Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αγωγός Ποσειδών: Gazprom, ΔΕΠΑ και Edison υπέγραψαν τη νότια διαδρομή ρωσικού φυσικού αερίου

Αγωγός Ποσειδών: Gazprom, ΔΕΠΑ και Edison υπέγραψαν τη νότια διαδρομή ρωσικού φυσικού αερίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ Gazprom, ΔΕΠΑ και Edison σχετικά με τη νότια διαδρομή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Αλεξέι Μίλερ, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom, ο Marc Benayoun, Διευθύνων Σύμβουλος της Edison και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της EDF Gas και Ιταλίας και ο Θεόδωρος Κιτσάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ και Πρόεδρος της IGI Poseidon, υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία συνεργασίας στο Οικονομικό Forum 2017 της Αγίας Πετρούπολης, παρουσία του Carlo Calenda, Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας.

Ο Γιώργος Τσίπρας, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, επίσης παρέστη στην τελετή υπογραφής.

Η Συμφωνία προβλέπει κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία της νότιας διαδρομής για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, που μέσω Τουρκίας και Ελλάδας θα φθάνει στην Ιταλία.

Οι τρεις εταιρείες πρόκειται να συντονίσουν την ανάπτυξη και την υλοποίηση του αγωγού TurkStream και του αγωγού Poseidon από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα προς την Ιταλία, με πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Επιπλέον, η Συμφωνία επισημοποιεί τις ρυθμίσεις για την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.

Με μπλε χρώμα στον χάρτη ο Αγωγός Ποσειδών.

Ιστορικό

Στις 24 Φεβρουαρίου 2016, η Gazprom, η Edison και η ΔΕΠΑ υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης με αντικείμενο την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών, στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η ΔΕΠΑ με τη μακρά παρουσία της στην αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας αποτελεί ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό όμιλο εταιρειών με δυναμική παρουσία στον ενεργειακό τομέα.

Η ΔΕΠΑ προωθεί την ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών για την προμήθεια φυσικού αερίου από διαφοροποιημένες πηγές και οδεύσεις σε ανταγωνιστικές τιμές, με σκοπό την ανάληψη ηγετικού ρόλου στις αγορές της ευρύτερης περιφέρειας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

Η Edison αποτελεί κορυφαίο παράγοντα της Ιταλίας και της Ευρώπης στον τομέα της προμήθειας, της παραγωγής και της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, στην παροχή ενεργειακών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών, καθώς και στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Με την ίδρυσή της πριν από 130 χρόνια, η Edison συνέβαλε στην ηλεκτροδότηση και την ανάπτυξη της χώρας.

Σήμερα, δραστηριοποιείται στην Ιταλία, σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη λεκάνη της Μεσογείου, απασχολώντας 5.000 εργαζόμενους. Στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Edison διαθέτει μονάδες συνολικής χωρητικότητας 6,5 GW.

Ο αγωγός Poseidon είναι σχεδιασμένο και αδειοδοτημένο έργο εισαγωγής φυσικού αερίου, που θα επιτρέψει τη διασύνδεση του ελληνικού με το ιταλικό σύστημα μεταφοράς αερίου.

Η όδευση του έργου πρόκειται να επεκταθεί περαιτέρω για να επιτρέψει την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου, διαθέσιμου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, στην Ιταλία συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των ευρωπαϊκών ενεργειακών στόχων για την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: Φυλάκιση 16 ετών σε Αμερικανό δημοσιογράφο για κατασκοπεία – Η πρώτη καταδίκη μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου

Όχι μόνο από θερμικό σοκ – Οι περισσότεροι κάτοικοι της Πομπηίας μπορεί να σκοτώθηκαν από σεισμό

Ιταλία: Εντοπίστηκε ρωμαϊκή οχύρωση χτισμένη για να περιορίσει τον Σπάρτακο και τον στρατό του

Φλωρεντία: Τουρίστρια σχεδόν «το έκανε» με άγαλμα του Βάκχου

Aνταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr