ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε εκτενώς στις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για την Ουκρανία, καθώς και στο νέο κεφάλαιο που φαίνεται να ανοίγει στις αμερικανορωσικές σχέσεις.
Οι δηλώσεις του έγιναν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Αμερικανούς μπλόγκερ Μάριο Νάουφαλ, Λάρι Τζόνσον και Άντριου Ναπολιτάνο, πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες στην Τζέντα. Η συνέντευξη δόθηκε την Τετάρτη 12/03 στη δημοσιότητα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν σε μια «κανονικότητα» που δεν περιλαμβάνει αντιχριστιανικές ιδέες.
«Αυτό που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιστροφή στην κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια κανονικότητα όπως την αντιλαμβάνεται η Ρωσία.
«Είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και οι αξίες μας είναι, σε γενικές γραμμές, παρόμοιες» πρόσθεσε.
Ο Λαβρόφ υποστήριξε πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν προωθεί αντιχριστιανικές ιδέες και αναφέρθηκε εκτενώς στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να προβεί σε συμβιβασμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Επιπλέον, τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα δεχτεί την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ακόμη και υπό την ιδιότητα των ειρηνευτικών δυνάμεων.
Ειδικότερα, όταν ερωτήθηκε υπό ποιες συνθήκες η Ρωσία θα μπορούσε να αποδεχθεί μια τέτοια πρωτοβουλία, απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.
«Σε καμία περίπτωση. Κανείς δεν μας έχει προσεγγίσει για αυτό.
»Συνεχώς ακούμε ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα γίνονται τα πάντα εναντίον της Ρωσίας, χωρίς τη Ρωσία» δήλωσε.
Αναφέρθηκε επίσης στη θέση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ειρηνευτικών δυνάμεων, απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιες συζητήσεις και πως συνήθως απαιτείται συναίνεση όλων των εμπλεκομένων πλευρών.
Οι αμερικανικές προθέσεις απέναντι στη Ρωσία
Κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Ριάντ, η αμερικανική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει φυσιολογικές σχέσεις με τη Ρωσία και είναι έτοιμη για σοβαρές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Όταν συναντηθήκαμε στο Ριάντ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Μάικ Ουόλτζ, και τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, μας ξεκαθάρισαν ότι επιθυμούν μια κανονική σχέση με τη Ρωσία.
»Βασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ είναι η προστασία των εθνικών τους συμφερόντων» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αμερικανοί κατανοούν πως και άλλες χώρες έχουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα και δεν επιθυμούν να ακολουθούν εξωτερικές επιταγές.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν διαφορετικά εθνικά συμφέροντα, τα οποία δεν θα συμπίπτουν ποτέ πλήρως.
»Ωστόσο, όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα, ως υπεύθυνοι πολιτικοί, πρέπει να αξιοποιούμε αυτές τις συγκλίσεις», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα λάβει τις αποφάσεις της για τη σύγκρουση στην Ουκρανία ανεξάρτητα από εξωτερικές πιέσεις ή συμφωνίες τρίτων χωρών.
«Η διαμόρφωση της ρωσικής θέσης δεν γίνεται στο εξωτερικό, ούτε επηρεάζεται από τις προσπάθειες άλλων πλευρών.
»Είναι μια εσωτερική διαδικασία» τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι, στη συνέντευξή του, ο Λαβρόφ είχε επισημάνει πως η Ρωσία δεν προτίθεται να αποδεχθεί οποιονδήποτε συμβιβασμό που θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Επανέλαβε επίσης τη σταθερή θέση της Μόσχας ότι δεν θα δεχτεί παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ακόμη και σε περίπτωση μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας.






























































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW


































