Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Eurostat : Χωρίς σαφή αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα

Eurostat : Χωρίς σαφή αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Χωρίς να κάνει σαφή αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι τα στοιχεία για τον ελληνικό έλλειμμα και χρέος, από τα οποία προκύπτει βέβαια η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους περίπου 3,4 δις ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή , στην επίσημη ανακοίνωσή της δεν αναφέρει επιμέρους τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα τα οποία όμως προκύπτουν από το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, και επί της ουσίας αποδέχτηκε τα νούμερα που της έστειλε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε το 2013 στα 23,1 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό πάντως, σύμφωνα με την πρακτική της Εurostat, αφαιρείται το ποσόν που δόθηκε για τη στήριξη των τραπεζών το 2013, οπότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 3,4 δις ευρώ.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής το πρωτογενές πλεόνασμα , είναι της τάξης του 1,5 δις ευρώ.

Τα στοιχεία της Eurostat , πάντως, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την ελληνική οικονομία, καθώς προσδιορίζει στα 182 δισ. ευρώ το ΑΕΠ του 2013, από 193,3 δισ. ευρώ το 2012, ενώ καταδεικνύει την μεγάλη αύξηση του χρέους από το 157,2% του ΑΕΠ το 2012 στο 175,1% του ΑΕΠ το 2013. Επιπρόσθετα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα μετά τη Σλοβενία (14,7%) και το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ.

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε :

«Έχουν περάσει τέσσερα ακριβώς χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα οδηγήθηκε σε Μηχανισμό Στήριξης και στην υπογραφή του 1ου “Μνημονίου”.

Μετά από τα πολύ δύσκολα, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χρόνια, η χώρα και η οικονομία της βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση. Τα υψηλά, διαχρονικά “δίδυμα” ελλείμματα εξαλείφονται.

Σήμερα, η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Επιτυγχάνει, πρωτογενή πλεονάσματα, για 2η συνεχόμενη χρονιά.

Πρωτογενή πλεονάσματα που ξεκίνησαν το 2013, νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, υψηλότερα από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat.

Πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» που έχει ήδη αποφασισθεί και δρομολογηθεί, για την σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές που ήδη – με επιτυχία – έγινε, για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση και την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Συνεπώς, οι θυσίες του Ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο.

Είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος.

Και παράλληλα, να μετατρέψουμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας ως βάση για δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή.

Με πίστη, εθνικό σχέδιο και αποφασιστικότητα πρέπει και μπορούμε, όπως έχει αποδειχθεί, να πετυχαίνουμε τους στόχους και ταυτόχρονα να διεκδικούμε καλύτερους όρους συνεργασίας από τους εταίρους και δανειστές μας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Περίπου 4,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στην Ε.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Ελαιόλαδο: «Πρωταθλήτρια» στις αυξήσεις με 67% η Ελλάδα

Τα σκουπίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνε Τουρκία – Χωματερή της ΕΕ το χαλιφάτο του Ερντογάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr