Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρηματοδοτούν τον Αφρικανικό-Ατλαντικό Αγωγό Φυσικού Αερίου

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρηματοδοτούν τον Αφρικανικό-Ατλαντικό Αγωγό Φυσικού Αερίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, Αγωγός φυσικού αερίου Νιγηρίας-Μαρόκου, Ακτή Ελεφαντοστού, Ατλαντικός Ωκεανός, Αφρικανικός-Ατλαντικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, Αφρική, Γκάνα, Δυτική Αφρική, Ενέργεια, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα (IDB), Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης, Ισπανία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μεσόγειος Θάλασσα, Νιγηρία, Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), ΟΠΕΚ+ | OPEC+ | Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, Σενεγάλη, Τράπεζες, Φυσικό Αέριο,

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προστίθενται στους διεθνείς χρηματοδότες του φιλόδοξου ενεργειακού έργου αγωγού φυσικού αερίου Νιγηρίας-Μαρόκου, ενός κολοσσιαίου σχεδίου αξίας 25 δισ. δολαρίων, που προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα νότια της Αφρικής μέχρι τις ευρωπαϊκές ακτές μέσω Μαρόκου.

Το έργο, που πρωτοανακοινώθηκε το 2016, αναμένεται να εκτείνεται σε μήκος άνω των 6.800 χιλιομέτρων, εκ των οποίων περίπου 5.100 θα είναι υποθαλάσσια.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Ενεργειακής Μετάβασης και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Μαρόκου, Λέιλα Μπενάλι, ενώπιον του Κοινοβουλίου, η απόφαση των Εμιράτων έρχεται να προστεθεί στην ήδη καταγεγραμμένη στήριξη από την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης, το Ταμείο OPEC, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους θεσμούς.

Η Μπενάλι τόνισε πως το Μαρόκο έχει ήδη ολοκληρώσει τις προκαταρκτικές μελέτες σκοπιμότητας και μηχανικής για το έργο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS).

Πηγές από τον βιομηχανικό τομέα του Μαρόκου επιβεβαιώνουν ότι έχει πλέον περατωθεί και το κρίσιμο στάδιο του Front-End Engineering Design (FEED).

Η πρώτη φάση προβλέπει τη σύνδεση των μαροκινών δικτύων με τα υπεράκτια κοιτάσματα αερίου της Σενεγάλης και της Μαυριτανίας, ενώ θα διασχίζει τη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Η δεύτερη φάση θα ενώσει τη Νιγηρία με τη Γκάνα και η τελευταία θα ενώσει την Ακτή Ελεφαντοστού με τη Σενεγάλη.

Ο αγωγός, που θα διασχίσει 15 αφρικανικές χώρες, θα φτάσει ως τη νότια πόλη Ντάχλα του Μαρόκου πριν κατευθυνθεί βόρεια προς την Ευρώπη.

Η υπουργός γνωστοποίησε, επίσης, ότι ο κινεζικός όμιλος Jingye Steel Group θα προμηθεύσει τους σωλήνες του έργου, ύστερα από σχετική ανάθεση συμβολαίου.

Ο αγωγός, που μετονομάστηκε πρόσφατα σε «Αφρικανικός-Ατλαντικός Αγωγός Φυσικού Αερίου», θεωρείται στρατηγικής σημασίας για το Μαρόκο, καθώς ενισχύει τη συνεργασία Νότου–Νότου και προβάλλει τη χώρα ως ενεργειακό κόμβο της περιοχής.

Η Ραμπάτ και η Αμπούτζα συμφώνησαν στη δημιουργία κοινής εταιρείας διαχείρισης του έργου, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και την εκμετάλλευση του αγωγού.

Το έργο υπόσχεται να ενισχύσει την ηλεκτροδότηση δεκάδων αφρικανικών χωρών, να επιταχύνει την οικονομική συνεργασία και να βελτιώσει τις υποδομές, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ενοποίηση και την αναπτυξιακή δυναμική μιας περιοχής με πάνω από 400 εκατομμύρια κατοίκους.

Τέλος, η Μπενάλι επανέλαβε τη φιλοδοξία του Μαρόκου να μετατραπεί σε περιφερειακό κόμβο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΥΠΕΞ: Συστάσεις στους Έλληνες πολίτες για τη Μέση Ανατολή

Ουγγαρία και Σλοβακία μπλόκαραν το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικών βάσεων στο Κατάρ

Οι πετρελαϊκές εταιρείες στο Ιράκ απομακρύνουν το ξένο προσωπικό τους

Ανουάρ Γκαργκάς: Μέσω διπλωματίας η αντιμετώπιση των ζητημάτων της Μέσης Ανατολής

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr