ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατρούγκαλος: Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωμένη να σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κατρούγκαλος: Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωμένη να σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η γειτονική χώρα θα «είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που τίθεται σε ισχύ» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής που συζητά το ζήτημα της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σημείωσε συγκεκριμένα πως «παρόμοιες ρήτρες για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων υπάρχουν και για την πορεία της στην ΕΕ».

«Η βασική μας διαφορά απέναντι σε όσους έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα είναι ότι δεν είμαστε φοβικοί.

»Θέλουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

«Όταν η Αλβανία μπήκε στο ΝΑΤΟ, η ΝΔ είχε το βάρος της διαπραγμάτευσης.

»Όταν η Βουλγαρία ήταν μαζί με άλλες 6 χώρες στο μεγάλο κομμάτι της διεύρυνσης και το βάρος της διαπραγμάτευσης, το είχε το ΠΑΣΟΚ.

»Πείτε μας, τι ζητήσατε εσείς τότε;

»Ειδικά η ΝΔ για την Αλβανία που δεν έχουμε μόνο τα γενικότερα ζητήματα, σε σχέση με την Τουρκία, έχουμε και πολύ κρίσιμα εθνικά θέματα, που αφορούν τη μειονότητά μας, εκεί.

»Ας μας πει ένα πράγμα που ζητήσαμε και που πήραμε για να μπορεί μετά να νομιμοποιείται οποιοσδήποτε να θέτει παρόμοια ζητήματα», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος στις αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον διακαή πόθο της γειτονικής χώρας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Εμείς διαπραγματευτήκαμε ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό που ονομάζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή θα θεμελιωθεί ακριβώς λόγω της οικοδόμησης σχέσεων φιλίας», σημείωσε.

Για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η γειτονική πλευρά δεν επιδεικνύει καλή πίστη και αμφισβητεί την ίδια τη Συμφωνία, ακόμη και τώρα, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ και οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και ταυτόχρονα να άρουν κάθε αναφορά αλυτρωτισμού, μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, από την Ελλάδα.

«Από εκεί και πέρα, θα έχουν υποχρέωση να σέβονται και το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας που θα τεθεί σε ισχύ» πρόσθεσε και απάντησε και σε εκείνους που αναφέρονται στην προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αντώνης Σαμαράς: Σαλπίζουμε υποχώρηση με πανηγυρισμούς – Δεν είναι αυτή είναι η Ελλάδα

Ασυνάρτητος μπουρδολόγος και τζάμπα μάγκας μακεδονοκάπηλος ο Μαρινάκης

Διπλωματικές Πηγές: «Η Τουρκία εξήγγειλε παράνομες έρευνες σε περιοχές κυπριακών χωρικών υδάτων και υφαλοκρηπίδας»

Διπλωματική Πηγή: Η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί και να συμμετάσχει σε ευρύτερους ευρωπαϊκούς αμυντικούς μηχανισμούς όσο υφίσταται απειλή πολέμου

Ο τραμπούκος-πειρατής Ερντογάν επιχειρεί με μαφιόζικες υποκρισίες να εμφανιστεί ως δήθεν φίλος και σύμμαχος της Ελλάδας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...