Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

19 από τα 28 ευρωπαϊκά κράτη ενάντια στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι

19 από τα 28 ευρωπαϊκά κράτη ενάντια στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κατά της πρότασης για έγκριση της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507* ψήφισαν, όπως όφειλαν, σήμερα η Ελλάδα και 18 χώρες, ανταποκρινόμενες στην απαίτηση των Ευρωπαίων καταναλωτών που σταθερά αρνούνται να καταναλώσουν μεταλλαγμένα.

Στην Ελλάδα, από τις 4 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών έως σήμερα συγκεντρώθηκαν 7.500 υπογραφές, με τον συνολικό αριθμό των πολιτών που απορρίπτουν τα μεταλλαγμένα και υποστηρίζουν ένα μοντέλο βιώσιμης γεωργίας να ξεπερνά τους 42.000. Την τελική απόφαση για την έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού θα λάβει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία οφείλει να ανταποκριθεί στη βούληση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ και των ευρωπαίων πολιτών.

Στο σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, 19 χώρες καταψήφισαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις 5 ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ 4 απείχαν. Αναλυτικά, κατά της πρότασης ψήφισαν: Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία. Υπέρ της πρότασης: Αγγλία, Εσθονία, Ισπανία, Σουηδία, Φιλανδία. Απείχαν: Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία, Τσεχία.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, καταψήφισε μεν την πρόταση, αλλά –με την ιδιότητά του ως προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων- δεν ζήτησε την απόσυρση της πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να μην αγνοήσει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών και τη σαφή αρνητική στάση των 19 χωρών, καθώς και τις επιστημονικές, νομικές και πολιτικές ανησυχίες που έχουν ήδη εκφραστεί.

«Η πίεση των χιλιάδων καταναλωτών που επί χρόνια αναλαμβάνουν δράση κατά των μεταλλαγμένων οδήγησε την πλειοψηφία των κρατών μελών να καταψηφίσουν σήμερα την πρόταση για καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ευρώπη. Αφού όμως η πρόταση δεν αποσύρθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να την τροποποιήσει και να μη θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του περιβάλλοντος, της γεωργίας και της τροφής μας», δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

* Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1507 της Pioneer-Dupont έχει μεταλλαχθεί για να παράγει την παρασιτοκτόνο τοξίνη Bt και να αντιστέκεται στην εντατική χρήση του ζιζανιοκτόνου glufosinateammonium.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά για να αποποιηθεί τις ευθύνες του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr