Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κ. Μίχαλος: Αναγκαία η έκδοση ευρωομολόγου

Κ. Μίχαλος: Αναγκαία η έκδοση ευρωομολόγου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Γενναία στροφή στις αναπτυξιακές πολιτικές, τέλος στη λιτότητα και έκδοση ευρωομολόγου πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στο συνέδριο του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Οδηγεί η Ενιαία Αγορά σε νέα ανάπτυξη;».

Όπως είπε ο κ, Μίχαλος «στα επόμενα χρόνια, θα χρειαστούμε μια Ενιαία Αγορά που να στηρίζει μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μια αγορά που θα δημιουργεί ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και θα συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών.

Ο στόχος αυτός απαιτεί γενναίες αποφάσεις και αποτελεσματικά μέτρα, ιδιαίτερα σε δύο τομείς.

Ο πρώτος και σημαντικότερος, αφορά την απομάκρυνση από το δόγμα της σκληρής λιτότητας που επικράτησε τα τελευταία χρόνια. Στόχος κάθε πολιτικής, στο πλαίσιο της Ενιαίας Αγοράς, πρέπει να είναι η οριστική έξοδος από την ύφεση και τη στασιμότητα, η αναθέρμανση των οικονομιών της Περιφέρειας και η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου προϋποθέτει γενναία στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές, αλλά και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι πλέον μονόδρομος η εφαρμογή μιας επεκτατικότερης πολιτικής στην ευρωζώνη, με τη μείωση των επιτοκίων και με μέτρα για την αύξηση της ρευστότητας.

Θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν τα σχέδια για κινήσεις ποσοτικής χαλάρωσης, με προγράμματα αγοράς τίτλων από τη δευτερογενή αγορά.

Τέλος, θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την αμοιβαιοποίηση του χρέους εντός της ευρωζώνης, με τη μορφή της έκδοσης ευρωομολόγου.

Το δεύτερο σημείο εστίασης αφορά τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Με δεδομένη την κρίσιμη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση, οι ΜμΕ οφείλουν να βρεθούν στο επίκεντρο ευρωπαϊκών πολιτικών για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι αυτές που αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερη ένταση τις δυσκολίες που δημιουργεί η κρίση και ταυτόχρονα, αυτές που θα κληθούν να πρωταγωνιστήσουν στην πορεία ανάκαμψης.

Χρειάζονται λοιπόν ειδικά σχεδιασμένα μέτρα ενδυνάμωσης. Υπάρχει ανάγκη για επαρκείς και καινοτόμους μηχανισμούς χρηματοδότησης επενδύσεων, για την ανάπτυξη έξυπνων υποδομών και την υιοθέτηση καινοτομιών.

Η ανάγκη αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στις χώρες του Νότου, όπου η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης σε πιστώσεις και έχει αυξήσει σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος του χρήματος.

Η βελτίωση της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις είναι ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και να υπάρξει διαβούλευση με την ΕΚΤ ώστε να επιτευχθεί απλοποίηση των διαδικασιών δανειοδότησης μέσω των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των εγκρίσεων εγγυήσεων».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Εφορία: Όποιος αποδέχεται οφειλές μετά από έλεγχο θα πληρώνει το μισό πρόστιμο

Οι νέες ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων και ανάρτησης ΕΝΦΙΑ

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr