ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Επικίνδυνη η εμπλοκή της ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία», επισημαίνοντας ότι τα δύο πρόσφατα περιστατικά ενεργοποίησης της πυροβολαρχίας απέναντι σε επιθέσεις από την Υεμένη δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά αναδεικνύουν την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στις πολεμικές συγκρούσεις της περιοχής.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη συμφωνία ήδη από το 2021, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική στρατιωτική εμπλοκή σε τρίτες χώρες -εκτός του πλαισίου και της εντολής διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελλάδα- υπονομεύει την εθνική ασφάλεια και τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας.
Παράλληλα, ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος καλεί την Κυβέρνηση να απαντήσει ξεκάθαρα πώς εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα, την ώρα που η Ελλάδα εκτίθεται σε κινδύνους αποστέλλοντας συστήματα Patriot και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία, ενώ την ίδια στιγμή η σαουδαραβική ηγεσία συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας με την Τουρκία και συντονίζεται με την Άγκυρα για τις περιφερειακές εξελίξεις, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει πως καθίσταται σαφές ότι όσο η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναλαμβάνουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση των πολλαπλών κρίσεων στη Μέση Ανατολή (Παλαιστινιακό, Ιράν, Λίβανος, Υεμένη), ο κίνδυνος διάχυσης της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.Α.Σ.:
«Τα δύο νέα περιστατικά ενεργοποίησης της ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία σε επιθέσεις από την Υεμένη, δεν αποτελούν ευκαιρία πανηγυρισμούς.
»Αντίθετα αναδεικνύουν την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή.
»Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε εκφράσει την αντίθεσή του για την συμφωνία με την Σαουδική Αραβία για τους Patriot από το 2021, τονίζοντας ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας σε τρίτες χώρες, εκτός της ομπρέλας και εντολής των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει, υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας και τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας.
»Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στον ελληνικό λαό, πώς εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα όταν η Ελλάδα εκτίθεται σε κινδύνους έχοντας στείλει Πάτριοτ και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία, ενώ η σαουδαραβική ηγεσία συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας με την Τουρκία και συντονίζεται με την Άγκυρα για τις εξελίξεις στην περιοχή διμερώς αλλά και στο πλαίσιο νέων πολυμερών σχημάτων.
»Καθίσταται πλέον εμφανές, ότι όσο δεν αναλαμβάνεται μία σοβαρή πρωτοβουλία από την διεθνή κοινότητα και ειδικά την ΕΕ για την επίλυση των πολλαπλών κρίσεων στη Μέση Ανατολή (Παλαιστινιακό, Ιράν, Λίβανος, Υεμένη), τόσο αυξάνεται η διάχυση των κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή».
Τι συνέβη:
Η πυροβολαρχία Patriot της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησε το Σάββατο 25 Ιουλίου επιτυχείς αναχαιτίσεις στην περιοχή Γιανμπού, εξουδετερώνοντας τέσσερις απειλές προερχόμενες από την Υεμένη που είχαν ως στόχο σημαντική εγκατάσταση διυλιστηρίων:
07.15 (ώρα Ελλάδας): Κατάρριψη δύο (2) βαλλιστικών πυραύλων.
11.10 (ώρα Ελλάδας): Κατάρριψη ενός (1) μη επανδρωμένου αεροχήματος (UAV).
Μεταγενέστερα: Κατάρριψη δεύτερου (1) μη επανδρωμένου αεροχήματος (UAV).
Σύνολο καταρρίψεων: 2 βαλλιστικοί πύραυλοι και 2 drones (UAVs).
Η ελληνική δύναμη συνεχίζει κανονικά την αποστολή της στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense Concept» για την αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας.



































































































