Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα capital controls – Τι συζητιέται

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα capital controls – Τι συζητιέται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέα αύξηση του ορίου αναλήψεων από τις τράπεζες φέρνει όπως όλα δείχνουν το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε τη χαλάρωση των capital controls μιλώντας στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών βρίσκει θετική ανταπόκριση από τις εποπτικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος και το βήμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την καταβολή της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, το θέμα φέρεται ότι απασχόλησε αμέσως μετά το Eurogroup την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι τράπεζες προτείνουν το μηνιαίο όριο ανάληψης να αυξηθεί στα 1.800 ευρώ ή κατ’ ανώτερο στις 2.000 ευρώ από 1.680 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή επιπλέον 120 ευρώ έως 320 ευρώ, αντίστοιχα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο των 1.800 ευρώ φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθώς τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και η ψυχολογία των πελατών χρειάζονται ενέσεις τόνωσης, ακόμη κι αν είναι μικρού εύρους. Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι το εν λόγω εγχείρημα είναι μαχητό αλλά και αναγκαίο στην παρούσα φάση καθώς θα στείλει ένα μήνυμα σταθεροποίησης και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πόσω μάλλον μετά την απομάκρυνση της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στις επερχόμενες αλλαγές, βέβαιο θεωρείται ότι θα δοθεί στους πελάτες των τραπεζών η δυνατότητα να κάνουν ανάληψη του μηνιαίου ορίου (όποιου κι αν είναι αυτού) μία φορά τον μήνα -ανά πάσα στιγμή μέσα στον μήνα-, χωρίς λήξη της δυνατότητας, όπως γίνεται σήμερα, όπου ο πελάτης μπορεί να παίρνει 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο.

Άνοιγμα νέων λογαριασμών

Θετική ανταπόκριση έχει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να επιτραπεί μετά από δύο χρόνια το άνοιγμα νέου λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχου στους ήδη υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμα και αν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (customer ID) από το πιστωτικό ίδρυμα.

Πρόκειται για σημαντική διευκόλυνση, κυρίως των ιδιωτών, καθώς από την ημέρα επιβολής των capital controls κανένας δεν μπορούσε να προσθέσει συνδικαιούχο ενώ το άνοιγμα λογαριασμού επιτρέπεται μόνο και εφόσον αφορά μισθοδοσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γάζα: Ένοπλοι έκλεψαν από τράπεζες εκατομμύρια ευρώ σε ισραηλινά σέκελ

Ζαχάροβα: «Η πατρίδα μας δεν πωλείται» – Δεν θα δοθούν πίσω τα εδάφη που κατασχέθηκαν στην Ουκρανία

SoftBank: Eπενδύει σχεδόν $1 δισ. στην προώθηση της AI, αξιοποιώντας τα τσιπ της Nvidia

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr