Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επτά στις δέκα παντρεμένες γυναίκες κακοποιούνται από τον σύζυγο τους

Επτά στις δέκα παντρεμένες γυναίκες κακοποιούνται από τον σύζυγο τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μέσα στο γάμο εντοπίζεται σε ένα ποσοστό 70% η ενδοοικογενειακή βία που υφίστανται οι γυναίκες από το σύζυγο τους, ενώ το οικονομικό και το μορφωτικό επίπεδο δεν παίζουν τελικά ρόλο, δηλώνει η υπεύθυνη του ιατροδικαστικού ιατρείου του νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας» Άννα Ράζου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η κ. Ράζου, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm αναφέρεται σε έρευνα του νοσοκομείου που έγινε από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2017.

Εκτός από τα υψηλά ποσοστά έγγαμων γυναικών που διαπίστωσε πρόσφατα και η ΓΓΙΦ ότι υφίστανται βία, με 8 στις 10 γυναίκες να έχουν απευθυνθεί στη γραμμή SOS 15900, η έρευνα του Ασκληπιείου φωτίζει και άλλες πλευρές του φαινομένου, που μέσα στα χρόνια της κρίσης φαίνεται να επικοινωνείται πλέον περισσότερο, και οι γυναίκες δειλά – δειλά να ξεπερνούν το φόβο και να σπάνε τη σιωπή τους.

Το προφίλ των κακοποιημένων γυναικών από την έρευνα του Ασκληπιείου

«Τα περιστατικά που είδαμε κάλυπταν το 48% των κλινικών που εξετάσαμε εδώ στο Ασκληπιείο, μέσα σε ένα περίπου έτος, με την πλειονότητα, δηλαδή ένα 96% να είναι γυναίκες, και στην πλειονότητα Ελληνίδες. Ελάχιστες ήταν οι αλλοδαπές, και από αυτές 4 στις 10 προέρχονται από βαλκανικές χώρες», λέει η κ. Ράζου.

Και προσθέτει: «Το συντριπτικό ποσοστό ήταν έγγαμες, γύρω στο 70% και οι περισσότερες από αυτές ζουν με αυτόν που τις κακοποιεί, ενώ ένα 20% ήταν σε διάσταση». Κι ενώ προηγούμενες έρευνες συμπέραναν κατά καιρούς ότι η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τη βία μέσα στην οικογένεια, η μελέτη του Ασκληπιείου βρίσκεται μάλλον στον αντίποδα. «Η οικονομική κατάσταση δεν έδειξε να παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο. Το 50% των γυναικών ήταν άνεργες, ενώ το 21% σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Επίσης το μορφωτικό επίπεδο δεν φαίνεται να επηρεάζει καθόλου, τα περιστατικά βίας».

Μέσα στην κρίση έσπασε η σιωπή

Όπως αναφέρει η κ. Ράζου τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχουν αυξημένα περιστατικά κακοποιημένων γυναικών, όχι όμως λόγω της κρίσης αυτής καθαυτής, αλλά λόγω του ότι έχει βελτιωθεί πολύ η ενημέρωση. «Προσπαθούμε και με τη δική σας βοήθεια να ενημερώνουμε τις γυναίκες ότι υπάρχουν δομές, κατάλληλοι άνθρωποι που μπορούν να τις βοηθήσουν και να τους πούμε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να φύγουν από μία τέτοια κατάσταση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θάσος: Γυναίκα ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε από τον πρώην σύζυγο της μέσα σε μίνι μάρκετ

Μαρία Πολύζου: Ο πατέρας μου με κακοποίησε σεξουαλικά στα 11 – Έκανα απόπειρες αυτοκτονίας (βίντεο)

Ρόδος: Στη φυλακή 55χρονος για τον βιασμό της κόρης του με την οποία απέκτησε και παιδί

Φρίκη στην Αθήνα: 20χρονος και ο 40χρονος σύντροφος του ασελγούσαν στα δύο μικρά ανίψια του 20χρονου

Ισραήλ: Ο επιζών όμηρος, Γκάι Γκιλμπόα Νταλάλ, αποκάλυψε σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr