Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θα αργήσει να δοθεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση των 3,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Θα αργήσει να δοθεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση των 3,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Βρυξέλλες και Αθήνα ξεπέρασαν τις αρχικές έντονες διαφωνίες σχετικά με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέμενε ότι θα λάμβανε την πρώτη δόση των 3,5 εκατ. ευρώ από τον Οκτώβριο.

Πράγμα το οποίο όμως δεν επαληθεύτηκε μέχρι σήμερα λόγω κυβερνητικών λαθών και παραλείψεων και με την Κομισιόν να απαιτεί από την Ελλάδα να εκπληρώσει τα 12 ορόσημα που αποτελούσαν προαπαιτούμενα για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιταχύνει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν παρά την αρχική αργοπορία», είπε στο EURACTIV ευρωπαϊκή πηγή κοντά στο θέμα.

Η Αθήνα ήθελε να καταθέσει αίτημα για χορήγηση της πρώτης δόσης ήδη από τον Οκτώβριο, ωστόσο δεν το έκανε, διότι γνώριζε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις δεν είχαν προχωρήσει και οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες θα μπλόκαραν την δόση.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τώρα πλέον η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει αίτημα για την χορήγηση της πρώτης δόσης μέχρι τα τέλη του έτους και να γίνει εκταμίευση Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2022 «σε περίπτωση που δεν υπάρξουν άλλες επιπλοκές».

Σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV Ελλάδος, υπήρξαν καθυστερήσεις σχετικά με το νέο πτωχευτικό κώδικα και τις νέες ρυθμίσεις για πτώχευση φυσικών προσώπων, στον τομέα της ενέργειας και τις ΑΠΕ, στον αγροτικό καθώς και στον τραπεζικό τομέα αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Διαπραγματεύσεις που θύμισαν μνημόνιο

Μια άλλη πηγή υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις θύμισαν εποχές μνημονίου, καθώς οι ευρωκράτες υπαγόρευαν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις «γράμμα, γράμμα».

Η πηγή τόνισε ότι η Αθήνα δεν ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια προσέγγιση των ευρωκρατών προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση.

«Τόσο η Αθήνα όσο και οι άλλες χώρες είναι πλέον πεπεισμένες και το μαθαίνουν με τον πιο σκληρό τρόπο ότι δεν υπάρχει λευκή επιταγή στο Ταμείο Ανάκαμψης.

»Τα χρήματα θα δοθούν μόνο εάν γίνουν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε η πηγή.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Ενρίκο Λέτα, γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος επί του παρόντος στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, είπε σε συνέντευξή του στην EURACTIV Ιταλίας ότι οι νότιοι θα πρέπει να ξοδέψουν «σωστά» τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε να μην δώσουν πάτημα στους βορειοευρωπαίους να αμφισβητήσουν την απόφαση για την θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Αν αποτύχουμε σε αυτό, θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη.

»Τότε, τα κράτη μέλη της βόρειας Ευρώπης θα υποστηρίξουν ότι η ΕΕ δεν έπρεπε να είχε δώσει τα χρήματα, καθώς δεν τα ξόδεψαν καλά», δήλωσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Antonis Samaras, Former Prime Minister of Greece: “Permanent Stationing of Greek and Allied Forces in Cyprus” – The former PM urges Greece to immediately bring the protection of Christian-GreekOrthodox populations in Syria to the EU agenda

Νέα επίθεση Σαμαρά σε κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η μεγάλη εθνική απειλή είναι η Τουρκία

Farantouris: Letter to Merz and von der Leyen over persecution of Christians, Alawites, Druze, and Kurds in Syria by Neo-Ottoman Jihadists

Φαραντούρης: Επιστολή προς Μερτς και φον ντερ Λάιεν για τις διώξεις Χριστιανών, Αλαουιτών, Δρούζων, Κούρδων στη Συρία από τους νεο-οθωμανούς τζιχαντιστές

Αλέξης Τσίπρας: «Κάνουν ολόκληρα συνέδρια για να δουν εάν θα συγκυβερνήσουν με τον Μητσοτάκη» – Ο Τσίπρας δήλωσε έτοιμος να νικήσει τον Μητσοτάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...