Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη ο συμψηφισμός ΦΠΑ

Πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη ο συμψηφισμός ΦΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφορία, Υπουργείο Οικονομικών,

Με το μοντέλο που ισχύει σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία, Πορτογαλία και η Μάλτα επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει στην πράξη το συμψηφισμό του ΦΠΑ μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών αλλά και ιδιωτών μεταξύ τους μετά τις εσπευμένες δηλώσεις Σαμαρά για ένα μέτρο που προσδιορίζεται στο τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με το taxheaven.gr, το σημερινό φορολογικό-λογιστικό σύστημα βασίζεται στο σύστημα Δεδουλευμένων Πράξεων (Accrual Based Scheme), το οποίο θεωρείται σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την οικονομική στενότητα, που προκαλεί στις επιχειρήσεις, αλλά και για το γεγονός ότι έχει οδηγήσει πολλές υποθέσεις στα φορολογικά δικαστήρια.

Mε αυτό το νέο σχήμα, που θα εφαρμοσθεί από το Φθινόπωρο, όταν μία επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο, είναι υπόχρεη για την καταβολή του ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, σε αντίθεση με το υφιστάμενο σύστημα, όπου ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα σε 20 ημέρες, ασχέτως αν αυτό πληρωθεί 6 μήνες αργότερα.

Επιπλέον, ο παραλήπτης των παραστατικών εκπίπτει το ΦΠΑ μόνο όταν πληρώσει το παραστατικό. Το σχήμα αυτό προβλέπεται σε προαιρετική βάση για τα κράτη-μέλη, στο ‘Αρθρο 1 παρ. 7 της Οδηγίας 2010/45/EΕ (με το οποίο τροποποιήθηκε η Οδηγία 2006/112/EΚ με την εισαγωγή του άρθρου 167α). Βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη καθορίζουν ένα όριο τζίρου μέχρι 500.000 ευρώ για τους φορολογούμενους, που μπορούν να επιλέξουν να κάνουν χρήση του συστήματος στην επικράτειά τους, ενώ το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί έως και 2.000.000 ευρώ μετά από διαβούλευση με την Επιτροπή ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νέο καθεστώς θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση. Από τη στιγμή, που μία επιχείρηση έχει αποφασίσει να το εφαρμόσει, θα υπάρχει μία ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής ενός έτους. Θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές της, εκτός από εκείνες που νόμιμα εξαιρούνται από το καθεστώς του ΦΠΑ, όπως οι ενδοκοινοτικές εξαγορές, οι συναλλαγές για τις οποίες εφαρμόζεται ο αντίστροφος μηχανισμός φορολόγησης ή οι εξαιρούμενες εξαγωγές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Εφορία: Όποιος αποδέχεται οφειλές μετά από έλεγχο θα πληρώνει το μισό πρόστιμο

Οι νέες ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων και ανάρτησης ΕΝΦΙΑ

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Κωστής Χατζηδάκης: Στο χειρουργείο ο υπουργός Οικονομικών – Η κατάσταση της υγείας του

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr