Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Euractiv: Οι πέντε προκλήσεις για το νέο Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου

Euractiv: Οι πέντε προκλήσεις για το νέο Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Όποιος καταλήξει να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, αντιμετωπίζει μια δύσκολη πενταετή θητεία, με τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις προκλήσεις.

Ακολουθούν οι πέντε κυριότερες προκλήσεις σύμφωνα με το Euractiv:

Brexit

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αναμένονται να ξεκινήσουν γύρω στις 19 Ιουνίου, με τη Βρετανία να εγκαταλείπει το μπλοκ μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2019. Πρώτο θέμα στη διαπραγμάτευση θα είναι το καθεστώς των υπηκόων της ΕΕ που κατοικούν στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που κατοικούν αλλού στο μπλοκ. Τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Συντηρητικοί δήλωσαν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία θα σταματήσει όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ.

Τρομοκρατία και ασφάλεια

Οι εκλογές προορίζονταν να αφορούν το Brexit, αλλά οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ, όπου 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, και το Λονδίνο, άλλαξαν τη συζήτηση. Το Λονδίνο ήταν η τρίτη ισλαμική τρομοκρατική επίθεση σε τρεις μήνες, μετά από μια επίθεση στη Γέφυρα του Γουέστμινστερ. Η Μει έχει υποστεί πιέσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την απόλυση χιλιάδων αστυνομικών κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός εσωτερικών.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ριζοσπαστικοποίησης μεταξύ των Βρετανών μουσουλμάνων και των τζιχάντιστών που επιστρέφουν από τη Συρία θα είναι πιθανότατα ένα επαναλαμβανόμενο θέμα για την εισερχόμενη κυβέρνηση. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μει προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η αποτυχία να επιτευχθεί νέα εμπορική συμφωνία όταν η Βρετανία εγκαταλείψει το μπλοκ θα μπορούσε να βλάψει τη συνεργασία κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Ωστόσο, αν και η ασφάλεια είναι ένα πιθανό διαπραγματευτικό ατού για τη Βρετανία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, πρέπει να το παίξει προσεκτικά, λένε οι αναλυτές.

Οικονομία

Η Βρετανία σημείωσε έλλειμμα ύψους 2,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τον Μάρτιο του 2017, από 9,9% το 2010 μετά την οικονομική κρίση. Το συνολικό δημόσιο χρέος ήταν 1,7 τρισεκατομμύρια λίρες (1,94 τρις. Ευρώ) τον Απρίλιο ή 86,0% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Η ανάπτυξη ανέρχεται στο 1,8% και ο πληθωρισμός στο 2,6%. Η εγκατάλειψη της ενιαίας αγοράς της ΕΕ θα έδινε, θεωρητικά, τη δυνατότητα στη Βρετανία να επιτύχει τις εμπορικές της συμφωνίες εκτός του μπλοκ. Αλλά αυτές συνήθως χρειάζονται χρόνια για να διαπραγματευτούν και η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι η Βρετανία δεν μπορεί να επιτύχει συμφωνίες εφόσον είναι μέρος της ενιαίας αγοράς.

Οι Συντηρητικοί δεσμεύθηκαν να εξαλείψουν το έλλειμμα και να επιστρέψουν στη Βρετανία να επωφεληθούν από τα «μέσα της επόμενης δεκαετίας», που σημαίνει περαιτέρω χρόνια λιτότητας. ΟΙ Εργατικοί υποσχέθηκε να τερματίσουν τη λιτότητα, να αυξήσουν τους εταιρικούς φόρους, να αυξήσουν τους φόρους για το 5% των μισθωτών και να εξαλείψουν το έλλειμμα εντός πέντε ετών.

Σκωτία

Οι κυβερνητικοί εθνικιστές της Σκωτίας πιέζουν για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας όταν οι όροι της τελικής συμφωνίας Brexit αρχίσουν να γίνονται σαφείς στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019. Στηρίζοντάς τους οι Πράσινοι, οι αποσχιστές έχουν την υποστήριξη του κοινοβουλίου της Σκωτίας για να ζητήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση την επίσημη Εξουσιοδότηση για την έναρξη της διαδικασίας.

Βόρεια Ιρλανδία

Ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία των διαπραγματεύσεων του Brexit θα είναι ο ρόλος της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι σχέσεις με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία θα είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα του βασιλείου με την ΕΕ. Η πιθανότητα να βρεθεί το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, της τελωνειακής ένωσης και του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ θα μπορούσε να σημαίνει επιστροφή ενός «σκληρού συνόρου», το οποίο δεν υποστηρίζεται από τους κατοίκους της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βρετανία: Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος – Η κατάσταση της υγείας του

Δασκάλα σκότωσε τον εραστή της, τον έθαψε και είπε ότι χώρισαν – Την πρόδωσε το ημερολόγιο της

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Reuters: Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας δεν έχει μεταφραστεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr