Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Wall Street Journal: Η Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής από την απελευθέρωση από τα μνημόνια

Wall Street Journal: Η Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής από την απελευθέρωση από τα μνημόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η Ελλάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την απελευθέρωσή της από το καθεστώς των μνημονίων», γράφει η Wall Street Journal και προσθέτει: «Απομένει ακόμη να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι αποκρατικοποιήσεις».

Ο Mujtaba Rahman, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Eurasia Group τονιζει στην εφημερίδα:

«Πολιτικά, η Ευρώπη έχει ισχυρό συμφέρον να εξέλθει η Ελλάδα από το πρόγραμμα και αυτό σημαίνει εξ ορισμού ότι τα αποτελέσματα δεν επρόκειτο να θέσουν σε κίνδυνο την έξοδο.

»Θεωρητικά, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ικανές να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, η πραγματικότητα όμως ίσως αποδειχθεί διαφορετική».

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι «οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες σημείωσαν ικανοποιητικές επιδόσεις στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης.

Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να θεωρούνται προστατευμένες έναντι υποθετικών δυσμενών σεναρίων.

Τα 20 περίπου δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος που προορίζονταν για ενδεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις μπορούν πλέον να διατεθούν για άλλους σκοπούς, όπως η ελάφρυνση του χρέους», τονίζει η WSJ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, οι τέσσερις τράπεζες θα έχαναν περίπου 15,5 δισ. των κεφαλαίων τους μέχρι το 2020, σε περίπτωση που ίσχυε το δυσμενέστερο σενάριο. Η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών αρκεί για να καλύψει τις απώλειες αυτές.

Το ΔΝΤ έχει κατά το παρελθόν αμφισβητήσει την άποψη των Ευρωπαίων πιστωτών ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, εκτιμώντας ότι πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη στήριξη.

Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ, που ανέρχονται σχεδόν στο 50% των χαρτοφυλακίων τους, καταλήγει η Wall Street Journal.

Bloomberg: Αλώβητες οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ

«Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες βγήκαν αλώβητες από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, αφήνοντας τους Ευρωπαίους ιθύνοντες με μια ανησυχία λιγότερη την ώρα που σχεδιάζουν την λήξη του τρίτου ελληνικού προγράμματος», μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Τα αποτελέσματα επιτρέπουν την εξοικονόμηση των 20 περίπου δισ. ευρώ του προγράμματος, που είχαν προβλεφθεί σε περίπτωση που προέκυπτε η ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη διάθεσή τους για άλλους σκοπούς.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών εστιάζονται στις διευθετήσεις για το είδος της επιτήρησης μετά την λήξη του προγράμματος και στα ενδεχόμενα μέτρα για την ελάφρυνση του συντριπτικού χρέους της χώρας.

Αποφασιστικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι αν το ΔΝΤ θα συμπεριλάβει τα αποτελέσματα της ΕΚΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο έχει εκτιμήσεις ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ επιπλέον», εκτιμά το Bloomberg.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

WSJ: Η Αίγυπτος φτιάχνει στην έρημο πελώριο καταυλισμό, που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν, για τους Παλαιστίνιους

Το Ιράν είπε στους φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς να σταματήσουν τις επιθέσεις στους Αμερικανούς

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

Wall Street Journal: Ο Έλον Μασκ κάνει LSD, κοκαΐνη, Ecstasy, μανιτάρια και κεταμίνη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr