Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πατήσει το κουμπί για επιπλέον δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πατήσει το κουμπί για επιπλέον δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει αποφασισμένος να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, για να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει σε μία νέα διμερή συμφωνία για το εμπόριο, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τσαρλς Γκράσλεϊ.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος κλίνει προς το να το κάνει», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Άιοβα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη είναι πάρα πολύ ανήσυχη για αυτούς τους δασμούς. Νομίζω πως αυτό μπορεί να είναι το εργαλείο που θα αναγκάσει την Ευρώπη να διαπραγματευτεί», πρόσθεσε.

Η εισήγηση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για το κατά πόσον ο Τραμπ πρέπει να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς έως και 25% στα εισαγόμενα οχήματα και ανταλλακτικά για λόγους εθνικής ασφαλείας αναμένεται να επιδοθεί στον Λευκό Οίκο ως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του γερουσιαστή.

Ο Γκράσλεϊ, ο οποίος συζητά συχνά με τον Τραμπ και με τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), τον Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, συμπλήρωσε ότι δεν του αρέσουν οι δασμοί, αλλά εξέφρασε την άποψη πως αποτέλεσαν «αποτελεσματικό εργαλείο» για να πειστούν η Κίνα, ο Καναδάς, το Μεξικό και άλλοι να διαπραγματευτούν.

Ο Γκράσλεϊ σημείωσε επίσης πως θέλει η Ε.Ε. να συμφωνήσει να τεθούν στο τραπέζι ζητήματα που αφορούν τη γεωργία – παρότι η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Βρυξέλλες δεν προτίθενται να διαπραγματευτούν για ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Ο Λευκός Οίκος έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών σε αγαθά που εισάγονται από την Ε.Ε. και την Ιαπωνία όσο καταγράφεται πρόοδος στις διμερείς συνομιλίες για το εμπόριο.

Ο Τραμπ αξιώνει η Ε.Ε. να μειώσει τους δικούς της δασμούς (10%) στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Η Ουάσιγκτον επιβάλει δασμό 2,5% στα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, αλλά 25% στα ανοικτά ημιφορτηγά.

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών της Γερμανίας δέχθηκαν να δουν τον Τραμπ τον Δεκέμβριο για να τον προτρέψουν να μην επιβάλει πρόσθετους δασμούς.

Τη Δευτέρα, η Volkswagen AG ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 800 εκατομμύρια δολάρια στο εργοστάσιό της στην Τσατανούγκα (Τενεσί) και θα αυξήσει κατά 1.000 τις θέσεις εργασίες ώστε να κατασκευάζει εκεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε αυτή την κίνηση.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποιούν ότι αν επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, αυτό θα αυξήσει αθροιστικά κατά 83 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το κόστος των οχημάτων που διατίθενται στις ΗΠΑ, ενώ θα σημάνει πως θα χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Προσθέτουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως τα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας με οποιονδήποτε τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr