Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Γάλλοι επιδιώκουν ρόλο “ειρηνοποιού” στον Κόλπο και η Σ. Αραβία τους είπε… “αλέ”

Οι Γάλλοι επιδιώκουν ρόλο “ειρηνοποιού” στον Κόλπο και η Σ. Αραβία τους είπε… “αλέ”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν κάλεσε χθες Σάββατο να αρθούν το ταχύτερο δυνατό οι κυρώσεις οι οποίες στοχοθετούν τους πολίτες του Κατάρ, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Γαλλία για τον τερματισμό της διπλωματικής κρίσης στον Περσικό Κόλπο που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου.

«Η Γαλλία θέλει να γίνει ένας διαμεσολαβητής, υποστηρίζοντας το Κουβέιτ» στις προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης, όπως εξήγησε ο Λε Ντριάν σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Ντόχα, πριν συναντηθεί με τον Καταριανό ομόλογό του και τον Εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος επέβαλαν κυρώσεις στο Κατάρ την 5η Ιουνίου, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι χρηματοδοτεί τζιχαντιστικές οργανώσεις και έχει συμμαχήσει με το Ιράν, τον κυριότερο ανταγωνιστή του Ριάντ στην περιοχή.

Η Ντόχα διαψεύδει αυτές τις κατηγορίες, ωστόσο, ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί την παγκόσμια τρομοκρατία είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.

«Η Γαλλία καλεί να αρθούν, το ταχύτερο δυνατό, τα μέτρα τα οποία πλήττουν ειδικά τον πληθυσμό, τις οικογένειες με δύο εθνικότητες που έχουν χωριστεί, τους φοιτητές», δήλωσε ο Λε Ντριάν στη Ντόχα μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, ο οποίος έκανε τη δήλωση αυτή έχοντας στο πλευρό του τον ομόλογό του, μετέβη αργότερα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου επανέλαβε τις ανησυχίες του για τις συνέπειες της διπλωματικής κρίσης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας, τον Άντελ Αλ Τζουμπέιρ.

Ο Τζουμπέιρ από την πλευρά του επανέλαβε ότι η διευθέτηση της σοβαρότερης διπλωματικής κρίσης στον Κόλπο τα τελευταία χρόνια πρέπει να γίνει εντός των ορίων του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), λέγοντας με άλλα λόγια στη Γαλλία να μην μπερδεύεται στα πόδια των Αράβων.

«Ευελπιστούμε να επιλύσουμε αυτή την κρίση εντός του οίκου του Κόλπου, ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η σοφία μεταξύ των αδελφών μας στο Κατάρ και ότι θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας — όχι απλώς των τεσσάρων χωρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του σουνιτικού βασιλείου, αναφερόμενος στα 13 αιτήματα που υπέβαλε ως διαμεσολαβητής το Κουβέιτ στο Κατάρ.

Ανάμεσά τους ήταν η διακοπή των σχέσεων με το Ιράν, το κλείσιμο μιας στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας στο έδαφος του Κατάρ, το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα και ο τερματισμός κάθε υποστήριξης προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Η Ντόχα αρνείται να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις αυτές.

Ο Άντελ Αλ Τζουμπέιρ επέμεινε στο ότι το Κατάρ πρέπει να πάψει να υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, να τους προσφέρει χρηματοδότηση και να φιλοξενεί μέλη τους, ενώ επανέλαβε πως πρέπει να σταματήσει να υποκινεί εντάσεις μέσω των ΜΜΕ.

Το Κατάρ έχει απορρίψει επανειλημμένα τους σαουδαραβικούς ισχυρισμούς και αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο να κλείσει το τηλεοπτικό δίκτυο του εμιράτου.

Κατά το Παρίσι, σκοπός της περιοδείας του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν στην περιοχή είναι να υπάρξει μια «ταχεία αποκλιμάκωση».

Βεβαίως οι Γάλλοι έχουν ελάχιστη επιρροή πάνω στους Άραβες, οι οποίοι συνήθως “ακούνε” Άγγλους ή Αμερικανούς.

Σειρά στο ταξίδι περιοδεία του Γάλλου ΥΠΕΞ έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ.

Η Γαλλία προσπαθεί να παίξει ρόλο στη Μέση Ανατολή και πολλοί υποθέτουν ότι πίσω της βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Το πρόβλημα με τους Γάλλους, σε αντίθεση με τους Αγγλοσάξονες, είναι ότι πρόκειται για αποτυχημένους αποικιοκράτες πράγμα που συνοδεύει την εξωτερική τους πολιτική. Μέχρι να κλείσουν καμία δουλίτσα είναι ικανοί, μετά τα κάνουν χειρότερα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νετανιάχου: «Τόσο γρήγορα ξεχάσατε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;»

Ο Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr