Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Κώστας Μαυρίδης
Πανεπιστημιακός, Ευρωβουλευτής

Η Γερμανία αποφασίζει: με την ΕΕ ή με την Τουρκία;

Η Γερμανία αποφασίζει: με την ΕΕ ή με την Τουρκία;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο μοναδικός θεσμός που εκπροσωπεί δημοκρατικά τους πολίτες της ΕΕ, διά ενός συντριπτικού ψηφίσματος, σύσσωμο καταδίκασε την Τουρκία για τις παρανομίες της στα Βαρώσια, καλώντας την να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να σταματήσει την πολιτική του εποικισμού, να ανατρέψει τις παρανομίες της στα Βαρώσια και να παραδώσει την περιοχή στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ, βάσει και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας/ΟΗΕ.

Επιπλέον, ως Ευρωβουλευτές, στηρίξαμε και υπερψηφίσαμε την θέση για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία και το θέμα τίθεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου, όπου οι επικεφαλής των Κυβερνήσεων θα αποφασίσουν.

Παρόλο που το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, το Συμβούλιο και η Γερμανική Προεδρία το έχουν ενώπιόν τους.

Ευνοϊκότερη συγκυρία δεν υπήρξε!

Για αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε προς τα έξω, ασκώντας κάθε δυνατή πίεση για επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

Πρέπει να πάψουμε να είμαστε … «παλληκαράδες» στο εσωτερικό, αλλά έξω βολικοί και αρεστοί στους ξένους.

Το Συμβούλιο καλείται να ευθυγραμμιστεί με την επιθυμία των Ευρωπαίων πολιτών, όπως εκφράστηκε διά των εκπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία.

Οτιδήποτε άλλο, φέρνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε διάσταση με το σύνολο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αξίες της ΕΕ.

Μακάρι οι επικοινωνιολόγοι στο Προεδρικό να ασχολούνταν με αυτά και όχι τόσο με την εικόνα της Κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Στην ΕΕ ευρισκόμαστε για να συνδιαμορφώνουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές, όχι για να εντυπωσιάζουμε την κοινή γνώμη στην Κύπρο.

Αυτή την ώρα το επιχείρημά μας πρέπει να είναι συγκεκριμένο.

Εάν η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου δεν ανταποκριθεί με ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία, θα βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την σύσσωμη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και με τις αρχές της ΕΕ.

Αυτή την φορά η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει: είτε θα συνταχθεί με την ΕΕ, είτε με την Τουρκία.

Η συγκυρία είναι καθοριστική και το ζήτημα πανεθνικό.

Για αυτό, τις τελευταίες μέρες έχω εμφανιστεί σε τρεις ενημερωτικές εκπομπές ξένων καναλιών –ήδη προγραμματίζονται κι άλλες– εξηγώντας την στάση του Ευρωκοινοβουλίου απέναντι στις τουρκικές παρανομίες και θέτοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώπιον των ευθυνών του, για μια συλλογική αντιμετώπιση του νεο-οθωμανικού επεκτατισμού.

Επιπλέον, καθώς η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται, η αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης που διέπει το τεράστιο εμπόριο Τουρκίας-ΕΕ, αποτελεί ισχυρό όπλο κατά του Ερντογάν που θα το επαναφέρω στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, ακόμη και στο Ευρωκοινοβούλιο, όσοι θεωρούσαν πως θα πείσουν με επιχειρήματα την Τουρκία να συνετιστεί, έχουν … «εξαφανιστεί».

Στην Κύπρο προβάλλονται τέτοιες φαιδρότητες, ακόμη και από πολιτικούς αρχηγούς.

  • WOKE – Στην εποχή της «ρευστοποίησης»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Οδηγός επιβίωσης σε περιόδους κρίσεων και πολέμου
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
  • Ο Κυριάκος αρχηγός!
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr