μουσταφά Ακιντζί με την κατάθεση χάρτη για το εδαφικό.

Δεύτερο, ανέφερε πως το τι ακολούθησε της Γενεύης, οι συζητήσεις δηλαδή σε τεχνικό επίπεδο στο Μοντ Πελεράν, «ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη».

Συζήτησαν, όπως ανέφερε, ελεύθερα και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της Ασφάλειας.

Είπε δε πως το θέμα της Ασφάλειας καθορίζεται σε τέσσερις άξονες:

α) Συνταγματική λειτουργία, να είναι βιώσιμη η συμφωνία.

β) Εσωτερική ασφάλεια.

γ) Εφαρμογή της λύσης.

Δ) Ασφάλεια από εξωτερικούς κινδύνους.

Είπε πως όλοι οι άξονες αυτοί συνδέονται μεταξύ τους, επισήμανε ωστόσο ότι οι δύο πρώτοι μπορούν να θεωρηθούν «πακέτο».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ενημερώνοντας τους ξένους διπλωμάτες, παρουσιάσθηκε επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο σύγκλησης νέας διάσκεψης για το Κυπριακό.

Δεν μπορεί να γίνει νέα διάσκεψη χωρίς προετοιμασία, φέρεται να είπε κάνοντας εμμέσως αυτοκριτική για τη σύναξη στη Γενεύη, στην οποία παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε, κατά την ενημέρωση, πως θα βρεθεί τρόπος για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ωστόσο, φάνηκε ανήσυχος για το αποτέλεσμα.

Δεν ήταν βέβαιος, από όσα προκύπτουν, ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας.

Αν και θεωρεί πως μπορεί να βρεθεί, όπως υποστήριξε, η ισορροπία μεταξύ της αποκατάστασης της αδικίας που προτάσσουν οι Ελληνοκύπριοι και του σεβασμού της ισότητας που ζητούν οι Τουρκοκύπριοι.

Υποστήριξε πως εάν θέλουν οι ηγέτες θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία, ενώ δεν είπε λέξη για την Τουρκία.

Αναφερόμενος στη μεθοδολογία, συμφώνησε πως θα πρέπει να αλλάξει.

Χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, είπε πως οι συζητήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στα σημαντικά και τα υπόλοιπα «θα είναι εύκολη υπόθεση».

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως έχει φθάσει η ώρα για την κατάθεση εκ μέρους τους γεφυρωτικών προτάσεων, ιδέα που είχε καταθέσει στο παρελθόν και ο προκάτοχος τού κ. Έιντε, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, αυτή η ιδέα βρίσκει και σύμμαχους στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής πλευράς, αν και η Κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτό.

Τέλος, στην ενημέρωση των πρέσβεων, ο κ. Έιντε αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και τη συμμετοχή του σε σεμινάριο για τα οικονομικά της λύσης, είπε πως η συζήτηση ανέδειξε τις «δυνατότητες ανάπτυξης» της Κύπρου μετά από μια συμφωνία.

Επανέλαβε δε, αναφερόμενος στις επαφές του στην Ουάσινγκτον, πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι δεσμευμένη να βοηθήσει τις προσπάθειες λύσης.

Ο Έιντε θέλει να κάνει “καριέρα” πάνω στην Κύπρο

Η εφημερίδα Σημερινή της Κύπρου γράφει ότι οι προσπάθειες πραγματοποίησης μίας λεγόμενης τριμερούς συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί – ΓΓ ΟΗΕ, έστω άτυπης, έχουν ως αφετηρία τον Ειδικό Σύμβουλο του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο, Νορβηγό διπλωμάτη Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο οποίος, βλέποντας την πολιτική του καριέρα να προσγειώνεται ανώμαλα, ελέω Κυπριακού και ενόψει προσωπικής ατζέντας για τις νορβηγικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, αναζητεί πιθανούς τρόπους επανασυγκόλλησης του θρυμματισμένου γυαλιού και επιστροφής των δύο ηγετών στον διάλογο.

Γεγονός στο οποίο θέλει να επενδύσει, ώστε να πιστωθεί προσωπικά σε μεταγενέστερο στάδιο και σίγουρα πριν από τον Σεπτέμβρη, είτε μερική είτε ακόμη και ολική επιτυχία.

Και φρόντισε μέσω «κατηγορηματικής διάψευσης» να αφήσει ορθάνοικτο το προαναφερθέν ενδεχόμενο.

Λέγοντας ότι «αυτό κατηγορηματικά δεν είναι αλήθεια. Ελπίζω να καταλαβαίνουν όλοι ότι, εάν κατέβαινα ως υποψήφιος, δεν θα ήμουν εδώ. Θα δούμε τι θα γίνει το φθινόπωρο. Όλη μου η προσοχή είναι εδώ, στη δέσμευσή μου να βοηθήσω εδώ και υπάρχει πλήρης κατανόηση με τους ηγέτες ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρονικό διάστημα αποτελεσματικά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr