Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεν τα βρήκαν με την τρόικα, νέο ραντεβού σήμερα

Δεν τα βρήκαν με την τρόικα, νέο ραντεβού σήμερα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεν υπήρξε συμφωνία με την τρόικα στις χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών διάρκειας 12 ωρών, που θα συνεχιστούν σήμερα με την ελπίδα να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ούτως ώστε να εγκριθούν οι δόσεις, ωστόσο στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών παραμένουν τέσσερα μεγάλα “αγκάθια”

Συγκεκριμένα, μετά από 178 ημέρες διαπραγματεύσεων, οι συνομιλίες “κολλάνε” στη διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, με την τρόικα να μην έχει ακόμη προσδιορίσει καν συγκεκριμένο ποσό για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, στο θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα με την τρόικα να ζητεί νομοθετική ρύθμιση που ουσιαστικά θα απελευθερώνει τις απολύσεις, αλλά και στην απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε πιο κοντά, αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει». Σύγκλιση, χωρίς ωστόσο συμφωνία, υπάρχει στην απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Εργασιακά

Στα «μέτωπα» του εργασιακού, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να περνάει τις θέσεις του όσον αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ εκτός απροόπτου, δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν τα εξής:

– Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, προωθείται μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και των εισφορών που πληρώνει ο εργαζόμενος κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η μείωση θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο. Θεωρείται, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, πολύ πιθανό, να υπάρξει πρόσθετη μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα από το 2016ώστε να επιτευχθεί και ο μνημονιακός στόχος για μείωση μόνο των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Οι δύο ποσοστιαίες μονάδες (από τις 3,9 μονάδες συνολικά) θα προκύψουν από την κατάργηση του σκέλους που καταβάλλει σήμερα εργοδότης και εργαζόμενος στον ΟΑΕΔ. Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις προκειμένου να διευκρινιστεί αν θα υπάρξει και κατάργηση επιδομάτων που καταβάλλονται μέχρι σήμερα, όπως είναι το οικογενειακό.

– Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, εκτός απροόπτου δεν θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και τον κυρίαρχο ρόλο θα αναλάβει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Ήδη έχει υπάρξει σχετική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Αναμένεται να διευκρινιστεί μόνο το αν θα υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων μόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση

– Οι τριετίες θα διατηρηθούν ως έχουν για τους εργαζόμενους. Ωστόσο δεν αποκλείεται η τελική συμφωνία να προβλέπει παρεμβάσεις για τους μακροχρόνια ανέργους.

Δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2015

Εν τω μεταξύ μετά την ολοκλήρωση, αργά το βράδυ της Δευτέρας, της συνάντησης, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επικεφαλής της τρόικας, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2015.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι εφεξής η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων δεν συνδέεται με απολύσεις, ενώ το δεύτερο κύμα των 12.500 διαθεσίμων έως το τέλος Μαρτίου, «κλείνει» με τη διαδημοτική κινητικότητα.

Στις Βρυξέλλες το απόγευμα ο Στουρνάρας, αποχωρεί ο Τόμσεν

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα υπάρξουν συζητήσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση. Από την πλευρά των επικεφαλής της τρόικας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, φεύγει σήμερα από την Αθήνα και θα αντικατασταθεί στη συνέχιση των συζητήσεων από τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου. Στις διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν να μετέχουν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr