Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θα πουλούσαν πλαστούς πίνακες Πικάσο, Τσαρούχη και άλλων έναντι 4,4 εκατ. ευρώ

Θα πουλούσαν πλαστούς πίνακες Πικάσο, Τσαρούχη και άλλων έναντι 4,4 εκατ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πλαστούς πίνακες με την υπογραφή των Πάμπλο Πικάσο, Τζάκσον Πόλοκ, Γιάννη Τσαρούχη, Ανρί Ματίς, Ρενέ Μαγκρίτ αλλά και άλλων ζωγράφων εντόπισαν και κατέσχεσαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, προχωρώντας μάλιστα σε 4 συλλήψεις.

Πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση με σκοπό την εξιχνίαση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη κατοχή και διακίνηση πλαστών πινάκων και αρχαίων κινητών μνημείων και εικόνων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στην Ευρώπη.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τις αρχές Δεκεμβρίου 2023, προχώρησαν στη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη πώληση πλαστών πινάκων διαφόρων τεχνοτροπιών φερόμενων ως φιλοτεχνημένων από διάσημους παγκοσμίως ζωγράφους, καθώς και αρχαίων κινητών μνημείων και εικόνων, σε υποψήφιους αγοραστές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά και στην Ευρώπη.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. διήρκησε αρκετές ημέρες, προκειμένου να ταυτοποιηθεί το σύνολο των εμπλεκομένων αλλά και το πεδίο δράσης τους.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι, κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης για την αγοροπωλησία 4 πινάκων Picasso και ενός Jackson Pollock έναντι χρηματικού ποσού 4.400.000 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικίες των κατηγορουμένων παρουσία δικαστικού λειτουργού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

4 πλαστοί πινάκες Picasso και πλαστός πίνακας – «σύνθεση» του ίδιου καλλιτέχνη που εμφανίζει ανθρώπινη μορφή και προσπαθεί να μιμηθεί την τεχνοτροπία του,

πλαστός πίνακας Jackson Pollock και 4 πλαστοί πίνακες – «σύνθεση» του ίδιου καλλιτέχνη διαφορετικών διαστάσεων,

3 πλαστοί πίνακες, με υπογραφές Magritte, Henri Matisse και Τσαρούχης,

πλήθος εκκλησιαστικών εικόνων με διάφορες παραστάσεις και διαφορετικών διαστάσεων,

πλήθος αντικειμένων και έργα τέχνης χαρακτηριζόμενα σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας (αγγεία, πήλινα ειδώλια, μεταλλικά αντικείμενα κ.α.),

118 πίνακες,

17 φακέλους με έγγραφα τα οποία σχετίζονται με την υπόθεση,

25 φωτογραφίες που απεικονίζουν έργα τέχνης ή υπογραφές γνωστών καλλιτεχνών επάνω σε έργα τέχνης,

12 πέτρινα εδώλια,

tablet, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, κινητά τηλέφωνα,

2 φορητοί υπολογιστές και

το χρηματικό ποσό των 20.900 ευρώ.

Οι κατασχεμένοι πίνακες επιδείχθηκαν σε ιστορικό τέχνης της εθνικής Πινακοθήκης, ο οποίος γνωμάτευσε για την πλαστότητα τους ενώ οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους των κατά τόπους ανεύρεσης τους αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι η πλειοψηφία τους εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα τεκμήρια θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στις αρμόδιες κατά τόπους Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τα λοιπά πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά

Δημοτικός σύμβουλος χτύπησε αντιδήμαρχο έξω από το Ειρηνοδικείο

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Δολοφονία Λυγγερίδη: Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από την επίθεση στον αστυνομικό – 60 συλλήψεις

Ενδοοικογενειακή βία στην Πάτρα, στο Αίγιο και στο Μεσολόγγι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr