Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιβεβαίωση: Νεκρός ο Μοχάμεντ Σινουάρ – Νετανιάχου: «Καθιερώσαμε το Ισραήλ ως περιφερειακή υπερδύναμη»

Επιβεβαίωση: Νεκρός ο Μοχάμεντ Σινουάρ – Νετανιάχου: «Καθιερώσαμε το Ισραήλ ως περιφερειακή υπερδύναμη»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Εξοντώσαμε τους Ντέιφ, Χανίγιε, Γιαχία και Μοχάμεντ Σινουάρ», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη 28/05, επιβεβαιώνοντας ότι ο Μοχάμεντ Σινουάρ, αδελφός του Γιαχία Σινουάρ και ηγέτης της Χαμάς, σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στις 13 Μαΐου, σε τούνελ στην περιοχή Χαν Γιουνίς.

«Εξοντώσαμε τους Ντέιφ, Χανίγιε, Γιαχία και Μοχάμεντ Σινουάρ», ανέφερε ο Νετανιάχου από το βήμα της Κνεσέτ.

«Κατά τη διάρκεια του ισραηλινού πολέμου, έχουμε επιτύχει τόσα κατορθώματα σε πολλαπλά μέτωπα», τόνισε.

«Αλλάξαμε το τοπίο της Μέσης Ανατολής και καθιερώσαμε το Ισραήλ ως περιφερειακή υπερδύναμη».

Στις 18 Μαΐου, ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατζ δήλωσε σε βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και Άμυνας ότι «όλες οι ενδείξεις» υποδεικνύουν πως ο Μοχάμεντ Σινουάρ σκοτώθηκε κατά την αεροπορική επιδρομή.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι κάτω από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Αλ-Φουχάρι, το οποίο βομβαρδίστηκε από μαχητικά αεροσκάφη, υπήρχαν τούνελ και καταφύγια που λειτουργούσαν ως «αρχηγείο της Χαν Γιουνίς».

Ισραηλινές πηγές ανέφεραν νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι στο σημείο βρίσκονταν «υψηλόβαθμοι τρομοκράτες».

Στις 13 Μαΐου, τουλάχιστον 28 τζιχαντιστές έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πλήγματα κοντά σε νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς και αδελφός του Γιαχία Σινουάρ, πρώην επικεφαλής της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος σκοτώθηκε από χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού τον περασμένο Οκτώβριο.

Μετά τον θάνατο του αδελφού του, ο Μοχάμεντ ανέλαβε τη στρατιωτική ηγεσία της οργάνωσης.

Ο Γιαχία Σινουάρ θεωρείται ο ενορχηστρωτής των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου 2023, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί και 251 απήχθησαν.

Από την επιφάνεια, το σημείο όπου επλήγη και σκοτώθηκε ο Σινουάρ

Ισραήλ: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ, σε αεροπορική επιδρομή στη Χαν Γιουνίς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Τετάρτη 28 Μαΐου 2025 ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξόντωσαν τον Μοχάμεντ Σινουάρ, τον νέο στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Εξοντώσαμε τους Ντέιφ, Χανίγιε, Γιαχία και Μοχάμεντ Σινουάρ», δήλωσε ο Νετανιάχου από το βήμα της Κνεσέτ, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση ως μέρος μιας σειράς «κατορθωμάτων» που, όπως είπε, «άλλαξαν το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής» και καθιέρωσαν το Ισραήλ ως περιφερειακή υπερδύναμη.

Η επιδρομή της 13ης Μαΐου στοχοποίησε ένα δίκτυο τούνελ κάτω από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Αλ-Φουχάρι, το οποίο, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και τη Σιν Μπετ, λειτουργούσε ως κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε ότι η επιχείρηση είχε ως στόχο «υψηλόβαθμους τρομοκράτες», ενώ η ταυτοποίηση του Μοχάμεντ Σινουάρ επιβεβαιώθηκε μέσω εξετάσεων DNA και οδοντικών αρχείων.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο Μοχάμεντ Σινουάρ βρισκόταν μέσα σε όχημα εντός του τούνελ κατά τη στιγμή της επίθεσης, ενώ η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί με απόλυτη μυστικότητα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ισραηλινό ειδησεογραφικό δίκτυο Ynet.

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ, αδελφός του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος θεωρείται ο ενορχηστρωτής της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 Ισραηλινούς και οδήγησε στην απαγωγή 251 ομήρων, ανέλαβε τη στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς μετά τον θάνατο του αδελφού του από ισραηλινές δυνάμεις τον Οκτώβριο του 2024.

Ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατζ είχε δηλώσει στις 18 Μαΐου στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις για τον θάνατο του Σινουάρ, με την τελική επιβεβαίωση να έρχεται δέκα ημέρες αργότερα.

Η Haaretz ανέφερε ότι η επιχείρηση στη Χαν Γιουνίς αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Ισραήλ για τoν «αποκεφαλισμό» της ηγεσίας της Χαμάς, με τον Νετανιάχου να δηλώνει ότι η Λωρίδα της Γάζας θα τεθεί πλήρως υπό ισραηλινό έλεγχο.

Παρά τις επιτυχίες που επικαλείται ο Νετανιάχου, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να εκφράζει ανησυχίες για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Η οργάνωση Action on Armed Violence κατέγραψε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει κατά μέσο όρο 10,1 θανάτους αμάχων ανά επίθεση, αριθμός σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με προηγούμενες εκστρατείες.

Εντός Ισραήλ, ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις «πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου», επικρίνοντας την ένταση και τις απώλειες αμάχων.

Η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τον θάνατο του Μοχάμεντ Σινουάρ, ενώ η Jerusalem Post αναφέρει ότι ο Αζ-αντίν-αλ-Χαντάντ, διοικητής της Ταξιαρχίας της Γάζας, παραμένει ο μοναδικός εν ζωή από τους πέντε κορυφαίους διοικητές της οργάνωσης, καθιστώντας τον πιθανό διάδοχο στη στρατιωτική ηγεσία.

Ο Νετανιάχου, παρά τις διεθνείς πιέσεις, επανέλαβε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη εξουδετέρωση της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Εκτουρκισμός στη Χειμάρρα με την υπογραφή του Βαγγέλη Τάβου: ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ του ισλαμιστικού ιδρύματος «Maarif» στην ελληνική πόλη της Βόρειας Ηπείρου

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ στο νέο τοπίο: Πώς αλλάζει η Μέση Ανατολή μετά τη Γάζα

Το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αγορά πυραυλικών συστημάτων από το Ισραήλ

Ανατ. Μεσόγειος: Η αμερικανική μετατόπιση, η αδυναμία της ΕΕ και η άνοδος των περιφερειακών ανταγωνισμών

Η Χαμάς πανηγυρίζει: Η τρομοκρατική οργάνωση θριαμβολογεί για τον θάνατο του ηγέτη της αντι-Χαμάς πολιτοφυλακής, Γιασέρ Άμπου Σαμπάμπ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr