Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κρούγκμαν: Τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη αν πετύχει ένα Grexit;

Κρούγκμαν: Τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη αν πετύχει ένα  Grexit;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με κριτικό τρόπο αντιμετωπίζει την στάση των Ευρωπαίων ηγετών όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ισπανία και γενικότερα για τις χώρες της ΕΕ, απευθύνει με άρθρο του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Ο Κρούγμαν μάλιστα προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες για τι τέλος της Ευρωζώνης εάν εξωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ και αυτό το Grexit αποδειχτεί τελικά επιτυχημένο.

Παράλληλα σημειώνει με νόημα, θέλοντας να καταδείξει τις λανθασμένες επιλογές και εκτιμήσεις των Ευρωπαίων ηγετών ότι «Μόλις πριν μερικές ημέρες οι “πολύ σοβαροί Ευρωπαίοι” χαιρέτιζαν την Ισπανία σαν ένα σπουδαίο success story, μια δικαίωση για ολόκληρο το πρόγραμμα. Προφανώς ο ισπανικός λαός δεν συμφωνεί. Και εάν οι δυνάμεις ενάντια στο κατεστημένο έχουν καταφέρει να φέρουν ανάκαμψη στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό, η δυσπιστία απέναντι στο κατεστημένο θα επιταχυνθεί».

Ειδικότερα για το ελληνικό ζήτημα ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν καλεί τους «θεσμούς» να μειώσουν τις διαπραγματευτικές τους αξιώσεις απέναντι στην Ελλάδα, προτρέποντας τους να αναλογιστούν «τι θα συμβεί αν πράγματι η Ελλάδα εξωθηθεί στην έξοδο από το ευρώ».

Σε περίπτωση Grexit, η κατάσταση σίγουρα θα ήταν άσχημη στην Ελλάδα, παραδέχεται ο κ. Κρούγκμαν. «Τι θα σήμαινε ωστόσο μια ελληνική έξοδος για την υπόλοιπη Ευρωζώνη;», διερωτάται.

«Οι χώρες που είναι στον πυρήνα του ευρώ πιστεύουν ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη μπορεί να το αντέξει, κάτι που ίσως και να είναι αλήθεια. Θα πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι το υποτιθέμενο δίχτυ προστασίας από τη στήριξη της ΕΚΤ δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στην πραγματικότητα. Εάν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη και φθάσει η ώρα να αγοράσει η ΕΚΤ ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, τι θα συμβεί στ’ αλήθεια;» αναρωτιέται ο αναλυτής.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ερώτημα για το τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη, εάν το Grexit αποδειχθεί σε ένα ή δύο χρόνια επιτυχημένο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά ο κ. Κρούγκμαν. «Αυτό θα ενθαρρύνει εκείνους που αντιτίθενται στη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση σε άλλες χώρες» σημειώνει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σάντσεθ: Η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος έως τον Ιούλιο

DW: Σε ποιον ανήκει ο αμύθητος θησαυρός του Σαν Χοσέ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του Τζο Μπάιντεν σε δημοσκόπηση

«Όχι» κι από την Ισπανία στην πρόταση Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ισπανία: Γραφείο τελετών πουλούσε πτώματα σε ιατρικές σχολές 1200 ευρώ το ένα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr