Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ΟΗΕ φέρνει νέο σχέδιο για εκεχειρία 30 ημερών στη Συρία – Θα το “ξαναμπλoκάρει” η Μόσχα;

Ο ΟΗΕ φέρνει νέο σχέδιο για εκεχειρία 30 ημερών στη Συρία – Θα το “ξαναμπλoκάρει” η Μόσχα;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα νέο τροποποιημένο σχέδιο απόφασης με το οποίο ζητούν να κηρυχθεί εκεχειρία 30 ημερών στη Συρία ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία έχουν ανάγκη πάνω από 13,1 εκατομμύρια Σύροι επέδωσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Σουηδία και το Κουβέιτ.

Ζητούμενο του νέου σχεδίου απόφασης είναι η έγκριση της Ρωσίας, ενώ διευκρινίζεται ότι η κατάπαυση του πυρός δεν θα ισχύει για τις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα.

Κατά συνέπεια θα επιτρέπει στη συριακή κυβέρνηση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η ψηφοφορία για το νέο προσχέδιο αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στη Συρία ζήτησαν στις 6 Φεβρουαρίου να επιβληθεί άμεσα εκεχειρία ώστε να μπορέσει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα και να απομακρυνθούν οι ασθενείς και οι τραυματίες.

Δύο ημέρες αργότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία, με τον Ρώσο πρεσβευτή Βασίλι Νεμπένζια να εκτιμά ότι μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός «δεν είναι ρεαλιστική».

Έκτοτε η κατάσταση επί του πεδίου έχει επιδεινωθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κυρίως στην ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό και την επαρχία Ιντλίμπ.

Το προσχέδιο της απόφασης αναφέρει ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει 72 ώρες μετά την υιοθέτηση του κειμένου από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η παροχή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας θα ξεκινήσει 48 ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

Επίσης το προσχέδιο της απόφασης προβλέπει την άρση της πολιορκίας στην ανατολική Γούτα, τη Γιαρμούκ, τη Φούα και την Κεφράγια, καθώς και την απομάκρυνση από τις περιοχές αυτών των ασθενών και των τραυματιών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αξιωματούχος της Χαμάς δηλώνει ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να συζητήσει το «πάγωμα ή την αποθήκευση» των όπλων της – Η Χαμάς θεωρεί «άμυνα» τη σφαγή της 7/10

Ιστορική συνεδρίαση στην Ισραηλινή Βουλή: Η Άγκυρα του Ερντογάν χαρακτηρίστηκε «μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν» – Κοινό αμυντικό αφήγημα με Ελλάδα και Κύπρο.

Νετανιάχου: «Υπάρχει και μία τρίτη φάση, η απορριζοσπαστικοποίηση της Γάζας» – Μερτς: Η Γερμανία «θα υπερασπίζεται πάντα την ύπαρξη και την ασφάλεια του Ισραήλ»

Νετανιάχου: Συνάντηση με Τραμπ για τη «δεύτερη φάση» του σχεδίου για τη Γάζα

Η Χαμάς αρνείται να αφοπλιστεί – Το πρόσχημα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr