Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα εξάγει σταθερότητα – Με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα επιλύονται οι διαφορές

Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα εξάγει σταθερότητα – Με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα επιλύονται οι διαφορές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη γεωπολιτική σημασία και το στρατηγικό όραμα της Ελλάδας για την ευρύτερη περιοχή ανέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη διάρκεια εκδήλωσης που οργανώθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον.

Μιλώντας από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε ανοιχτή συζήτηση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων, καθώς θέλει όχι μόνο να ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα, αλλά και να ενώσει την περιοχή σε έναν ενιαίο οικονομικό χώρο, που θα επιτρέψει στις χώρες των Βαλκανίων να συγκλίνουν με τους Ευρωπαίους γείτονές τους.

Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα δεν επιθυμεί να είναι απλώς μια σταθερή χώρα, αλλά επιδιώκει να λειτουργεί ως πυλώνας που θα εξάγει σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο».

Αναφορικά με τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, ο ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι γεωγραφικά μια γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής και λόγω της ιστορίας της, καθώς δεν έχει υπάρξει ποτέ αποικιοκρατική δύναμη, καθίσταται ένας φυσικός διαμεσολαβητής.

«Θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε αυτόν τον ρόλο» τόνισε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι στέλνει το μήνυμα ότι τα μακροχρόνια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω του διαλόγου και ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας οδικός χάρτης για την επίλυση διαφορών στα Βαλκάνια.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η ιστορία πρέπει να χρησιμεύει ως σχολείο και όχι σαν φυλακή».

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κατέστη εφικτή διότι οι δυο κυβερνήσεις σκέφτηκαν τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές και πρόσθεσε ότι υπάρχει κατανόηση με την Αθήνα και πρόθεση να επιλύονται όλα τα προβλήματα από κοινού.

Αμέσως μετά τη συζήτηση, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, με τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών είχε σύντομη συνομιλία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χάρης Τζήμητρας: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναχαιτίστηκε η αναγνώριση της γειτονικής χώρας ως «Μακεδονία»

Αντιστράτηγος ε.α. Καμπουρίδης: Με υποστήριξη των ΗΠΑ οι Κούρδοι (SDF) οδεύουν προς αυτονομία στη Συρία – Ήττα για την Τουρκία

Προκαταρκτική συμφωνία στη Συρία: Οι Κούρδοι με τρεις μεραρχίες και 50.000 μαχητές «ενσωματώνονται» στο συριακό κράτος

Διπλωματικές πηγές: Το πρώτο τρίμηνο του 2026 το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Η Ερντογάν θέλει να επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία για να πάρει F-35 από τις ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...