Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προς συμφωνία ExxonMobil με ΕΛΠΕ: Ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα νότια της Κρήτης

Προς συμφωνία ExxonMobil με ΕΛΠΕ: Ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα νότια της Κρήτης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προ των πυλών βρίσκεται η είσοδος της ExxonMobil στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων.

Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως πετρελαϊκός κολοσσός, μετά την Κύπρο, στρέφει το βλέμμα του στην Ελλάδα και είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας με τα ΕΛΠΕ για συμμετοχή στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί ήδη στον ελληνικό όμιλο, αλλά και να «χτυπήσουν» μαζί νέες περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με πρώτη στη «λίστα» τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, οι γεωλογικοί σχηματισμοί της οποίας προσομοιάζουν με αυτούς του τεράστιου κοιτάσματος Ζοr στην Αίγυπτο.

Η συμφωνία για στρατηγική συνεργασία με τα ΕΛΠΕ φαίνεται να είναι κλεισμένη εδώ και μήνες, και ο μοναδικός λόγος που καθυστερεί η υπογραφή της είναι οι κωλυσιεργίες στην ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης και υπογραφής συμβάσεων για τις τέσσερις από τις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ, για να γίνει ένα ολοκληρωμένο «ντιλ».

Δεν είναι τυχαία, μετά τις εξελίξεις και το ενδιαφέρον της ExxonMobil αλλά και άλλων πολυεθνικών εταιρειών, η ανάδειξη του θέματος των υδρογονανθράκων από τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη στην ομιλία του στους Δελφούς και οι επισημάνσεις του για τις καθυστερήσεις.

«Ιστορικό καθήκον για την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Έχουμε καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν», είπε ο κ. Στεργιούλης και πρόσθεσε ότι «τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος για να προχωρήσουν -αυτόνομα ή με διεθνείς συνεργασίες- στον εντοπισμό κοιτασμάτων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και στην ενεργειακή της θωράκιση».

Οι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και στις οποίες θα εισέλθει με σημαντικό μερίδιο η ExxonMobil είναι:

1. Η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, με εκτιμήσιμα απολήψιμα αποθέματα 200 εκατ. βαρέλια και με σημαντικές ενδείξεις επιβεβαίωσης από την έως τώρα επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που έχουν κάνει τα ΕΛΠΕ, και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Στο κοίτασμα συμμετέχει και η ιταλική Edison.

2. Οι χερσαίες περιοχές στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στην «Άρτα – Πρέβεζα», με τη δεύτερη να εμφανίζεται ως πολλά υποσχόμενη σε κοιτάσματα, γι’ αυτό και αποτελεί μήλον της Έριδος με την Energean, η οποία, αν και δεν κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό, συνεχίζει να τη διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού. Η παραχώρηση των δύο περιοχών έγινε τον Φεβρουάριο του 2016 και οι σχετικές συμβάσεις έχουν «κολλήσει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

3. Η περιοχή δυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος (οικόπεδο 2), στην οποία συμμετέχουν και η γαλλική Total και n ιταλική ENI. Η απόφαση για την παραχώρηση υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2016, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει οριστικοποιηθεί το κείμενο της σχετικής σύμβασης. Η παραχώρηση έγινε στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, ο οποίος προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2014. Στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού τα ΕΛΠΕ ανακηρύχθηκαν προτιμητέος επενδυτής για ακόμη δύο περιοχές (το «οικόπεδο 1» βορειοδυτικά της Κέρκυρας και το «οικόπεδο 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο), για τις οποίες αναμένεται η οριστικοποίηση των συμβάσεων.

Η ExxonMobil βλέπει στρατηγικά την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η πρώτη ένδειξη ενδιαφέροντος για την Ελλάδα ήταν το 2014, όταν εξαγόρασε από την PGS τα σεισμικά της Κρήτης. Ο αμερικανικός κολοσσός φέρεται έτοιμος να καταθέσει αίτηση μαζί με τα ΕΛΠΕ για την παραχώρηση περιοχής νοτιοανατολικά της Κρήτης στα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, με τη διαδικασία «open door».

Θρακικό πέλαγος

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΕΛΠΕ βρίσκεται και μια «παγωμένη» εδώ και πολλά χρόνια παραχώρηση στο Θρακικό Πέλαγος, στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 25% από κοινού με την καναδική Calfrac, που κατέχει το 75%.

Τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους Καναδούς για την εξαγορά του ποσοστού της, έναντι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Energean Oil, η οποία εκμεταλλεύεται το γειτονικό κοίτασμα του Πρίνου για συνεκμετάλλευση και πιθανότητα και τη συμμετοχή της ισπανικής Repsol, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κοντά σε στρατηγική συνεργασία με την Energean.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις για πολύ σημαντικά κοιτάσματα στην περιοχή αυτή του θρακικού Πελάγους, το 70% αυτής, στο οποίο εντοπίζονται και τα σημαντικότερα ευρήματα, βρίσκεται έξω από τα 6 ναυτικά μίλια και η διερεύνησή της προϋποθέτει επίλυση ζητημάτων που άπτονται της διπλωματίας και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παλαιότερη μελέτη της εταιρείας Ρόμπερτσον ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Πρίνου μπορεί να υπάρχουν αποθέματα και 1 δια βαρελιών, ενώ μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί μόνο τα 320 εκατ. βαρέλια του Πρίνου.

Έρευνες για υδρογονάνθρακες

Περιοχές που έχουν παραχωρηθεί και διερευνώνται ήδη:

Πατραϊκός Κόλπος

Με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 200 εκατ. βαρέλια (ΕΛΠΕ, Edison).

Χερσαία περιοχή Ιωαννίνων

Με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 50-100 εκατ. βαρέλια (Energean Oil).

Κατάκολο

Με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 35-40 εκατ. βαρέλια (Energean Oil).

Πρίνος (Energean)

Κοίτασμα εν λειτουργία

Εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 40 εκατ. βαρέλια

Ημερήσια παραγωγή: 3.500 βαρέλια

Ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη: Total, Edison

Ενδιαφέρον από: EXXONMobil, Repsol

Περιοχές που έχουν παραχωρηθεί, αλλά δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις:

Χερσαίες

ΒΔ Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ)

Το 1997 στην περιοχή έγιναν τρεις γεωτρήσεις, με τη βαθύτερη στα 2.375 μέτρα από τη βρετανική Enterprise, η οποία όμως δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη βαθιά γεώτρηση, σε μήκος 4.000 μέτρων.

Αιτωλοακαρνανία (Energean)

Έρευνες πραγματοποίησε το 1997 η αμερικανική Triton με δύο γεωτρήσεις βάθους 1.500 μέτρων.

Άρτας – Πρέβεζας

Δεν έχουν γίνει ποτέ γεωτρήσεις. Τα γεωλογικά της χαρακτηριστικά ωστόσο, δείχνουν θετικές ενδείξεις.

Υποθαλάσσιες

Οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας (ΕΛΠΕ, Edison, Total)

Οικόπεδο 1, ΒΔ της Κέρκυρας (ΕΛΠΕ)

Οικόπεδο 10, Κυπαρισσιακός Κόλπος (ΕΛΠΕ)

Θρακικό Πέλαγος

(παλαιά παραχώρηση) (ΕΛΠΕ Calfrac)

Πηγή: Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο:
Προς συμφωνία ExxonMobil με ΕΛΠΕ: Ενδιαφέρον του μεγαλύτερου πετρελαϊκού ομίλου παγκοσμίως για τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Επιστήμονες ανακάλυψαν «θησαυρό» αξίας 540 δισ. δολ. στον πυθμένα τεράστιας λίμνης

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ώθηση στα μπλε τιμολόγια φέρνουν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς Δεκεμβρίου

Μέρκελ: Λάθος να υποτιμήσουμε τον Πούτιν – Σωστό το όχι στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το Κοινό Ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου εν μέσω ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος

Φυσικό αέριο: Έρχονται νέες αυξήσεις στα τέλη δικτύου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr