ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιαΐρ Λαπίντ: «Χρήση βίας» εάν το Ιράν αναπτύξει πυρηνικό όπλο – «Ναι» σε «ειρηνικό» παλαιστινιακό κράτος

Γιαΐρ Λαπίντ: «Χρήση βίας» εάν το Ιράν αναπτύξει πυρηνικό όπλο – «Ναι» σε «ειρηνικό» παλαιστινιακό κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε την Πέμπτη τη διεθνή κοινότητα να κάνει χρήση «βίας» εάν το Ιράν αναπτύξει πυρηνικό όπλο και επανέλαβε ότι στηρίζει τη λύση των δύο κρατών με την ίδρυση ενός «ειρηνικού» παλαιστινιακού κράτους.

Τους τελευταίους μήνες το Ισραήλ επιδίδεται σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο για να πείσει τις ΗΠΑ και τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) να μην αναβιώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA).

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία αυτή και επέβαλε ξανά κυρώσεις στο Ιράν το 2018.

Εδώ και περίπου δέκα ημέρες, διάφοροι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η συμφωνία μπορεί να μην αναβιώσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, τουλάχιστον, μια καθυστέρηση την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει να χρησιμοποιήσει για να πιέσει τη Δύση να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τεχεράνη.

«Ο μοναδικός τρόπος να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο είναι να θέσουμε στο τραπέζι μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή.

»Και μόνο τότε θα είναι δυνατόν να διαπραγματευτούμε μια μεγαλύτερης διάρκειας συμφωνία», είπε ο Λαπίντ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές στο Ιράν, ότι αν προχωρήσει το πυρηνικό πρόγραμμά του ο κόσμος δεν θα αντιδράσει με λόγια αλλά με χρήση βίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Λαπίντ είπε ότι «παρά τα εμπόδια» η σωστή επιλογή για την ασφάλεια και την οικονομία του Ισραήλ αλλά και «για να προσφέρουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας» είναι μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους που θα βασίζεται «στη λύση των δύο κρατών για δύο λαούς».

«Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών στηρίζει αυτό το όραμα της λύσης των δύο κρατών και εγώ είμαι ένας από αυτούς.

»Δεν έχουμε παρά μόνο έναν όρο: ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό», είπε ο Λαπίντ.

Να σημειωθεί ότι η ομιλία του Λαπίντ στον ΟΗΕ διέρρευσε νωρίτερα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και επικρίθηκε δριμύτατα από τους πολιτικούς αντιπάλους του, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Υπό ελληνικό έλεγχο ο πηγαίος κώδικας για την «Ασπίδα του Αχιλλέα» – Οι διευκρινήσεις του Ισραήλ

Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος: Οποιεσδήποτε Συμφωνίες ή Μνημόνια Κατανόησης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών θα πρέπει να συνάπτονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την UNCLOS – Σφαλιάρα στην πειρατική Τουρκία!

Το Ισραήλ έτοιμο να προκαλέσει χάος στην Τουρκία

ΣΟΚ στο Ισραήλ! Ο Νετανιάχου είχε προειδοποιηθεί από τον Πρόεδρο τον Εμιράτων πριν τη σφαγή της 7/10/23 ότι η Χαμάς σχεδίαζε επίθεση;

Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου – «Ανάφλεξη» στον Περσικό Κόλπο και φόβοι για τα 100 δολάρια το βαρέλι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr