Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαψεύδει τις Κασσάνδρες η Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Διαψεύδει τις Κασσάνδρες η Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Fitch μετά την άρση των capital controls στις καταθέσεις. Με τα νέα δεδομένα η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα βαθμολογούνται με CCC+ από RD (επιλεκτική χρεοκοπία), ενώ οι Eurobank και Πειραιώς με CCC από RD.

Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο των τεσσάρων τραπεζών σε C από RD.

Όπως σημειώνει η Fitch, παρότι κάποιοι περιορισμοί παραμένουν σε ότι αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές, οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετήσουν όλες τους τις υποχρεώσεις.

Θυμίζει ότι ήδη από το 2017 το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την ΤτΕ δημιούργησαν τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση των capital controls η οποία περιελάμβανε τρία στάδια.

Με τις τελευταίες αλλαγές υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους τα δυο. Σύμφωνα με την Fitch το τελευταίο στάδιο, που περιλαμβάνει την άρση όλων των περιορισμών θα εφαρμοστεί βραχυπρόθεσμα.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση ή υποβάθμιση

Μετά την αναβάθμιση, σημειώνει στην έκθεση της η Fitch, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών καθορίζεται από τα δικά τους μεμονωμένα πιστωτικά θεμελιώδη στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις αξιολογήσεις βιωσιμότητας (viability ratings).

Oι αξιολογήσεις βιωσιμότητας δεν επηρεάζονται σύμφωνα με τη Fitch από την άρση των capital controls και συνεχίζουν να περιορίζονται από την εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και τη μεγάλη κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα προβληματικά δάνεια.

Αντανακλούν επίσης τη βελτιωμένη αλλά ακόμα περιορισμένη ρευστότητα.

H Fitch υπογραμμίζει ακόμα ότι τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητα σε μια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος ή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αν και οι κίνδυνοι και στα δύο έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους 15 μήνες.

Μια αναβάθμιση των αξιολογήσεων των τραπεζών θα προϋπέθετε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και της κεφαλαιακής επιβάρυνσης από τα προβληματικά δάνεια, καθώς και διαρκείς βελτιώσεις στο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των καταθέσεων και της ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές.

Στον αντίποδα, οι αξιολογήσεις θα υποβαθμιστούν αν αποδυναμωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Οι τράπεζες της Τουρκίας ακυρώνουν ρωσικούς λογαριασμούς υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων

Scope Ratings: Δεν προχώρησε σε αναβάθμιση, διατηρεί την αξιολόγηση ΒΒΒ– για την Ελλάδα

Πετράλωνα: Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην είσοδο τράπεζας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr