Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΔΕΥΕΠ: 3,5 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε Νότιο Κρητικό Πέλαγος και Ιόνιο Πέλαγος

ΕΔΕΥΕΠ: 3,5 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε Νότιο Κρητικό Πέλαγος και Ιόνιο Πέλαγος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα 3,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου υπολογίζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) τους δυνητικούς πόρους σε Νότιο Κρητικό Πέλαγος και Ιόνιο Πέλαγος, σύμφωνα με παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την ανακοίνωση της νέας εταιρικής της ταυτότητας και την διεύρυνση του ρόλου της στα υπεράκτια αιολικά καθώς και στην αποθήκευση φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα.

Ο όρος «δυνητικοί πόροι» (2C resources), όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, αναφέρεται σε συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και όχι σε κοιτάσματα ή αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία προσδιορίζονται ύστερα από γεωτρήσεις.

Τι περιμένουν οι πετρελαϊκές για να φέρουν τα γεωτρύπανα στην Ελλάδα

Τα μεγέθη των κοιτασμάτων θα συγκεκριμενοποιηθούν σε πρώτη φάση όταν ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες και ακολούθως όταν υλοποιηθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις που (εφόσον κριθεί σκόπιμο) θα υλοποιηθούν στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος και στη Δυτική Ελλάδα που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πρώτη χρονικά αναμένεται η ερευνητική γεώτρηση στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, από την Energean, για την οποία την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων.

Προβλέπει 150 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο υλοποίησής της γεώτρηση (περίπου ένα χρόνο) ενώ σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος οι θέσεις εργασίας θα είναι πολύ περισσότερες.

Η γεώτρηση Ήπειρος -1 θα φτάσει σε βάθος 3,5 χλμ περίπου, στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας.

Το φθινόπωρο του 2022 ολοκληρώθηκαν εξάλλου οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή 2 του Ιονίου (75 % Energean – 25 % Helleniq Energy).

Έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί αν οι έρευνες θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της γεώτρησης.

Ομοίως το 2022 περισυλλέγησαν δεδομένα από δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες από τις περιοχές «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός» όπου δραστηριοποιείται η Helleniq Energy.

Οι μεγαλύτερες προσδοκίες εντοπίζονται στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου είναι σε εξέλιξη δισδιάστατες σεισμικές έρευνες από την Κοινοπραξία ExxonMobil (70 %) – Helleniq Energy (30 %).

Οι έρευνες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί η εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης η οποία τοποθετείται χρονικά το 2025.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Αστυνομικός οδηγούσε υπηρεσιακό όχημα με 102 κιλά κάνναβη – Επεισοδιακή καταδίωξη

Ιωάννινα: Συνελήφθη 32χρονος για αρπαγή βρέφους από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Ελλάδα-ΗΑΕ: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο τραπέζι Μητσοτάκη και του υπουργού Βιομηχανίας των Εμιράτων

Γιώργος Τσίπρας: Η βίαιη απολιγνιτοποίηση ήταν πολιτική, εντελώς ερασιτεχνική και στην ουσία σκόπιμη για κάποια συμφέροντα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr