Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΝΑΤΟ καλεί την Ευρώπη να πενταπλασιάσει τις αντιαεροπορικές της δυνατότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

Το ΝΑΤΟ καλεί την Ευρώπη να πενταπλασιάσει τις αντιαεροπορικές της δυνατότητες εν μέσω ρωσικής απειλής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ΝΑΤΟ πιέζει τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη να πενταπλασιάσουν τις αντιαεροπορικές τους δυνατότητες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εντεινόμενη απειλή από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου 2025 στις Βρυξέλλες, όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα των διαβουλεύσεων.

Η Συμμαχία στοχεύει να καλύψει ένα κενό 30 ετών στην αεράμυνα, το οποίο δημιουργήθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η προσοχή στράφηκε από την Ανατολική Ευρώπη σε απειλές από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας», όπως τόνισε ανώνυμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, καθιστά επιτακτική την άμεση ενίσχυση των επίγειων συστημάτων, ιδιαίτερα σε χώρες του ανατολικού σκέλους, όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αναχαίτιση drones, πυραύλων κρουζ και επανδρωμένων επιθέσεων, με την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών και την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων.

Ήδη, η Γερμανία, υπό την ηγεσία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, πρωτοστατεί στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ασπίδας του Ουρανού, ενώ η Πολωνία έχει δεσμευτεί να επενδύσει το 5% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2025, ενισχύοντας τις αντιαεροπορικές της υποδομές.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ εξετάζει νέα μοντέλα συνεργασίας, με κοινές προμήθειες και διαλειτουργικότητα των συστημάτων, ενώ η ΕΕ μελετά τη χρήση κοινού δανεισμού για τη χρηματοδότηση αυτών των φιλόδοξων σχεδίων.

Η πρόταση για πενταπλασιασμό δεν έχει ακόμη εγκριθεί επίσημα, αλλά αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Η Σύνοδος των Βρυξελλών αναμένεται να οδηγήσει σε κοινές ανακοινώσεις και στρατηγικά σχέδια, καθώς η Ευρώπη καλείται να θωρακιστεί απέναντι σε ένα ολοένα πιο ασταθές γεωπολιτικό τοπίο.

Παρά τις προκλήσεις, όπως η περιορισμένη βιομηχανική ικανότητα και η ανάγκη για πολιτική συναίνεση, η Συμμαχία φαίνεται αποφασισμένη να ενισχύσει την άμυνά της, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκλητικός Τσελίκ λίγο πριν τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη: Ζητά «αποστρατιωτικοποίηση» νησιών

Μήνυμα Λαβρόφ σε Ευρώπη: «Οι ΗΠΑ θα σας εγκαταλείψουν αν στείλετε στρατό στην Ουκρανία»

«Δουλίτσες» δισ. στη Συρία: Ο ένας αδελφός του τζιχαντιστή «προέδρου» Αλ-Σαράα είναι Ρώσος υπήκοος κι ο άλλος (πρώην) στέλεχος της Pepsi

Νίκος Δένδιας από το «The India-EU Forum»: «Το θέμα της Γροιλανδίας έχει ξεπεραστεί» – Η σχέση της Ελλάδας με την Ινδία είναι «μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση» 2.500 ετών

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ επιθυμούν τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας έως τον Ιούνιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr