Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Επειδή οι «λέξεις σημαίνουν»*: «εὐεργεσία» ή «φιλανθρωπία»

Επειδή οι «λέξεις σημαίνουν»*: «εὐεργεσία» ή «φιλανθρωπία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ορθός Λόγος,

Η λέξη «ευεργεσία» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «εὐεργεσία» και αναφέρεται σε μια πράξη που πραγματοποιείται χωρίς προσδοκία ανταλλάγματος, με σκοπό την ωφέλεια κάποιου που την έχει ανάγκη.

Η λέξη «εὐεργεσία» είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «εὖ» (καλό) και «ἔργον».

Η έννοια της ευεργεσίας έχει σημαντική θέση στον ελληνικό πολιτισμό, με πολλές αναφορές στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία. Για παράδειγμα, ο Αριστοτέλης αναφέρει: «Εύ ποιείν» η «εὐεργεσία».

Αυτή είναι μία λέξη που «ταιριάζει» σε πολίτες δημοκρατικούς και προοδευτικούς, που μετέχουν στον ορθό λόγο.

Μία ακόμα ταιριαστή λέξη είναι η «αγαθοεργία».

Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ἀγαθοεργία», η οποία αποτελείται από το «ἀγαθός» και «ἔργον».

Επίσης, «ἀγαθοποιΐα», η οποία αποτελείται από το «ἀγαθός» και το «ποιέω» (κάνω).

Τέλος, μία ακόμα συνώνυμη λέξη είναι η «καλοπραγία».

Βλέπετε ότι η πλούσια γλώσσα μας μας προσφέρει εναλλακτικές απέναντι στους σφετεριστές και καπηλευτές λέξεων και εννοιών, διπρόσωπους, ψεύτες και παραπλανητές.

Οι «φιλανθρωπίες» και οι «ελεημοσύνες», συμπεραίνω, μάλλον ταιριάζουν στους υποκριτές (χριστιανοκωλοτούμπες) και στους ολιγάρχες, όχι στους ελεύθερους.

Μάλιστα νομίζω ότι οι «φιλάνθρωποι» μάλλον έχουν και μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, διότι κατά κάποιο τρόπο διαχωρίζονται από τους ανθρώπους, σαν να αποθεώνονται, παριστάνοντας τους θεούς ή τους τιτάνες, όπως ο Προμηθέας, που όντως ήταν τιτάνας και εύλογα ως τέτοιος χαρακτηρίζεται από τον Αισχύλο, «Προμηθεύς Δεσμώτης» ως «φιλάνθρωπος».

Το ίδιο ισχύει και για τους φιλέλληνες, δηλαδή τους ξένους που είναι φίλοι των Ελλήνων κι όχι Έλληνες στο γένος, διότι εάν κάποιος Έλληνας αυτοχαρακτηριζόταν ως φιλέλληνας, τότε θα λέγαμε πως είτε το εννοεί μεταφορικά ή ότι έχει ανάγκη από ψυχίατρο.

Κλείνοντας, όσοι λογίζονται για «εργάτες», ας μάθουν ότι στην αρχαία ελληνική γλώσσα, ο όρος «ἐργάτης» αναφερόταν σε άτομο που εκτελεί έργο ή εργασία, οι «ἐργάται» ήταν συνήθως ελεύθεροι πολίτες, ειδικευμένοι τεχνίτες, όπως οι αρχιμάστορες και οι τεχνίτες, ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία, άρα η λέξη «εὐεργεσία» είναι εκείνη που ταιριάζει σε «ἐργάτες».

*Ο όρος «λέξεις σημαίνουν» αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία οι λέξεις χρησιμοποιούνται για να αποδώσουν συγκεκριμένες έννοιες ή νοήματα.

Δηλαδή, η φράση υποδεικνύει ότι κάθε λέξη έχει έναν συγκεκριμένο ορισμό ή σημασία, ο οποίος είναι κοινώς κατανοητός ή συμφωνημένος από τους ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν.

Στα Αρχαία Ελληνικά, η έννοια αυτή εκφράζεται μέσω του ρήματος «σημαίνω», που σημαίνει «υποδεικνύω», «δείχνω», ή «δηλώνω».

Αυτό σημαίνει ότι οι λέξεις λειτουργούν ως φορείς σημασιών ή νοημάτων και μέσω της επικοινωνίας, το νόημα που αποδίδεται σε κάθε λέξη μεταφέρεται από τον ομιλητή στον ακροατή.

Η λέξη «σημαίνουν» στα Αρχαία Ελληνικά προέρχεται από το ρήμα «σημαίνω», το οποίο έχει την έννοια του «δείχνω», «σημαίνω κάτι», «δίνω ένδειξη», «αναγγέλλω» ή «υποδεικνύω».

Ορισμένες χρήσεις του ρήματος σε αρχαία κείμενα περιλαμβάνουν το να υποδεικνύει ή να δείχνει κάτι με κάποιο τρόπο, είτε σωματικά, είτε με τη χρήση σημείων ή σύμβολων.

  • The audacious Erdogan asked Trump to support jihadist Neo-Ottomanism
    Journalists and Analysts
  • Αναζήτηση πορείας σε έναν κόσμο που αναδιατάσσεται
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
  • Syrian Kurds (YPG-SDF): “Öcalan’s appeal concerns the PKK, not us”
    Journalists and Analysts
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr