Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν ορκίζεται ότι δεν θα «γονατίσει» στο ΔΝΤ

Ο Ερντογάν ορκίζεται ότι δεν θα «γονατίσει» στο ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού κλονίζει τα ήδη σαθρά θεμέλια της τουρκικής οικονομίας, προκαλώντας έντονους τριγμούς και στο εθνικό νόμισμα της χώρας, ξυπνώντας μνήμες της συναλλαγματικής κρίσης.

Όμως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένει αποφασισμένος να διαχειριστεί μόνος του την κρίση, χωρίς να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -μια λύση που ορκίζεται ότι δεν πρόκειται να επιλέξει ποτέ.

Μέσα στο επόμενο 12μηνο, η Τουρκία θα κληθεί να αποπληρώσει χρέος σε ξένο νόμισμα, ύψους 169 δισ. δολαρίων.

Οι προσπάθειες στήριξης της λίρας έχουν μειώσει σε ανησυχητικό βαθμό τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της χώρας, που υπολογίζονται -μαζί με τον χρυσό- μόλις στα 84 δισ. δολάρια.

Οι παραπάνω παράγοντες έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που έστρεψαν την πλάτη στη λίρα με αποτέλεσμα την υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, πυροδοτώντας προειδοποιήσεις για κρίση ισοζυγίου πληρωμών και ελάχιστες επιλογές για την Άγκυρα, μεταξύ των οποίων και η «αγκαλιά» του ΔΝΤ.

Η λίρα όμως έχει καταφέρει αυτό το μήνα να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους, ενώ αρκετές τουρκικές τράπεζες κατάφεραν να μετακυλίσουν τα χρέη τους, γεγονός που επιτρέπει προς το παρόν στον Ερντογάν να αψηφίσει τις προειδοποιήσεις.

«Αρκετές φορές ένιωθα σαν τον “ψεύτη βοσκό” όσον αφορά την Τουρκία.

»Και έχω μάθει να είμαι πιο επιφυλακτικός», δηλώνει στους «FT» ο Ρότζερ Κέλι, οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποφεύγει το ΔΝΤ προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι καλλιεργεί την εικόνα ενός ισχυρού ηγέτη, ο οποίος δεν πρόκειται να «γονατίσει» μπροστά στις ξένες δυνάμεις και θεσμούς -ειδικά εκείνων της Δύσης.

Ακόμη και στη συναλλαγματική κρίση του 2018 -που είχε πυροδοτήσει ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας- είχε αρνηθεί την επιλογή του να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ.

Την καχυποψία του απέναντι στο Ταμείο συμμερίζονται και οι πολίτες, με το 70% να μην επιθυμούν μια συμφωνία δανειοδότησης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Istanbul Economics Research.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr