Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάικλ Ράτνεϊ: Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου πάγωσε την ομαλοποίηση με τη Σαουδική Αραβία

Μάικλ Ράτνεϊ: Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου πάγωσε την ομαλοποίηση με τη Σαουδική Αραβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Μάικλ Ράτνεϊ (Michael Ratney), πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε σε συνέντευξή του την Παρασκευή 28/11 ότι Αμερικανοί και Σαουδάραβες αξιωματούχοι πλησίαζαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας ομαλοποίησης των σχέσεων, προτού η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου εκτροχιάσει ολόκληρη τη διαδικασία, αφήνοντας το Ριάντ βαθιά απογοητευμένο.

Ο Ράτνεϊ εξήγησε ότι η επιδίωξη της Σαουδικής Αραβίας για μαχητικά αεροσκάφη F-35 είναι «σε μεγάλο βαθμό συμβολική» και πως ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου εξακολουθεί να απαιτεί πρόοδο στο Παλαιστινιακό ζήτημα πριν από οποιαδήποτε ομαλοποίηση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τρεις πηγές αποκάλυψαν στο Axios ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump), είχε πιέσει απευθείας τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ, αίτημα το οποίο ο διάδοχος είχε απορρίψει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ράτνεϊ αναφέρθηκε στο θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία απόκτησης των αεροσκαφών -την οποία επιδιώκει το Ριάντ εδώ και χρόνια- είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική.

Όπως εξήγησε, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να αντικατοπτρίζει τη φύση της σχέσης μεταξύ Ριάντ και Ουάσιγκτον, παρά σε μια πραγματική επιχειρησιακή ανάγκη.

Σχετικά με τις Συμφωνίες του Αβραάμ, ο Ράτνεϊ δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμεί την πλήρη λήξη του πολέμου στη Γάζα και ότι ο διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, απαιτεί αλλαγή στην πολιτική του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Επομένως, η ομαλοποίηση των σχέσεων δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον, τόνισε ο Ράτνεϊ, ίσως όχι υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu).

Ο Ράτνεϊ αποκάλυψε επίσης στη συνέντευξη ότι οι συνομιλίες για την ομαλοποίηση είχαν πλησιάσει σε θετικό αποτέλεσμα πριν από την 7η Οκτωβρίου, και πως η σφαγή «αναστάτωσε τα πάντα», προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους Σαουδάραβες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αυστραλία: Προφυλακιστέοι επτά τζιχαντιστές του ISIS – Σχεδίαζαν νέα σφαγή στην παραλία Μπόνταϊ

Μοσάμπ Χασάν Γιουσέφ: «Οικοδομήθηκαν ψευδή αφηγήματα… που οδήγησαν στο μίσος κατά του εβραϊκού λαού»

ΟΗΕ: Η Γάζα δεν ταξινομείται πλέον σε κατάσταση λιμού

Αντιστράτηγος ε.α. Καμπουρίδης: Με υποστήριξη των ΗΠΑ οι Κούρδοι (SDF) οδεύουν προς αυτονομία στη Συρία – Ήττα για την Τουρκία

Προκαταρκτική συμφωνία στη Συρία: Οι Κούρδοι με τρεις μεραρχίες και 50.000 μαχητές «ενσωματώνονται» στο συριακό κράτος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr