Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Αυτό είναι το παρασκήνιο για το Κυπριακό – Ποιοι και γιατί “στοχεύουν” τον Κοτζιά

Αυτό είναι το παρασκήνιο για το Κυπριακό – Ποιοι και γιατί “στοχεύουν” τον Κοτζιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επικοινωνιακή επίθεση με στόχο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά εξαπολύθηκε τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να εξυπηρετηθούν ισχυρά γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορήθηκε ως ο υπεύθυνος για την διακοπή των συνομιλιών για το κυπριακό από το TVXS και την εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου.

Υποστηρίχθηκε ότι η κυριότερη αιτία για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ήταν η παρέμβαση του κ. Κοτζιά που ζήτησε να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τις διεθνείς εγγυήσεις και την ημερομηνία αποχώρησης των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, πριν την διεθνή διάσκεψη που θα επικυρώσει την λύση του προβλήματος.

Μάλιστα το TVXS έγραψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών απείλησε και με παραίτηση.

Το όλο σκηνικό ενισχύθηκε από δηλώσεις Αναστασιάδη που ερμηνεύτηκαν ως αποστασιοποίηση από τον κ. Κοτζιά, δημιουργώντας τις συνθήκες για να παρασυρθούν ή να υποχρεωθούν να ασχοληθούν με το θέμα και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ασφαλώς σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι το TVXS ανήκει στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου.

Μάλιστα υπήρξε προβληματισμός στα δημοσιογραφικά γραφεία για το ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση.

Όπως έλεγαν κύκλοι που γνωρίζουν πως κινούνται παράγοντες μεγάλης πρεσβείας, χείρα βοηθείας λαμβάνει γνωστό Δημοσιογραφικό Συγκρότημα της Αθήνας, που βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Πέραν όλων αυτών, υπάρχουν ορισμένες αλήθειες και γεγονότα που αποδεικνύουν ότι τα δυο δημοσιεύματα και όχι μόνο αυτά, εξυπηρετούν υπερατλαντικά ισχυρά γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Καταρχήν η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ επιφορτισμένη με το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά είπε χαρακτηριστικά προς παράγοντες της ελληνικής ομογένειας μόλις προχθές.

«Δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί διακυβεύοντας τις στρατηγικές μας στην περιοχή και την αρκούδα να χορεύει αλωνίζοντας». Εννοώντας σαφώς τη ρωσική παρεμβολή στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι αυτό ακριβώς και το παιχνίδι χοντραίνει όπως ανέφεραν συνομιλητές Ελληνοαμερικανοί της εντεταλμένης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επίσης, το «δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού» που έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου κ. Χριστοδουλίδης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, αλλά και ο πρόλογός του κατά την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους όπου είπε ότι «δεν είναι μια καλή βραδιά για την πατρίδα μας. Δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς. Ειλικρινά λυπούμαστε που ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί μια πολύ υποσχόμενη διαδικασία» δείχνουν το δραματικό της κατάληξης των συνομιλιών για τα κριτήρια του εδαφικού στο Μον Πελερέν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε απαντήσει και για την εμπλοκή της Ελλάδας για διμερή διάλογο με την Τουρκία αναφορικά με την πολυμερή, που είχε προκαλέσει «κρίση» στις συνομιλίες, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν επηρέασε τις συνομιλίες.

Το διάγγελμα Αναστασιάδη ερμηνεύτηκε ως δυσφορία στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, όμως, με δήλωση του έσπευσε να διαλύσει τις όποιες ερμηνείες, τονίζοντας ότι η συνεργασία είναι αγαστή όχι μόνο με τον πρωθυπουργό αλλά συνολικά με την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτορας Παπαδόπουλος για να το κάνει απόλυτα σαφές, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Κοτζιά».

Στην Αθήνα, συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκαθάριζαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την κυβέρνηση, η οποία παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, παραπέμποντας σε όσα είπε ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ακόμα ότι ο κ. Κοτζιάς την θέση του για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής δεν την διατύπωσε πριν λίγες μέρες.

Την έχει διατυπώσει από το Μάιο του 2015 και την έχει υποστηρίξει δημοσίως επανειλημμένως, την έχει διατυπώσει σε ομιλίες του στη Βουλή και την έχει εκφράσει με σαφήνεια παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Κύπρου και πολλών άλλων.

Όπως ήταν αυτονόητο τα διακινούμενα προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Κοτζιά που χαρακτήρισε «γελοιότητες» τη φημολογία περί παραίτησης του, σε εκδήλωση της «Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ», στη Θεσσαλονίκη και απέδωσε την εναντίον του επίθεση σε «κύκλους του εξωτερικού».

«Μου κάνουν προσωπική, σχεδιασμένη και σκοτεινή επίθεση, όπως μου έκαναν τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2015», είπε.

Τόνισε μάλιστα με έμφαση: Τι είναι πιο εθνικιστικό: οι Τούρκοι που θέλουν να κρατάνε τα στρατεύματά τους στην Κύπρο ή εμείς που λέμε ότι πρέπει να φύγουν;

Και όταν λες ότι είναι εθνικιστικό το να ζητάς να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα, μήπως εξυπηρετείς τον τουρκικό εθνικισμό που θέλει να τα κρατήσει;

Όταν, ενώ έχουμε άρρηκτο μέτωπο, άρρηκτη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, προσπαθείς να υποσκάψεις την κοινή πάλη του Ελληνισμού για μια δίκαιη -και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό- λύση του Κυπριακού, να κάνεις τέτοιες επιθέσεις;

Πολιτικοί κύκλοι αναρωτιόντουσαν πώς συμβιβάζονται οι εγγυήσεις τρίτων με τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ και πως θα νιώσουν ασφάλεια οι Ελληνοκύπριοι να στηρίξουν τη λύση αν τα κατοχικά στρατεύματα είναι ακόμα εκεί;

Εάν τελικά το Κυπριακό δεν επιλυθεί, αυτό θα οφείλεται στα γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή υπερδύναμης και στην επιδίωξη εγκλωβισμού των Ελληνοκυπρίων σε αυτά.

Ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζει και η επεκτατική πολιτική της Άγκυρας.

Καλό θα είναι να μην υπάρχουν αυταπάτες ότι τα κατοχικά στρατεύματα θα φύγουν μετά τη λύση.

Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι δεν αποσύρεται από περιοχές που καταλαμβάνει.

Χαρακτηρίστηκες περιπτώσεις είναι η συριακή πόλη Αλεξανδρέττα που έγινε τουρκική το 1939 και η βάση του τουρκικού στρατού στο Ιράκ κοντά στην πόλη Μπασίκα βορειοδυτικά της Μοσούλης.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης ζητάει από την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ιρακινό έδαφος και την Τουρκία να αρνείται να φύγει.

Κλείνοντας είναι χρήσιμα να έχουμε στο μυαλό μας όσα είπε ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στην εκδήλωση της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ στη Θεσσαλονίκη:

«Κατά τη γνώμη μου μερικοί δεν θέλουν λύση, θέλουν παράδοση. Ε, λοιπόν οι Θερμοπύλες είναι για μας, η παράδοση για άλλους. Επειδή δέχτηκα πολυποίκιλες και προσωπικές επιθέσεις για άλλη μια φορά, θέλω να πω ότι εγώ πορεύομαι με αυτά που ξέρω. Κάποιοι λένε ότι δεν ξέρω. Ωραία, δεν ξέρω. Όσα ξέρω. Πορεύομαι με τη συνείδησή μου και πορεύτηκα όλη μου τη ζωή με τη συνείδησή μου».

  • Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • «Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Ο «Ρωσικός Κόσμος» αποκρυφιστική δυϊστική (μανιχαϊστική) κοσμολογία, μια τεχνητή έννοια εθνικισμού και ιμπεριαλισμού
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr