Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έπιασαν τις 100.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα φέτος

Έπιασαν τις 100.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα φέτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περίπου 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φτάσει φέτος στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σε αυτούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον 97.325 που έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά και μόλις 7.507 στην Ιταλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΟΜ που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

«Περισσότεροι από 410 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, με τη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας να εξακολουθεί να είναι αυτή με τον μεγαλύτερο φόρο αίματος, με 321 θανάτους», σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της χώρας και εγκλωβισμένοι στους δρόμους βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς τα σύνορα με τα Σκόπια είναι επί της ουσίας κλειστά και περνούν μετά από εξονυχιστικό έλεγχο μόνο Σύροι και Ιρακινοί που έχουν ταυτότητες και όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Πλέον επικρατούν συνθήκες ασφυξίας στον Πειραιά και την Ειδομένη (πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες), καθώς οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία αυξάνονται θεαματικά, ενώ τα Σκόπια έχουν κλείσει τα δικά τους, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών σε ελληνικό έδαφος. Την κατάσταση επιδεινώνει η άφιξη καθημερινά χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στον Πειραιά από τα νησιά καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα βόρεια σύνορα.

Το πρωί της Τρίτης κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 1 μεταφέροντας 1.130 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα το πλοίο μετέφερε 904 άτομα από τη Μυτιλήνη και 229 από τη Χίο.

Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια δεν επιτρέπουν τη διέλευση Αφγανών, επικαλούμενα ανάλογη απόφαση της Σερβίας, και επιτρέπουν μόνο τη διέλευση Σύρων και Ιρακινών που έχουν διαβατήρια ή ταυτότητες.

Χθες Αφγανοί μετανάστες έσπασαν τον κλοιό της ΕΛ.ΑΣ. στον καταυλισμό της Ειδομένης και κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή, ωστόσο σήμερα η αστυνομία έκανε επιχείρηση και τους απομάκρυνε.

Η κατάσταση ωστόσο αναμένεται να χειροτερέψει τις επόμενες ημέρες, καθώς η Αυστρία συγκαλεί αύριο σύνοδο με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εξαιρώντας την Ελλάδα, προκειμένου να «σφραγιστεί» η πύλη εισόδου προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Μάλιστα ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, χθες, στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

«Η αυριανή συνάντηση στη Βιέννη των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μάλιστα τόνισε ότι: «Η μη πρόσκληση της χώρας μας σε αυτή τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα.

Εξάλλου, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις, οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών.

Αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών καιθα αποδειχθούν ατελέσφορες καθόσον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και με λογικές στρουθοκαμηλισμού.

Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει μια κρίση προσφυγική και ανθρωπιστική, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθώντας να τονίζει προς όλες τις πλευρές την ανάγκη καταπολέμησης των αιτιών της κρίσης και όχι όσων την υφίστανται».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Ναυάγιο στη Σάμο: Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι μετανάστες

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πέρασε» από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr