Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόμβα ΟΟΣΑ για μίζες που έδιναν ελληνικές επιχειρήσεις

Βόμβα ΟΟΣΑ για μίζες που έδιναν ελληνικές επιχειρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ολιγωρία της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς επιχειρήσεων, που με μίζες εξασφαλίζουν συμβόλαια σε ξένες χώρες, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, με έκθεση της ομάδας εργασίας του Οργανισμού, για την καταπολέμηση της διακρατικής διαφθοράς, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο ΟΟΣΑ δημοσιεύσει αντίστοιχες εκθέσεις για όλες τις χώρες μέλη του.

Η έκθεση, αφορά στην «εφαρμογή από την Ελλάδα, της Σύμβασης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας ξένων δημόσιων λειτουργών στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και στις περί αυτών πράξεις».

Σύμφωνα με την έκθεση, «η Ελλάδα δεν δίνει στην καταπολέμηση της διακρατικής διαφθοράς, την ίδια προτεραιότητα με αυτήν που δίνει για την εσωτερική διαφθορά. Η προσέγγιση αυτή στέλνει το ατυχές μήνυμα ότι η διακρατική διαφθορά είναι ένα αποδεκτό μέσο για την κατάκτηση αγορών στο εξωτερικό, βελτιώνοντας έτσι την οικονομική κατάσταση της χώρας στην περίοδο αυτήν της οικονομικής κρίσης» υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Ο ΟΟΣΑ καλεί άμεσα την Ελλάδα «να εντάξει την καταπολέμηση της διακρατικής διαφθοράς στις εθνικές της στρατηγικές».

Η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ, συνοδεύει την έκθεσή της με συστάσεις προς την Ελλάδα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διακρατικής διαφθοράς τονίζοντας τους παρακάτω στόχους:

-Την ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις εξαγωγές, τις μεταφορές, καθώς και τις ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

-Την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας διακρατικής στρατηγικής ανίχνευσης της διαφθοράς.

-Την αξιολόγηση και διερεύνηση όλων των πληροφοριών για δωροδοκίες, την προστασία των πληροφοριοδοτών από αντίποινα και ακόμα, την παροχή επαρκών πόρων σε εισαγγελείς και ανακριτές.

Στην πολυσέλιδη έκθεση της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ αναφέρονται και ορισμένα παραδείγματα σε ότι αφορά «Τρέχουσες υποθέσεις δωροδοκίας στο εξωτερικό»:

-Στη γειτονική ΠΓΔΜ: Σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας εργασίας (Μάιος 2014) ελληνική κατασκευαστική εταιρεία φέρεται ότι δωροδόκησε με 270 εκατ. ευρώ υψηλά ιστάμενους υπαλλήλους της ΠΓΔΜ για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012. Η ελληνική εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό, παρ’ ότι η προσφορά της ήταν κατά 40 εκατ. υψηλότερη από αυτήν των ανταγωνιστών της.

Στην ΠΓΔΜ επίσης φαίνεται η εμπλοκή δύο Ελλήνων μεσαζόντων για δωροδοκίες αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών προς δημόσιους υπαλλήλους της χώρας.

-Στο Ομάν: (Μάρτιος 2014), ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με υποκατάστημα στο Ομάν, φέρεται ότι δωροδόκησε με 380.000 δολάρια υπάλληλο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών του Ομάν.

-Στις ΗΠΑ: Υπόθεση ελληνικής εταιρείας για Λοταρία (Αύγουστο 2013) που φέρεται ότι δωροδόκησε δημόσιους υπαλλήλους στις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο το 2009. Σε εξέλιξη η έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

-Στην Κύπρο: Η υπόθεση του Χριστόδουλου Χριστοδούλου πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ο οποίος φέρεται ότι δωροδοκήθηκε με ένα εκατ. ευρώ από τον Έλληνα εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα.

Στην Πάφο της Κύπρου επίσης, η υπόθεση σταθμού επεξεργασίας απορριμμάτων στην Πάφο. Αναφορά σε 18 καταγγελίες για δωροδοκία 78 εκατ. ευρώ από Έλληνες επιχειρηματίες σε Κύπριους δημόσιους υπαλλήλους.

-Στην Αλγερία: Δωροδοκία ανώτερου αξιωματικού κρατικής εταιρείας καπνού από δύο ελληνικές εταιρείες.

-Στην Γεωργία: Δωροδοκία Γεωργιανού δημόσιου υπαλλήλου με επτά εκατ. δολάρια από τρία άτομα εκ των οποίων ένας Έλληνας, σε υπόθεση (2010) που αφορά εταιρεία ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Έκθεση-«κόλαφος» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η Ελλάδα «βουτηγμένη» στη διαφθορά

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έδειξε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός»

ΗΠΑ: Μια «επιδημία διαφθοράς» καλείται να αντιμετωπίσει η Βόρεια Μακεδονία

SPIEGEL: Η Καϊλή διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στο σκάνδαλο Qatargate – Υποψίες και για άλλες παρατυπίες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr